News Item: Lectia de politica
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by ex-ad
Monday 05 October 2009 - 18:50:01

Un tinar blogger ne trimite spre publicare urmatorul articol. Multumim, Flavian. Speranta si ideile nobile lipsesc acestei tari, asa incit te mai asteptam.


Stimati Domni,

Probabil ideile ce vor fi prezentate in randurile de mai jos le regasim in mentalitatea multora dintre semenii nostri, aplicarea lor insa in acest moment este una destul de anevoioasa. Ideea centrala de la care pornesc o reprezinta implicarea politicului in viata sociala; cu totii ne-am obisnuit cu o atitudine aroganta din partea politicienilor, de multe ori in dauna societatii si a valorilor in care domniile lor afirma ca ar crede, lucru care a condus la o retinere a multora dintre organizatiile non-guvernamentale in asocierea numelui si a imaginii proprii cu cea a imaginii vreunei formatiuni politice, fie si in cazul unor actiuni cu scop umanitar. Sunt de parere ca o schimbare la nivelul clasei politice din Romania si a modului in care sunt promovati politicienii va aduce schimbari majore si in viata comunitatii. De asemenea, doresc sa va reamintesc faptul ca organizatiile non-guvernamentale pot avea o influenta deosebita in realizarea acestui deziderat, de aceea am rugamintea sa colaboram si sa promovam impreuna ideile care ar putea conduce la schimbarea actualei situatii a societatii romanesti. Doua dintre aceste idei sunt reprezentate de implicarea politicienilor in actiuni de voluntariat (spre exemplu, donarea voluntara de sange in cadru organizat) si de promovarea acestora in functii politice sau publice in functie de activitatea si rezultatele inregistrate in cadrul unor ONG-uri. O alta idee este reprezentata de constituirea la nivelul fiecarei formatiuni politice din Romania a unui fond special destinat rezolvarii anumitor probleme cu care se confrunta societatea (spre exemplu, ar putea fi deschis pentru o anumita perioada un cont destinat strangerii de fonduri pentru Spitalul de copii “Marie Curie” (sectia de cardiologie) pornind de la o donatie de minim 10 ron din partea membrilor respectivului partid, cont din care va fi transferata intreaga suma de bani la implinirea termenului si care, fie va fi utilizat pentru alte donatii viitoare, fie va fi inchis dupa realizarea transferului).

Va propun in cele ce urmeaza o scurta analiza a actualului sistem politic din tara noastra si o prezentare a unora dintre solutiile ce pot conduce la schimbarea acestuia, postate pe blogul personal ( LINK ) in data de 23 septembrie 2009, in articolul intitulat LECTIA DE POLITICA.


LECTIA DE POLITICA

“ Eu vreau sa schimb societatea. Eu vreau sa schimb lumea. Eu vreau sa schimb ceea ce este gresit…”

“ Renunta, omule! Nu vei schimba niciodata societatea! Mai bine preocupa-te de propria persoana. Niciodata nu vei putea schimba lumea. Lupta pentru dominare incepe inca inainte de a te naste. Cine-ti sunt parintii? Din ce mediu provii? Ce relatii ai? Pe cine trebuie sa pupi in fund? In fata cui ar trebui sa pleci capul? Vezi?... nu vei schimba nimic niciodata! NICIODATA! NICIODATA!”

“ Legile sunt facute pentru cei puternici ”

“ Legile sunt facute pentru a fi incalcate”

… clisee cu care ne-am obisnuit, care fac parte din viata noastra si pe care le purtam “de gat” asemenea unor lanturi ce tin animalul sub “aripa protectoare” a stapanului.

Cel mai spectaculos – si mai dureros – cliseu din viata noastra este reprezentat de politica, in special de clasa politica. De stanga sau de dreapta, melomani sau iubitori de manele, intelectuali rasati sau baietasi de cartier, oameni de afaceri sau bisnitari marunti, birocrati sau “sforari” – observam un grup destul de larg de indivizi fascinati de PUTERE, dornici de a o atinge cu orice pret si prin orice mijloace, motiv pentru care ii vom numi generic pu-liticieni. Din fericire, exista si oameni bine intentionati, cu verticalitate morala, ale caror ganduri, actiuni si rezultate deservesc interesul general al societatii. Pe acestia ii vom numi politicieni. In concluzie, vorbim despre doua grupuri clar delimitate, in principal prin scopul urmarit si mijloacele folosite pentru a-l atinge.

Sa observam in cele ce urmeaza modul in care functioneaza sistemul politic din Romania.

De regula, pu-liticienii sunt aceia care pompeaza cei mai multi bani in sistem si il privesc ca pe o investitie ce ar trebui sa devina profitabila in situatia in care ajung la putere, moment in care schimba aproape intregul personal, instalandu-si cunoscutii, rudele, amantele, lingaii s.a.m.d. in posturi care sa le asigure confortul de a nu fi deranjati in timp ce mintea lor creeaza tot felul de planuri diabolice prin care veniturile sa le creasca exponential. De unde? Raspunsul il intuim cu totii… din banii contribuabilului, manca-l-ar tata, ca de-aia e el asa bun si prostut si trebuie sa mearga la vot pentru a spori puterea “baietilor destepti” sub pretextul ca viata i se va schimba in bine si va trai intr-o societate curata si prospera. “Sa traiti bine!”, “Tu inainte de toate”, “Doi crestini si patrioti vor scapa tara de hoti”, “Aparam interesul tau in Europa!”- cateva strategii de marketing care nu vor avea efectul scontat pe termen lung (si poate nici pe termen scurt) atata timp cat marfa este de proasta calitate. Se poate intampla sa castigi voturi care sa iti asigure o anumita pozitie pe scena politica folosind asemenea mesaje, dar cum va arata rezultatul final in situatia in care echipa pe care o promovezi este de slaba calitate si nu se va ridica la inaltimea asteptarilor electoratului? Data viitoare s-ar putea sa nu se mai prezinte la vot sau, chiar mai rau, sa voteze pe cine nu trebuie. Din pacate, pu-liticienii au impresia ca electoratul este prost si merita prostit in continuare si ca, in virtutea inertiei sistemului, tot ei se vor afla in frunte.

Domnilor pu-liticieni, voturile cumparate prin intermediul kilogramelor de zahar si litrilor de ulei, al petrecerilor populiste imbalsamate cu mirosul micilor si stropite cu bere nu vor rezolva nici problemele societatii si nici situatia dvs. viitoare. Puterea nu este un bun pe care sa vi-l insusiti si pe care sa il folositi in mod discretionar. Aroganta dvs. isi va primi intr-o zi rasplata si atunci tot ce ati “construit” se va darama. De ce? Pentru ca nu are o temelie stabila, cladita dupa principii demne de respectat. Unii dintre colegii dvs. au trait aceasta experienta, altii urmeaza sa o traiasca. Nu va scapa niciunul atata timp cat nu va aparea o schimbare in mentalitate, in modul de a privi lucrurile si de a actiona. Ceea ce va ramane vor fi afisele electorale postate pe stalpii unde cainii si alegatorii cu vezica plina isi vor manifesta in mod natural – si cu un sentiment de usurare – respectul cuvenit.

Revenind la sistemul politic si modul in care acesta functioneaza, putem afirma ca pu-liticienii sunt aceia care isi doresc intotdeauna sa iasa in fata si sa fie promovati, de multe ori asumandu-si meritele politicienilor (acele persoane care vin cu idei, proiecte, planuri concrete de actiune si care isi sacrifica timpul de care dispun in interesul partidului si al societatii). Pe acesti pu-liticieni avizi de promovare ii putem observa pe ecranele televizoarelor, in paginile ziarelor, la radio, de multe ori in disputa cu alti pu-liticieni, apartinand formatiunilor politice adverse. Si de aici intregul circ cu care ne-am obisnuit de ani buni.

De asemenea, practica politica ne ofera cazuri in care pu-liticienii cu multi bani investesc sume considerabile intr-un partid sau altul (nu prea conteaza orientarea politica) asteptand sa fie inscrisi pe listele electorale. De cele mai multe ori acest lucru se si intampla si… surpriza – din partea acestora, nu si a altor persoane (responsabile) – apare in momentul in care alegatorii nu le acorda sprijinul scontat. Felicitari, doamnelor si domnilor alegatori pentru alegerea facuta! – care demonstreaza ca rationati corect si nu sunteti usor de pacalit, asa cum isi inchipuie pu-liticienii.

Tot in zona pu-liticienilor cu multi bani care investesc sume importante in sistemul politic, intalnim situatia asa-numitilor “sforari”, care propun si promoveaza in functii importante in cadrul partidului persoane lipsite de viziune proprie, initiativa si personalitate si carora le “dicteaza” directiile de actiune, dupa bunul lor plac. Acesti pu-liticieni sunt cei mai periculosi, daunand grav atat partidului, cat si societatii.

In scopul depasirii deficientelor actualului sistem politic din tara noastra, propun in randurile care urmeaza cateva solutii, pe care va rog sa le analizati cu atentie. Eventualele critici sau idei de imbunatatire a acestor solutii am rugamintea sa mi le comunicati fie postand comentarii pe blog (www.flaviangradeanu.wordpress.com) legate de prezentul articol, fie scriindu-mi pe adresa de e-mail: -email-. Va voi raspunde in limita timpului disponibil. Totodata, imi rezerv dreptul de a nu posta comentariile ce depasesc limita bunului simt. Va multumesc.

SOLUTII:

1) promovarea politicienilor dupa principii de COMPETENTA, RESPONSABILITATE, DARUIRE fata de cetateni si interesul comunitatii;

2) dialogul politician-cetateni sa devina un factor principal in aprecierea rezultatelor unui politician si promovarea sa ulterioara la nivelul partidului si in functii publice;

3) promovarea politicienilor care vin cu proiecte sustenabile, de regula concepute in cadrul unor echipe de specialisti;

4) reducerea cumulului de functii detinute de catre un politician; in acest sens, se recomanda ca liderul unui partid/organizatie teritoriala de partid si membrii din conducerea centrala/teritoriala a partidului sa nu candideze pentru si sa nu detina functii publice, acestia urmand sa detina exclusiv functii politice, avand rolul unor manageri ce vor coordona echipa ce urmeaza sa isi prezinte candidatura in vederea detinerii unor functii publice;

5) promovarea in functii politice si publice a politicienilor care:
a) au activat minim un an de zile intr-o organizatie non-guvernamentala, participand la cel putin unul dintre proiectele initiate de respectiva organizatie;
b) au urmat cel putin un curs de pregatire organizat (in functie de doctrina partidului ai carui membri sunt) fie de catre Institutul de Studii Liberale, fie de catre Institutul Social-Democrat;

6) promoarea pe internet a valorilor doctrinelor proprii fiecarui partid politic, astfel incat un numar cat mai mare de persoane sa fie informate in mod corespunzator despre istoricul si continutul acestora;

7) implicarea activa a membrilor unui partid politic in viata comunitatii prin:
a) dialoguri frecvente cu cetatenii;
b) actiuni de voluntariat (spre exemplu, donarea voluntara de sange in cadru organizat);
c) actiuni caritabile;
d) realizarea unor programe de informare cu privire la aspecte importante din viata comunitatii locale;
e) realizarea unor GRUPURI LOCALE DE INITIATIVA (a se vedea articolul intitulat “Aniversare – Idei pentru societate” postat in data de 5 mai 2009 - n.n. pe site-ul autorului)

8) constituirea la nivelul fiecarui partid politic a unui fond destinat actiunilor caritabile; spre exemplu, ar putea fi deschis pentru o anumita perioada un cont destinat strangerii de fonduri pentru Spitalul de copii “Marie Curie” (sectia de cardiologie) pornind de la o donatie de minim 10 ron din partea membrilor respectivului partid, cont din care va fi transferata intreaga suma de bani la implinirea termenului si care fie va fi utilizat pentru alte donatii viitoare, fie va fi inchis dupa realizarea transferului.


[Trimis de Flavian Gradeanu]


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.668 )