News Item: Nu mai dati cu BOCancii-n militari (2)
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by ex-ad
Saturday 17 October 2009 - 05:09:47

Este extraordinar faptul ca ne sosesc din toate partile observatii si amendamente la legea Boc a pensiilor. Multumim tuturor si fie ca intr-o buna zi toti sa ne unim fortele si sa aratam guvernantilor ca armata s-a saturat sa fie batjocura politicienilor si functionarilor facuti la apelul BOCancilor.


Va supun atentiei o serie de amendamente la proiectul noii legi a pensiilor.
Lt. C.dor. (r) ing. Aurelian Chirica
Data: 14.10.2009
Jud .Vrancea


Amendamentele la
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice


Nr. Nr. art. şi textul de modificat Textul modificat Motivaţii

1.
Art. 3. - (1) În înţelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
n) salariul brut - sumă brută plătită din fondul de salarii care cuprinde :

modificare:
Art. 3. - (1) În înţelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
n) salariul brut, solda brută - sumă brută plătită din fondul de salarii care cuprinde :
Pentru o bună definire a drepturilor financiare din care se calculează pensiile în sistemul naţional de apărare .
Corelarea cu Art. 32 (2)

2.
Art. 10. – (1) Pentru perioadele de după 31 martie 2001, declaraţia nominală de asigurare… constituie documentul pe baza căruia se stabileşte stagiul de cotizare…
(2)... (3)... (4)...

modificare:
Art. 10. - (1) Pentru perioadele de după 31 martie 2001, declaraţia nominală de asigurare…
(1); (2); (3);(4);
(5) Pentru perioadele dinainte de 31 martie 2001, actele doveditoare pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) cad în sarcina angajatorului de a fi transmise casei de pensii sectoriale.
(6) In cazul apariţiei de neconcordanţe, persoanele în cauză pot aduce şi ele acte doveditoare pentru clarificarea situaţiei.
Aceste reglementari lipsesc din conţinutul articolului, lucru care poate determina apariţia unei metodologi greşite greu de corectat ulterior.
Prevederile sunt în avantajul asiguraţilor pentru a reduce drumurile şi aşteptările la arhive.

3.
Art. 16. - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;
b) vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), până la intrarea în vigoare a prezentei legi;
c) perioada cuprinsă între 01 aprilie 2001 si data intrării în vigoare a prezentei legi, în care persoanele au fost asigurate în baza legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările si completările ulterioare.

modificare:
Art. 16. - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a)…; b)…; c)…;
d) cumulul vechimii în munca şi sau în serviciu indiferent, de sistemul de pensii din care provine asiguratul .
Se adoptă pentru recunoasterea integrala a vechimii unui asigurat care a fost asigurat in diverse sisteme de asigurari cu recunoasterea integrala a vechimii in muncă.

4.
Art. 28. - Condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea asiguraţilor din sistemul public de pensii pot fi normale şi speciale.

modificare:
Art. 28. - Condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea asiguraţilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite şi speciale.
Se eludează nejustificat condiţiile deosebite prevăzute
În celelalte articole ale legii . Exemplu art.18; art.53;

5.
Art. 32. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
a)Salariul brut realizat lunar, în cazul asiguraţilor prevazuţi la art. 6 alin.(1)pct.I şi II;
b)....c)....
(2) În cazul cadrelor militare prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), prin salariul brut realizat
lunar, prevăzut la alin. (1) lit. a), se înţelege solda lunară brută.

modificare:
Art. 32. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
a)Salariul brut realizat lunar, în cazul asiguraţilor prevazuţi la art. 6 alin.(1)pct.I şi II;
b).....c)....
(2) În cazul cadrelor militare prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), prin salariul brut realizat lunar, prevăzut la alin. (1) lit. a), se înţelege solda lunară brută, definită la Art. 3 –(1) n), cât şi alte elemente specifice sistemului national de apărare.
Pentru a putea menţine aceleaşi elemente luate in calcul prin salariile brute şi la contribuabilii din sistemul naţional de apărare şi a nu crea discriminare între aceştia.

6.
Art. 47. - (1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d)....

modificare:
Art. 47. - (1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a)…
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata
normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a urmat cursurile invaţământului militar organizat potrivit legii, cu condiţia absolvirii acestora;
d) a urmat cursurile învăţământului civil post liceal organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
e) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
f)....
Sau introdus cele doua prevederi pentru eliminarea discriminării, create prin acordarea dreptului de asimilare a perioadelor necontributive la stagiul de cotizare doar pentru absolvenţii învăţământului universitar.
Constituţia R. - Egalitatea în drepturi Art.16 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
Celelalte prevederi ramân identice şi se renumerotează.

Art. 53. - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru
limită de vîrstă, cu reducerea varstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a).....; b).....; c).....

modificare:
Art. 53. - (1) Persoanele care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vîrstă, cu reducerea varstelor standard de pensionare şi cu reducerea stagiilor complete de cotizare după cum urmează:
a).....; b).....; c).....;
d)stagiul complect de cotizare se reduce cu valoarea vârstei standard de pensionare înscrise în tabelele de la alin. a); b); Condiţia realizării stagiului complet de cotizare nu poate fi pusă deoarece reducerea vârstei de pensionare este cauztă de uzura fiziologică a omului, cauzată de activitatea depusă în condiţii deosebite sau speciale de muncă. Asiguratul respectiv nu mai poate fizic desfăşura activitatea pentru care a fost pregătit şi nici instituţia angajatoare nu este dispusa să ofere un serviciu la acelaşi nivel de retribuţie în condiţii normale de muncă doar ca asiguratul să îndeplinească cerinţa incorectă a acestui articol, cu referire la stagiul complet de cotizare. Exemplu: un pilot militar fiziologic nu mai poate îndeplini misiuni de lupta pe avionul supersonic peste vârsta limita de 50 de ani, deoarece cu înaintarea in vârstă scad abilităţile fiziologice. Categoric pentru el stagiul complet de cotizare se termină la aceasta vârstă, iar pensia pentru limita de vârsta este perfect cuvenită. Acest lucru nu este un privilegiu ci o obligaţie a societăţii, lucru care se întâmplă în toate statele lumii.
Pentru o mai bună înţelegere s-a introdus alin.d)

7.
Art. 60.....
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. a), b) si c).

modificare:
Art. 60.....
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. a), b), c), d) şi e)
Se corectează art.60 pct.(3) în funcţie de modificările art. 47.

8.
Art. 94 - (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexele nr. 5 si nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 54, art. 55, art. 56 si art. 57, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare prevăzute la aceste articole.

modificare:
Art. 94 - (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexele nr. 5 si nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art 52, art.53, art. 54, art. 55, art. 56 si art. 57, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare prevăzute la aceste articole.
La capitolul 4: Pensii, secţiunea 1, legiuitorul prevede condiţiile de acordare a acesteia prin art 52 şi prin art.53 alin (1); ca acest tip de pensie se obţinutine şi cu reducerea vârstei de pensionare, dacă asiguratul a lucrat în condiţii deosebite sau speciale, iar punctul (2) pune condiţia suplimentară asiguraţilor sistemului naţional de apărare, ca să aibă în plus stagiul minim de cotizare din anexa 6.
A nu ţine cont la calculul punctajului mediu anul de prevederile acestor articole ar duce la o diminuare nepermisă a drepturilor de pensie prin scăderea valorii punctajului mediu anual şi la eludarea drepturilor rezultate din condiţiile de muncă prevăzute chiar de prezenta lege.

9.
Art. 98. - (2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard
de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,3%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi alin. (2) se acordă o singură dată, la înscrierea la pensie pentru limită de vârstă.

modificare:
Art. 98. -(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard
de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, sau prin prevederile art.53 pct.(1), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,3%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi alin. (2) se acordă o singură dată, la înscrierea la pensie pentru limită de vârstă sau la prima recalculare a pensiei în baza prezentei legi.
Punctul (2) - Limita de vârstă pentru pensionarii care lucrează în condiţii deosebite sau speciale de munca este dată de prevederile art.53 pct. (1) şi este firesc ca lor sa li se acorde aceasta creştere la îndeplinirea vârstei rezultate din tabelele de la aliniatele: a), b) şi c) .
Punctul (3) – Este firesc ca şi pensionarii cărora li se vor recalcula drepturile de pensie să beneficieze de prevederile acestui articol din lege.

10.
Art. 101. - (1) Valoarea punctului de pensie, se stabileşte anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se determină prin majorarea ultimei valori a punctului de pensie din anul precedent cu rata inflaţiei la care se adaugă jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut, prognozate pentru anul următor.

modificare:
Art. 101. - (1) Valoarea punctului de pensie este de 45% din salariului mediu brut, stabilit anual prin legea bugetului de stat.
Prin aceasta formulare se stabileşte nivelul general optim al pensiilor în aşa fel ca pensiile să nu scadă în valoare reală .
Art.95-(2) Punctajul lunar se calculează prin raportarea salariului brut lunar… la salariul mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru ca legea sa fie unitară, calcularea punctului de pensie se bazează pe salariul mediu brut ca şi valoare punctului de pensie care trebuie să se raporteze la aceiaşi unitate de mărime economică.

11.
Art.106-(3) Pensionarul poate să solicite revizuirea deciziei de pensionare ori de câte ori prezintă acte doveditoare ale unor elemente determinante pentru cuantumul pensiei, care nu au fost valorificate.

modificare:
Art.106-(3) Pensionarul poate să solicite revizuirea deciziei de pensionare ori de câte ori prezintă acte doveditoare ale unor elemente determinante pentru cuantumul pensiei, care nu au fost valorificate. Termenele de soluţionare a cererilor sunt cele prevăzute în art.105.
Neprecizarea unui termen strict de soluţionare a cererilor de revizuire a pensiilor poate duce timpi mari de aşteptare a petentului fără a primi un răspuns concret. Actual sunt foarte multe aceste cazuri.

12.
Art. 174. – (1) Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art. 173. lit. a) si b), devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul prezentei legi.

modificare:
Art. 174. – (1) Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art.
173. lit. a) si b), devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul prezentei legi, cu respectarea prevederilor art.53 Este firesc să se introducă această prevedere deoarece condiţiile de munca determina atât reducerea vârstei standard de pensionare cit si timpul prevăzut pentru stagiul complet de cotizare. Măsura este în concordanţă cu prevederile art 53 art.94 şi este în spiritul legii .

13.
Art. 175. - (1) Pensiile prevăzute la art. 173 se recalculează prin determinarea punctajului
mediu anual si a cuantumului fiecărei pensii, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

modificare:
Art. 175. - (1) Pensiile prevăzute la art. 173 se recalculează prin determinarea punctajului
mediu anual si a cuantumului fiecărei pensii în baza art 52 şi art.53, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
Adăugarea este foarte importantă pentru ca din economia acestui articol v-a rezulta metodologia de recalculare a pensiilor militare în plată . Se impune astfel ca valoarea stagiului de cotizare să fie determinat de limita de vârstă prevăzută în cele două articole.

14.
Art. 183. - Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrarii în vigoare a prezentei legi se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de asigurări sociale si pensii.

modificare:
Art. 183. - (1)Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrarii în vigoare a prezentei legi se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de asigurări sociale si
pensii.
(2) Sumele rămase restante prin nesoluţionarea cererilor de recalculare formulate în baza legislaţiei anterioare vor fi solutionate şi plătite de casele sectoriale de pensii, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Pct. (2) - Casa sectorială subordonată M.Ap.N. nu a încheiat procesul de recalculare a pensiilor in baza leg.90/2007 si a leg.14/2008. Pentru ca persoanele rămase să beneficieze de sumele acordate in urma recalculării pensiei s-a prevăzut acest punct distinct.

Lt.c.dor.(r) ing. Aurelian Chirica

[Trimis de marian50]


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.679 )