News Item: Strategii si strategi
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Thursday 28 January 2010 - 14:04:28

Ultimii ani au demonstrat fara tagada ca romanii stau cam subtire la capitolul respectarea legilor privind securitatea natiunii. Daca privim la modul in care ne raportam la fondurile europene, vom constata ca acest neam nu stie sa faca bani, nu stie sa cheltuiasca banii europenilor, ci stie un singur lucru (exersat la perfectiune inainte de 1990): sa fure!

Revenind. In conformitate cu cadrul legal actual, avem citeva documente de maxima importanta pentru gestionarea performanta a securitatii natiunii, astfel: strategia nationala de securitate, strategia nationala de aparare, Cartea Alba a Apararii si strategia militara.

Situatia actuala se prezinta astfel: Presedintele Romaniei, la sase luni de la investitura, inainteaza spre validare Parlamentului Strategia Nationala de Aparare, dupa ce a fost aprobata de CSAT. Tot in sase luni de la validarea noului guvern, acesta are obligatia sa aduca in fata alesilor neamului un document intitulat Cartea Alba a Apararii, care defineste obiectivele apararii din perspectiva Programului de Guvernare aprobat de Parlament. Dupa ce aceste doua documente au primit girul parlamentarilor, MApN poate trece la elaborarea Strategiei Militare.

Observatie - daca validarea Guvernului intirzie, este evident ca Presedintele intra in criza de timp!

Ce se intimpla cu documentul de maxima importanta pentru securitatea natiunii, Strategia Nationala de Securitate?

Spre amuzamentul specialistilor, in sedinta CSAT din 17 aprilie 2006 a fost aprobat un material numit Strategia de Securitate Nationala a Romaniei care nu a mai fost inaintat Parlamentului spre validare (doar Parlamentul, prin bugetul anual, poate aloca RESURSELE necesare implementarii) cu toate ca in ROF al Administratiei Prezidentiale este specificat foarte clar faptul ca persoana care ocupa functia de consilier de stat pentru aparare in Departamentul Securitatii are obligatia sa "coordoneze redactarea proiectului Strategiei de Securitate Nationala a Romaniei si, dupa ADOPTAREA lui prin hotarirea Parlamentului Romaniei, prezinta modalitati de punere in aplicare a prevederilor acesteia". Din aceste considerente, actuala strategie se constitutie intr-un simplu exercitiu academic...

La nivelul multor institutii din sistemul national de securitate exista absolventi ai Centrului European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall" din Germania. Acolo, prin anul 1996, cind am urmat timp de sase luni cursurile acestui prestigios centru de studii (cel mai important centru al americanilor din afara granitelor SUA), am invatat un lucru inca necunoscut la noi: succesiunea elaborarii unor documente vitale pentru securitatea natiunii. Astfel:

1. La nivelul CSAT se elaboreaza, in colaborare si consultare cu institutiile de specialitate, cu mediul academic si cel civil, Strategia Nationala de Securitate (noi propunem sa se numeasca POLITICA NATIONALA DE SECURITATE SI APARARE) care defineste OBIECTIVELE in sfera securitatii pentru un interval de patru ani. In cadrul acestor obiective vom identifica pe cele politice, economice, diplomatice,..., si MILITARE.
2.Acest document aprobat de CSAT va fi trimis spre aprobare Parlamentului Romaniei, cel care trebuie sa-si ASUME acest set de obiective si ulterior sa finanteze realizarea lor.
3.Dupa validare, Guvernul trebuie sa elaboreze Cartea Alba a Apararii, care va fi aprobata doar de CSAT, fiindcai deriva din obiectivele asumate de parlamentari si se refera strict la domeniul apararii.
4.Dupa validarea acestui document de catre CSAT, MApN va realiza Strategia Militara a Romaniei care, ca toate strategii departamentale, va fi aprobata prin hotarire de guvern.

Acest demers are logica sa interna si obliga diferitele institutii, din sistemul national de securitate, sa se implice activ atit in elaborarea, validarea cit si in implementarea prevederilor asumate.

Doar respectindu-se acest proces de elaborare si validare armata, spre exemplu, poate cere resurse bine precizate pentru achizitii de tehnica militara, intrucit:
1.Parlamentul aprobind Strategia Nationala de Securitate si-a asumat si obiectivele militare.
2.Prin aprobarea, de catre Guvern, a Strategiei Militare a Romaniei, fiecare categorie de forte armate stie care vor fi misiunile viitoare si poate trece la elaborarea doctrinelor proprii care vor include resursele necesare indeplinirii acestor misiuni (resurse umane si achizitii de tehnica militara).

Respectindu-se aceasta succesiune, vom elimina dezbaterile sterile privind nevoie sau nu a unui gen de tehnica militara; prin validarea obiectivelor, misiunilor si nevoilor de resurse raspunsurile sint clare si asumate de cei in drept sa o faca.

Asteptam cu interes sa vedem ce se va intimpla in acest domeniu...

Ultima ora: miine incep lucrarile grupului consultativ pentru elaborarea proiectului Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei, la Cotroceni la orele 10.00. In urma adresei noastre, am fost invitat sa particip la aceasta prima intilnire.


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.749 )