News Item: Fratii Grimm
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Saturday 27 March 2010 - 11:11:33

Se pare ca Romania a devenit paradisul decidentilor proveniti fie din diplomatie, fie din stiintele juridice.

Ma intreb daca aceste doua categorii socio-profesionale pot identifica solutiile care permit gestionarea crizelor generate de proasta guvernare sau de crizele globale. Imi aduc aminte ca un vestit diplomat afirma faptul ca o diplomatie puternica trebuie sa aiba in spate o economie puternica.

Doi diplomati autohtoni au fost promovati, pe modelul american, ca sefi ai celor doua puternice servicii de informatii cu valente nationale. Da, la rusi sau la americani, fosti sefi de servicii de informatii au ajuns la cel mai inalt nivel al unei demnitati publice nationale fara ca prostimea sa se nelinisteasca. La noi, si in acest caz, mimetismul a prevalat concomitent cu alegerea unor personaje care se dovedesc niste strasnici povestitori privind lumea fascinanta a "serviciilor secrete".

In ultima vreme, alternativ, cei doi povestitori - de la SIE si SRI - vin in fata natiunii si ne developeaza, cu gesturi de balerini pensionati, ce va sa zica cu spionajul sau contraspionajul autohton. Cu priviri blinde si zimbet de bunici blajini aflam de la acesti adevarati frati Grimm cum cele doua institutii s-au consolidat atit institutional, cit si ca resurse umane.

Despre fratele Grimm de la SIE nu prea am ce zice, fiindca privirea lui, cu ochii care se misca precum stergatoarele de parbriz pe ploaie torentiala, ma face sa pierd sirul povestii si, obsesisv, imi aduc aminte cum a petrecut trei zile in ambasada de la Tokyo atunci cind, proaspat secretar de stat la Externe (ce mina divina a avut profesorul de geologie) a vrut sa discute cu samuraii din Japonia. Acestia, aflind ce virsta are si ce background de Copou detine, i-au dat sansa sa cunoasca mai bine geografia ambasadei si apoi drumul inapoi spre casa...Ca baiatul nu s-a maturizat si ca samuraii au inteles cite parale face s-a dovedit cu ocazia sublimei tradari a propriului premier; daca era samurai, probabil ca isi facea sepuku, da, obrazul subtire cu demnitati inalte se spala! Acest Grimm de Copou mai apare din cind in cind si ne abureste cu sentimentalisme de profesoras de istorie de colegiu iesean.

Zilele acestea, fratele Grimm de Cluj a aniversat doua decenii de existenta a institutiei pe care o ambasadoreste cu demnitate si calm ardelenesc. Intr-o seara, recent, a aparut la B1 TV si am fost foarte interesat sa aflu ce mai fac baietii "valorosi - sociologi, istorici, ingineri, analişti". Doar antrenamentul dobindit in primele luni ale anului 1990, cind priveam la dezbaterile CPUN, mi-a permis sa nu ma refugiez, din primele zece minute, in bratele lui mos Ene. Poate ma insel, oi fi atipit pe alocuri. Iertare! Mi s-a parut la un moment dat ca fratele Grimm de Cluj afirma ca informatiile promovate de SRI ar fi mai putin legale...Voi cauta sa ma documentez - era in fraza cu "informatiile nu sint probe, etc."

Bomboana pe tort, recent a aparut si un articol in "Adevarul" ( LINK ) si am avut sansa rarissima sa sorbim din putul gindirii fratelui Grimm de Cluj. Din respect pentru copilaria mea si a faptului ca mi-au placut povestile fratilor Grimm, am purces la analiza, cu pixul si inima, a celor afirmate la sediul distinsului jurnal.

Prima afimatie care mi-a retinut atentia a fost: "arta informatiilor este dusa la momente de excelenta in democratie, nu intr-un regim totalitar, unde e mult mai simplu sa actionezi". Dle Grimm de Cluj, poate ca ai stat de vorba cu "o parte" din informatorii serviciului, dar afla de la cei care au mai multe batai de inima la activ ca DOAR O PARTE A SECURITATII era implicata in "delicventa politica", in timp ce marea majoritate era angrenati in sustinerea demersurilor (unele idioate, adevarat) de crestere a performantei economiei nationale. Penetrarea unor puteri sau chiar a NATO nu au nimic in comun cu democratia sau totalitarismul. Periodic americanii expulzeaza israelieni pentru spionaj, iar temerea cea mai mare a SUA o constituie spionajul economic japonez, si nu cel "rosu". Si, tot pentru farmecul istoriei, afla dle Grimm de Cluj ca FBI a fost infiinta ca "politie politica"! Sfatul meu este sa nu te uiti inapoi cu minie...S-ar putea sa nu vezi piedicile care se afla pe calea ce o urmezi.

De citeva ori, in cadrul interviului dat celor de la "Adevarul", fratele Grimm de Cluj afirma ca "n-as vrea sa fac judecati de valoare...". Ramin perplex, fiindca mai sus afirmai faptul ca toti tinerii din serviciu sint oameni valorosi... Poate, la un moment dat, nici ei nu vor avea voie sa faca judecati de valoare. Intre noi fie vorba, draga frate Grimm de Cluj, daca nu ne oferi judecati de valoare, atunci iti aduc aminte de faptul ce "tacerea este aur"!

Referitor la relatia cu beneficiarii, ma asteptam sa ne spui povestea adevarata, nu sa crosetezi basme pentru alegatori: decidentii politici NU VA PREA BAGA IN SEAMA, iar daca le puneti la dispozitie informatii de valoare ori va returneaza documentul fara nici o obligatie de luare la cunostinta (si implicit de valorificare), ori folosesc informatia pentru a santaja alti decidenti. Stiu cazuri concrete cu actori din SIE si o "bomboana" de premier.

Mai multa modestie, frate Grimm de Cluj, nu ar strica. Sa explic - afirmi ca "suntem singura institutie, alaturi de colegii din SIE, care poate face aceasta integrare" a informatiilor din surse deschise. Nu vreau sa cred ca sunteti desprinsi de realitate si nu stiti - sau ne spuneti plecind de la vorba "dormiti linistiti, SRI vegheaza" - ca sint capabilitati private care fac acest lucru foarte bine.

Ceea ce m-a bucurat, citind acest articol, este contactul cu un aparat conceptual revolutionar. Sa dam cteva exemple.

Intrebat fiind fratele Grimm de Cluj despre ingerinta politicului pe zona serviciilor de informatii, am aflat ca aceasta s-a diminuat si, afirma povestitorul, "cred ca este si o vointa institutionala de a ne asigura o autonomie absolut necesara pentru a ne indeplini misiunea". Sintagma "voita institutionala" m-a aruncat in cea mai adinca depresie fiindca, dupa o noapte de nesomn, tot nu am inteles subintelesurile povestitorului. Despre "vointa politica" am mai auzit, dar despre cea institutionala ba! Adinc spus, domnilor. In timp ce institutiile nu au vointa el, fratele Grimm de Cluj, ne developeaza o realitate linistitoare: "vointa noastra a fost clara si, cu o lupta destul de intensa, am reusit se ne desprinde total de asemenea practici". Adica, noi am reusit sa ne decuplam de influenta politica dupa crincene batalii...Parca nu cu politicul trebuia sa va razboiti ci cu "interesele ostile". Poate nu am inteles noi?

Din povestirea fratelui Grimm de Cluj am aflat ca principiul de baza al activitatii este neutralitatea! Fata de cine? Fata de ce? Si eu care credeam cu tarie ca principiul de baza al activitatii este LEGALITATEA !

Pe de alta parte fratele Grimm de Cluj isi da jos bunele maniere si afirma ca informatiile privind sustinerea unui candidat la sefia statului sint "de-a dreptul dezgustatoare". Nu erau din familia informatiilor publice? Nu erau din surse deschise pe care, mai sus in articol, le apreciati favorabil pentru ca va permit "integrarea informatiilor"?

In partea de povestire care se refera la relatiile cu Modova se afirma ca "in trecut au existat disruptii care nu au fost in interesul de securitate al celor doua state". Noi, neofitii, oferim citeva traduceri in limba lui Creanga: disruption este echivalent cu dezmembrare, ruptura sau dezagregare. Pe care il preferati? Pentru ca nici una din variante nu se potriveste cu contextul...

Povestea gliseaza in zona science fiction atunci cind fratele Grimm de Cluj, referitor la amplasarea scutului antiracheta, afirma apasat "amplasarea scutului este in interesul zonei din perspectiva amenintarilor neconventionale". Dle ambasador, fost secretar de stat la aparare, aflati ca RACHETELE sint incluse in panoplia AMENINTARILOR CONVENTIONALE, ca atare nu cu scutul ne vom apara de atacurile asimetrice sau hibride (foarte la moda in State) care apartin amenintarilor neconventionale. Si, ca inginer de rachete, vreau sa va spun - doar la ureche - ca ele pot fi utilizate (rachetele vreau sa zic) si ca arme ofensive...

Fratele grimm de Cluj sustine ca "un sistem defensiv creeaza teama". Pentru acuratetea documentarii de la lucuriciul cel mai mare acest sisteme determina "deterrence", adica DESCURAJARE si nu teama. Teama nu este generata de posibilitatea ripostei, ci de cea a atacului la care nu poti riposta! Dar acest adevar este dintr-o alta poveste, spusa de experti si nu de ageamii.

Cireasa pe tort, din perspectiva noutatilor conceptuale, o constituie abordarea privind legile informatiilor si afirmatia fratelui Grimm de Cluj ca vechile legi "au fost adoptate intr-un moment de AUTARHIE in privinta identitatii noastre in lumea informatiilor". Frate Grimm, se vede ca ai studiat superficial activitatea odioasei Securitati caci daca o faceai cu respect fata de adevar ai fi aflat ca dictatorul a promovat autarhia care, conform dictionarelor, semnifica realizarea unei economii inchise, izolate. Din aceste ratiuni fostii securisti au fost obligati sa fure tehnologii pe care Ceusescu nu a vrut sa le cumpere. Ca atare, pe cale de consecinta logica, nu putem vorbi (decit din ratiuni de povestitor) de "autarhia identitatii".

Ca final, pentru viitoare poveste, recomandam fratelui Grimm de Cluj sa isi aduca aminte ca autarhia lui Ceausescu a permis Romaniei sa faca parte din clubul select al statelor care fabricau automobile, vapoare si motoare navale precum si avioane. Ca sa nu mai vorbim de petrochimie, industria de aparare sau utilaje petroliere.

Citind legea institutiei pe care o conduce, atunci cind nu ne incinta cu povesti, fratele Grimm de Cluj poate afla ca securitatea economica face parte din atributiile operationale curente. Ma veti intreba: care economie? Asa este o alta poveste!

Cu constanta pretuire,
dr.Francisc Toba


update: Hansel si Grethel (pentru conaisseuri)



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.782 )