News Item: SARBATORI FERICITE!
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by ex-ad
Friday 02 April 2010 - 23:14:48

SEMPER FIDELIS dragostei si luminii va uram voua, familiilor si prietenilor, dragi semperisti!
Tihna si belsug fie in casele voastre, senin fie in suflet!




Trimis de prietenii nostri MARIA si JUSTME:

Termenul de Paşti provine din ebraicul „pesah” sau „pesha”, ceea ce înseamnă „trecere”. Prima dată evreii au sărbătorit Paştile după ce Dumnezeu i-a poruncit lui Moise ca poporul ales să ţină această sărbătoare în amintirea scoaterii din robia egipteană. Aşadar, pentru evrei, Paştile înseamnă trecerea de la robie la libertate.

Întruparea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi venirea Sa în lume a schimbat radical totul, inclusiv semnificaţia Paştilor. Deoarece primii creştini au fost evrei, aceştia au păstrat denumirea sărbătorii, având în vedere că răstignirea Mântuitorului s-a întâmplat în preajma Paştelui iudeu. Ştim că Iisus Hristos a fost răstignit vineri, în aceeaşi zi a şi murit, iar Iosif din Arimateea şi Nicodim au mers la Ponţiu Pilat pentru ca procuratorul roman să aprobe coborârea trupului Domnului de pe cruce, pentru că a doua zi, sâmbătă, era Paştele evreiesc şi, conform obiceiului, nimeni nu trebuia să se afle răstignit pe cruce. Pentru creştini, Paştile are o cu totul altă semnnificaţie şi anume trecerea de la întuneric la lumină, de la moarte la viaţă.

Din nefericire, comerţul pare să pună stăpânire din ce în ce mai mult pe cea mai mare sărbătoare creştină, aşa cum a făcut şi cu Naşterea Domnului. Concurs Iepuraşul Quicky, Ce vă aduce iepuraşul?, Ce cadou aduce Iepuraşul de Paşte, în funcţie de zodii, Iepuraşul mustăcios e de Paşte norocos…, Cel mai mare iepuraş de Paşte din lume – iată doar câteva titluri exasperante din presă, care arată cum ştie omul zilelor noastre să trăiască Sărbătorile de Paşti. A uitat de Sângele Mântuitorului, iar Învierea s-a transformat dintr-o bucurie a oamenilor într-o sărbătoare iepurească. De parcă Urechilă este cel care, cu mai mult de 2 000 de ani în urmă, după ce a învăţat poporul în templu despre Legea Nouă, l-a vindecat pe omul care stătea paralizat în pat, i-a vindecat pe leproşi, l-a înviat pe Lazăr, a fost arestat, judecat, pălmuit, batojocorit, bătut şi, în final, răstignit pe cruce pentru mântuirea omenirii. El şi nu Domnul Hristos! Ceva mai puţin promovată - dar nelipsită - este găina şi, personal, m-am săturat s-o văd pe moţata asta ba în reclamele din cutia poştală, în rafturile magazinelor sau oferită ca dar de Paşti. Incredibil, dar adevărat: avem sufletul atât de pervertit, încât am ajuns să-L înlocuim pe Dumnezeu şi Jertfa Sa cu un iepure sau o găină...

Nu întâmplător, Paştile creştin înseamnă miel, ouă roşii şi pască. Mielul cel poruncit lui Moise a fi sacrificat „fără meteahnă” (fără păcat), în amintirea eliberării evreilor de sub robia egipteană, este o prefigurare a Mielului sacrificat (Domnul Hristos) pentru mântuirea oamenilor. Oul simbolizează mormântul purtător de viaţă - şi nu de moarte, aşa cum s-ar putea crede -, iar ciocnirea şi spargerea ouălor, însoţite de tradiţionalul „Hristos a Înviat!”, semnifică deschiderea mormântului şi biruinţa vieţii asupra morţii. La rândul ei, pasca este rotundă – după credinţa că scutecele Pruncului Divin erau rotunde – sau pătrată, această din urmă formă semnificând mormântul în care a fost aşezat Domnul. În mijloc se află Crucea, prin care a fost biruită moartea, iar culoarea galbenă este simbolul luminii biruitoare asupra întunericului.

Aşa cum la Prohod nu L-am lăsat singur pe Mântuitor şi am fost alături de El, plângându-I moartea, aşa se cuvine ca acum să ne bucurăm împreună de Învierea Sa. Decât să aruncăm bani în neştire pe tot felul de cadouri (ferească Dumnezeu ca beneficiarul să fie pretenţios!), mai bine mergem la biserică, pentru că Învierea nu costă nimic şi Mântuitorul Se bucură mult mai mult. Este timp şi pentru cadouri, dacă vrem neapărat să facem acest gest.

Depinde numai de noi să avem o sărbătoare în adevăratul spirit al Învierii sau un surogat ce constă doar în mâncare şi băutură zdravănă, chefuri şi somn. Noi decidem dacă ne bucurăm cu adevărat de Învierea Domnului, înviind şi noi cu El, sau doar le umplem buzunarele comercianţilor cu această ocazie.

Hristos a Înviat!


Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea! Adevărat a înviat şi S-a făcut temelia credinţei şi învierii noastre! Bucuria Sfintei Învieri a Domnului să vă călăuzească spre Lumina veşnică, cu iubire, pace şi speranţă în suflet!






This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.790 )