News Item: Lovitura de stat.
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by ex-ad
Wednesday 09 June 2010 - 23:35:38



Despre cartea „Lovitura de stat şi apărarea împotriva ei” Prof.Mangu Valeriu

Cărţile care, pe măsura ce le citeşti, te ţin cu sufletul la gură sînt rare. Cea care are titlul ce subsumează rîndurile de faţă este, cu siguranţă, una dintre ele, chiar dacă este, pînă la urmă, o lucrare ştiinţifică în adevăratul sens al cuvîntului.
Cartea dlui general de flotilă de aviaţie dr.Victor Strîmbeanu, „Despre lovitura de stat şi apărarea împotriva ei” nu este numai o fascinantă incursiune în problematica pe care o abordează ci un adevărat manual din care cei interesaţi – în mod special statul, prin autorităţile sale fundamentale – pot afla cum se contracarează o asemenea operaţiune. Tot atît de adevărat este însă că lucrurile pot fi privite şi simetric, adică din carte poţi „învăţa” cum se poate executa o lovitură de sat. Din această perspectivă, cartea dlui general de flotilă de aviaţie dr. Victor Strîmbeanu este un instrument nepreţuit pentru cercetătorii evenimentelor din decembrie 1989 din România, chiar dacă autorul ţine să precizeze de la început că abordarea nu se referă la o ţară anume, un eveniment anume sau un moment anume.
Lovitura de stat este, în fond, o acţiune a unui om sau a unui grup de oameni. Pornind de la această definţie banală se poate deduce în chip logic etapele unei „lovituri de stat” precum şi dinamica ei: germinaţia, constituirea conducerii, planificarea, formarea grupului de acţiune, pregătirea operaţiunii propriu-zise, derularea. Cartea prezintă în cap.I, „Monografia loviturii de stat”, analiza în detaliu a acestor etape după ce aduce o serie de clarificări conceptuale, respectiv după ce enumeră motivaţiile loviturii, simptomele – generale şi specifice - , condiţiile, circumstanţele favorizante precum şi forţele implicate (conducerea şi executanţii).
Capitolele următoare completează capitolul iniţial cu toate elementele necesare acestui timp de acţiune, pe cît de singulară, pe atît de determinantă uneori în destinul unei naţiuni.
O parte a cărţii cu adevărat senzaţională, care trebuie semnalată, priveşte ceea ce autorul denumeşte „matricea simptomelor” loviturii de stat – un tablou ce include 49 de simptome. Ei bine, analizînd evenimentele din decembrie '89, în raport ce această „matrice”, vom constata, cu relativă uşurinţă, că probabilitatea producerii loviturii de stat era în România de 80% (putem identifica 40 din cele 49 de simptome!).
Cartea nu înfăţişează modul în care s-a produs lovitura de stat din România, acum mai bine de două decenii, dar cititorul avizat – cunoscător al informaţiilor brute – poate identifica cu relativă uşurinţă elementele care îi vor permite să tragă singur concluzia că în decembrie '89 în România a avut loc o lovitură de stat, a cărei complexitate începe, tot mai mult, să fie developată.
Cartea este opera unui maestru al condeiului şi al teoriei militare. O eventuală ediţie revăzută nu trebuie să ocolească, după mine, analiza loviturii de stat „tehnice”, realizată prin fraudă la Constituţie, aşa cum s-a întîmplat în România în anii 1992, 2000 şi 2007.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.816 )