News Item: Intelepciunea autohtona
(Category: PAREREA MEA)
Posted by colonelul
Tuesday 15 June 2010 - 11:09:05

Turbulenta politica determinata de motiunea depusa de "opozitie" imi aduce aminte de anii 1992, 1993 si 1994 cind "opozitia " politica a acelor vremuri isi fundamenta actiunea parlamentara pe sloganul "nici o sesiune fara o motiune!". Pe culoarele fostei locatii a Camerei Deputatilor - de la Patriarhie - parlamentarii celor doua tabere se uitau fioros unii la altii si nu de putine ori m-am intrebat: "Ce-i mina in lupta pe acesti pseudopoliticieni postdecembristi?". Partidele istorice aveau patru virfuri de lance prin junii taranisti Dudu Ionescu, Ioan Muresan, Ghise şi Opris. Acestia erau mai vocali si mai agresivi decit seniorii partidului! Cu o mare parte dintre acestia am devenit prieten si nici azi nu imi explic veninul din gusa lor din acele timpuri. In particular, erau niste oameni decenti si de buna calitate. Dar niciodata nu ne-am pus problema sa ne luam de guler ...

Nu de putine ori mi-am adus aminte de intelepciunea autohtona care se manifesta in bijuteriile numite proverbe si zicatori. Ele ne definesc in mod holistic si cred ca ar trebui sa ne aplecam cu mai multa atentie asupra lor.

In mod oficial se recunoaste ca sintem un popor credincios, dar nu de putine ori ni se sugereaza tainic: "Fa-te frate cu dracu pina treci puntea !". Ne place sa credem ca inaintasii nostri au fost bravi si viteji, dar in situatiile delicate ni se sugereaza prietenos: "Capul plecat sabia nu-l taie!". Nu prea avem timp sa construim ceva intrucit stam cu ochii mai mult pe gaura cheii altora sau privim peste gard cu gindul :"Sa moara si capra vecinului!".

Sesizam ca vin vremuri grele - de un an de zile unii stiau de colapsul financiar-global si au tacut ardeleneste - dar promovam "resemnarea mioritica" si vorba "tacerea este de aur" ( o alta vorba inteleapta ne invata ca "domnul ne ajuta, dar nu ne baga in traista !") si ne trezim apoi vorbind "cu mintea romanului de pe urma". Se consuma energii personale mai mari ca cele degajate de exploziile de la Nagasaki si Hiroshima pentru a darima ceva, fara a ni se preciza ce vom pune in loc. Ne bazam tot mai mult pe noroc - "tragi si cistigi", "bei si cistigi", "trimiti un sms si cistigi" etc. - in loc de MUNCESTI SI CISTIGI.

Prin anul 1996, fiind la studii in strainatate, am intilnit un secretar de stat din fosta Cehoslovacie care mi-a spus raspicat: ne gindim sa desfiintam armata intrucit de-a lungul istoriei ea nu a cistigat nici un razboi! Nu au mai apucat sa implementeze acest proiect. Dar cele afirmate de catre demnitarul cehoslovac ma duce astazi cu gindul la ideea ca Romania ar trebui sa-si reprofileze armata pentru "dusmanii din interior".

Tot mai multi romani au inteles, dupa deceniile lui Brucan, ca societatea socialista multilateral dezvoltata (despre comunism ni se vorbea ca despre obiectivul final al evolutiei societale) a fost realizata de noi toti - cu enorme sacrificii, dar si cu satisfactii personale profesionale de neuitat, si nu de catre Ceausescu singur, dar tot mai multi inteleg astazi ca Romania a fost adusa la nivelul de societate a supravietuirii de UNII dintre noi. In cele doua decenii am ramas fara stema pe tricolor - devenind tot mai mult o gaura neagra - iar fragilitatea valorilor nationale a fost inlocuita de perenitatea buruienilor politice sau administrative.

Consilierii din rasarit au fost retrasi de mareele istoriei pentru a lasa locul unor "baieti destepti" care ne dau lumina pe toate canalele din mass media. Pentru scurte intervaluri de timp am fost si eu consilier si am inteles ca o asemenea calitate presupune trei lucruri: sa ai o expertiza solida intr-un domeniu, sa-i stii pe cei mai destepti ca tine in acel domeniu si sa ai acces la ei şi, cel mai important, sa stii sa comunici cu cel pentru care lucrezi. Discretia si eficienta trebuie sa fie doua calitati fundamentale. Dar ce vedem pe la noi: consilierul guvernatorului BNR, consilieri de inalti demnitari sau chiar ai Presedintelui vin in fata natiunii si isi dau cu parerea despre ceea ce cred ei ca ar trebui sa intelegem noi intr-un domeniu sau altul. Ori acestia, si implicit sefii lor, nu cunosc legile, ori "stapinii" nu au barbatia asumarii unor pozitii oficiale. Increderea natiunii nu se cistiga prin intermediari !

In sport este o vorba inteleapta: a cistiga este, uneori, foarte greu, dar a te mentine in frunte este, de cele mai multe ori, suprema incercare. Lipsa andurantei politice, pigmentata cu intelepciunea autohtona, a generat butada: "toate minunile la noi tin trei zile".

Guvernul nu va cadea, dar recomand membrilor sai sa citeasca "NATO - empty victory".




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.817 )