News Item: Militari, UE va protejeaza, statul roman nu.
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by ex-ad
Sunday 16 April 2006 - 17:12:13

Recomandarea Consiliului Europei privind Dreptul de Asociere al membrilor personalului fortelor armate:
Recomandarea 1572 din 2002, aprobata in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei din 3 septembrie 2002


1.Adunarea Parlamentara face din nou apel la Rezolutia 903 (1998) privind dreptul de asociere al membrilor de profesie ai statului major al fortelor armate, prin care sint chemate toate statele membre ale Consiliului Europei sa asigure membrilor de profesie ai fortelor armate, in imprejurari normale, dreptul de asociere, dar cu interdictia dreptului la greva. De asemenea, face iarasi apel la Ordinul 539 (1998) de monitorizare a angajamentelor privind drepturile sociale, chemind statele membre sa implementeze Carta Sociala Europeana.

2. Libertatea de asociere este garantata de Articolul 11 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului iar dreptul de organizare este un drept prevazut in Articolul 5 din Carta Sociala Revizuita. In orice caz, aceste articole au un scop limitat  legat de incalcarea recunoasterii dreptului de asociere al membrilor fortelor armate de a forma sindicate.

3. Adunarea observa ca, in ciuda eforturilor de promovare a dreptului civic de asociere a anumitor grupuri profesionale, dreptul de a se organiza al membrilor de profesie al statului major al fortelor armate inca nu este recunoscut in toate statele membre ale Consiliului Europei. Mai mult, o serie de state membre care recunosc dreptul de organizare al acestei categorii profesionale, introduc limitari severe in functionarea acestora.

4. In ultimii ani, armatele anumitor state membre au transformat sistemul de selectie intr-un sistem pur profesional. Ca urmare, personalul militar este format din ce in ce mai mult din angajati permanenti al caror angajator este Ministerul Apararii si care ar trebui sa beneficieze in intregime de drepturile angajatilor prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in Carta Sociala Europeana.

5. Membrii fortelor armate, ca cetateni in uniforma, trebuie sa se bucure de toate drepturile atunci cind armata nu este in actiune, sa relationeze, sa se alature si sa participe activ in asociatii specifice formate pentru a proteja interesul lor profesional in cadrul institutiilor democratice, in timp ce isi exercita obligatiile de serviciu.

6. Personalul militar trebuie sa fie autorizat sa-si exercite aceleasi drepturi, inclusiv dreptul de a face parte din partide politice legale.

7. De aceea, Adunarea recomanda Comitetului de Ministri sa solicite guvernelor statelor membre:

a. sa permita membrilor fortelor armate si personalului militar sa se organizeze in asociatii  reprezentative cu drept de negociere in chestiuni precum salarizarea si conditiile de angajare;

b. sa inlature restrictiile actuale inutile privind dreptul de asociere al membrilor fortelor armate;

c. sa permita membrilor fortelor armate si personalului militar sa fie membri in partide politice legale;

d. sa introduca aceste drepturi in regulile si codurile militare ale statelor membre;

e. sa analizeze posibilitatea crearii unui birou al unui avocat al poporului la care personalul militar sa poata apela in caz de dispute profesionale sau de alta natura legate de serviciu.

8. Adunarea face apela la Comitetul de Ministri sa examineze posibilitatea de revizuire a textului din Carta Sociala Euopeana prin amendarea Art. 5 dupa cum urmeaza: " In vederea asigurarii si protejarii libertatii angajatilor si angajatorilor de a forma organizatii locale, nationale sau internationale pentru protejarea intereselor economice si sociale si de a face parte din aceste organizatii, Partile actioneaza astfel incit legea nationala sa nu afecteze si nici sa nu fie aplicata astfel incit sa afecteze aceasta libertate. Modul in care garantiile asigurate prin acest articol vor fi aplicate politiei si membrilor fortelor armate va fi determinat prin legi sau reglementari nationale.




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.82 )