News Item: Presa stie mai bine
(Category: PRESA)
Posted by ex-ad
Tuesday 18 April 2006 - 13:44:17

Excelente observatii din partea Mediafax, 17 aprilie

Consilierii lui Tariceanu, mai informati decat cei ai lui Basescu 

Consilierii premierului sunt mai informati decat cei de la Cotroceni, chiar daca Basescu a sustinut contrariul atunci cand a anuntat adoptarea de catre CSAT a Strategiei de securitate nationala.

Luni seara, presedintele Traian Basescu a anuntat adoptarea Strategiei de securitate nationala, ceea ce i-a oferit prilejul unei admonestari publice la adresa premierului Tariceanu. "Am tinut cont inclusiv de observatiile primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si le-am apreciat in mod deosebit. Sigur, nu pot fi acceptate erorile si nu pot fi insusite intr-o strategie de securitate nationala", a spus Basescu.

Seful statului a sustinut ca unele dintre obiectiile ridicate de premier fata de documentul adoptat de CSAT veneau din faptul ca a fost prost consiliat.

Intr-un discurs de un sfert de ora, Basescu a facut insa un sir de gafe legate de domeniul securitatii nationale, care nu pot fi explicate decat prin propria lipsa de expertiza. In primul rand, presedintele s-a referit la “buna guvernare”, spunand ca este un concept european. Pentru a fi riguros, el a facut chiar trimitere la Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, Articolul I-50, paragraful I.
In proiectul actului fundamental european, la locul citat de presedinte, se poate citi: “In scopul promovarii unei bune guvernari si pentru a asigura participarea societatii civile, institutiile, organismele si organismele Uniunii lucreaza respectand in cel mai inalt grad principiul deschiderii.”

Aduce acest paragraf vreun element care ar avea legatura cu securitatea nationala a Romaniei?Sa ne reamintim cum isi formulase Tariceanu obiectiile sale, conform Biroului de presa de la Palatul Victoria: «Premierul a precizat ca si-a exprimat unele puncte de vedere pe tema principiilor bunei guvernari, concept inclus in document, si care, in opinia sa nu este aplicabil Romaniei. "Nu este un concept european, este vorba de asa-numitul concept al bunei guvernarii care se adreseaza, in general, statelor din lumea a treia. Consider ca nu este aplicabil Romaniei, care, daca ar avea probleme de buna guvernare, nu s-ar afla in situatia ca peste opt luni de zile sa fie primita in UE", considera primul-ministru».

Tariceanu stia el “ceva”, chiar daca nu este tocmai exact. Uniunea Europeana detine propria sa Strategie de securitate, adoptata la 12 decembrie 2003. Potrivit acesteia, o amenintare la adresa UE este reprezentata de statele esuate: “proasta guvernare - coruptia, abuzul de putere, institutii slabe, lipsa de raspundere in fata legii - si conflictul civil submineaza unele state din interior. In unele cazuri, acesti factori au determinat colapsul institutiilor statului. Somalia, Liberia si Afganistanul in timpul regimului taliban sunt cele mai bune exemple din ultimii ani.”

Deci premierul fusese informat de catre consilierii sai asupra faptului ca “proasta guvernare” este asociata intr-un document al UE cu state precum Somalia si Afganistanul, in vreme ce Basescu a ignorat documentul respectiv, desi Strategia de securitate a UE o putea inspira si pe cea autohtona.

O alta omisiune a presedintelui priveste legislatia interna in domeniul apararii. “Pentru a nu exista suspiciuni, vreau sa stiti ca Strategia de Securitate Nationala este un document care trebuie elaborat si adoptat de CSAT in conformitate cu Legea 415 din 2002”, a spus presedintele.

Basescu a continuat spunand ca e multumit de adoptarea strategiei, intrucat din aceasta “decurge Strategia Nationala de Aparare a Tarii.”

Daca ar fi citit si Legea 473 din 4 noiembrie 2004 privind planificarea apararii, ar fi aflat ca documentul la care se refera este, de fapt, “Carta alba a apararii”: “In vederea realizarii prevederilor Strategiei nationale de aparare, a implementarii liniilor directoare ale politicii de aparare stabilite prin Programul de guvernare si in conformitate cu prevederile Conceptului strategic al NATO, Ministerul Apararii Nationale elaboreaza Carta alba a apararii”.

Presedintele a fixat un termen de 60 de zile pentru realizarea a ceea ce a numit “Strategia Nationala de Aparare a Tarii”. Dar, potrivit Legii 473, “Carta alba a apararii se supune spre aprobare Parlamentului in termen de cel mult 6 luni de la acordarea increderii Guvernului”.Or, termenul e depasit de mult! Insa, deoarece Basescu nu si-a facut lectiile si a intarziat mai mult de un an cu propria strategie, si Guvernul se afla deja in culpa.

In plus, seful statului s-a referit la un grup de lucru sub autoritatea MApN, desemnat sa elaboreze “Strategia Nationala de Aparare a Tarii”, din care ar urma sa faca parte si reprezentanti ai SRI si SIE. Insa, intocmirea Cartei Albe este o responsabilitate exclusiva a Executivului.

Prin urmare exista doua variante: fie presedintele doreste intocmirea unui document care nu este prevazut in nici un act normativ, fie ii sugereaza premierului sa introduca reprezentantii serviciilor secrete in demersul care revine Guvernului.

Basescu are deja doi consilieri pentru sport. Poate ca nu s-ar supara nimeni daca si-ar mai lua cativa pe langa Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale.

(Alexandru Purcarus)
 



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.87 )