News Item: Varza
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by ex-ad
Wednesday 26 April 2006 - 18:37:59

Conform agentiei Mediafax, CSAT a depus pe 25 aprilie 2006, la Senatul Romaniei, Raportul de activitate pe anul 2005. Din Raport extragem o afirmatie referitoare la Comunitatea Nationala de Informatii, apreciata a fi "prim-aliniament de lupta impotriva noilor riscuri de securitate" in conditiile in care, dupa cum sustine documentul, azi "asistam la o amplificare a riscurilor asimetrice, care se refera in principal la expansiunea retelelor si activitatii teroriste, a criminalitatii organizate transnationale, criminalitatii economico-financiare, traficului ilegal de persoane, droguri, materiale radioactive si strategice, armament si munitie, precum si proliferarea armelor de distrugere in masa".

In conditiile in care anul trecut armata noastra, care parca a si uitat ca a intrat in NATO fiind preocupata de alte plaiuri orientale, a pastrat o tacere solemna, perturbata doar de nunta ministrului ei, este evident ca centrul de greutate al actiunilor pe care le va raporta CSAT parlamentarilor il constituie activitatea SRI-ului, sau cel putin asa reiese din comunicatul Mediafax.

Din curiozitate ne-am aplecat asupra prevederilor documentului de analiza prezentat de directorul Radu Timofte la bilantul activitatii SRI-ului pe anul 2005 si am identificat urmatoarea afirmatie "nu ne-am lasat influentati de reactiile entitatilor interne si externe ale caror actiuni genereaza riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale". El a mai afirmat ca, anul trecut, Serviciul a acordat o atentie deosebita vulnerabilitatilor asociate MANAGEMENTULUI necorespunzator, coruptiei si infractionalitatii organizate.

In varianta revizuita (in mod cert nu ultima) a Strategiei Nationale de Securitate se sustine:
"Constituirea comunitatii de informatii reprezinta o necesitate obiectiva a etapei si o oportunitate majora a procesului de dezvoltare in domeniul activitatii de informatii, contrainformatii si de securitate la nivel national, determinata de evolutia mediului de securitate, avand ca scop cresterea eficientei si coerentei functionale, prin armonizarea structurala, coordonarea oportuna, eliminarea suprapunerilor si prevenirea aparitiei intervalelor în activitatile specifice.
Comunitatea nationala de informatii asigura o functionare in parteneriat institutionalizat a serviciilor de informatii, contrainformatii si securitate, care isi pastreaza atributiile si misiunile specifice, concomitent cu o mai buna coordonare a activitatii la nivelul strategic. Ea permite îndeplinirea misiunilor specifice in conditiile functionarii independente a elementelor componente, concomitent cu constituirea, la nivel national, a unor capacitati ce pot fi folosite în comun. De asemenea, permite asigurarea interoperabilitatii si utilizarea oportunitatilor deschise de era informationala. Se asigura, totodata, posibilitatea realizarii de programe nationale comune pentru cresterea eficientei activitatii de culegere, procesare si utilizare în comun a informatiilor."

Din analiza acestor afirmatii ale CSAT-ului si ale SRI-ului putem concluziona:

1. Afirmatiile directorului SRI referitoare la faptul ca in activitatea institutiei pe care o conduce "nu ne-am lasat influentati de reactiile entitatilor interne si externe ale caror actiuni genereaza riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale" ne determina sa ne punem intrebarea la ce fel de actiuni va avea reactie SRI-ul? Daca CNI, din care face parte si SRI, este "linia Maginot" a luptei impotriva INTREGII FAMILII DE RISCURI atunci cum de-si permite SRI-ului sa nu tina seama de "mediul de riscuri" intern si extern?

2. Directorul SRI a afirmat ca institutia a acordat o atentie deosebita MANAGEMENTULUI NECORESPUNZATOR coruptiei si infractionalitatii organizate. Deci una din componentele de baza ale CNI se ocupa de altceva decit de "familia" de riscuri prezentata in Raportul CSAT! Managementul necorespunzator, inclus pentru prima data intr-o analiza a SRI-ului, ne duce cu gandul la conceptul de "guvernare ineficienta"...

3. Atit din proiectul Strategiei Nationale de Securitate cit si din argumentele folosite la decizia CSAT de infiintare a CNI reiese ca finalitate acestei structuri nu este cantonarea ei intr-o "transee" antiterorism ci cu totul alta si anume MANAGEMENTUL INTEGRAT, MAI PERFOMANT AL RESURSELOR SI AL ACTIVITATII tuturor institutiilor din sistemul national de securitate.

Comunitatea Nationala de Informatii nu este un "prim-aliniament", ci un "instrument" necesar cresterii performantei sistemului national de securitate!

Ca de obicei facem fraze fara a tine seama de alte documente, de alte pozitii sau de alte argumentari, anterioare sau actuale!

Trimis de colonelul

Nota - A murit Ulm Spineanu. Odihneasca-se in pace! Este prima victima directa a imbecilitatii si agresivitatii unor indivizi din sistemul de securitate (nu punem la socoteala galeria de decese din ultimii 50 de ani). Ulm Spineanu a fost chemat la Directia Cercetari Penale din IGP in calitate de martor in dosarul SIF Muntenia. A intrat viu, a iesit pe moarte dupa aproximativ 30 minute. Probabil vor mai urma si altii.


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.93 )