News Item: Sindicatu' politic al lu' Dogaru
(Category: PRESA)
Posted by echo
Tuesday 21 June 2011 - 08:51:25

(va recomandam sa parcurgeti si primele pagini din topicul Pensii militare, dezbatut pe forumul nostru LINK, pentru amanunte suficient de interesante privind infiintarea SCMD)

Evenimentul Zilei LINK

Fostul propagandist Dogaru manipulează rezerviştii

Autor: Petrișor Cană

Fostul profesor de istorie a devenit ofiţer la "apelul bocancilor" şi a fost angajat de socrul său în direcţia de propagandă a lui Ilie Ceauşescu. Acum, el se foloseşte de pensionari în interes politic.

Militarii în rezervă au ajuns să ducă un adevărat război cu unii lideri ai sindicatului care îi reprezintă. Aşa cum reiese din declaraţiile multora dintre ofiţerii în rezervă care au facut sau fac parte din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR), în ultimul timp, ţelul pentru care această formaţiune s-a înfiinţat, de a apăra şi a acţiona pentru apărarea drepturilor foştilor militari, a fost deturnat şi transformat într-o propagandă în slujba unor interese personale şi de partid.

Propagandiştii de ieri, sindicaliştii de azi, politicienii de mâine

Cei care conduc sindicatul cadrelor în rezervă sunt foşti propagandişti din perioada comunistă. Unul dintre ei este colonelul în rezervă Mircea Dogaru, preşedintele SCMDRR. El a fost profesor de istorie şi a ajuns ofiţer "la apelul bocancilor", înainte să facă vreo şcoală militară.

Dogaru este secondat de Valeriu Pricină. Cei doi au făcut parte, până în 1989, din Consiliul Politic al Armatei, instrument de propagandă al elitei comuniste. Ulterior, colonelul Dogaru a făcut parte din structurile de contrainformaţii militare, fiind "specialist în manipularea maselor", după cum spune unul dintre membrii organizaţiei. Aşa cum reiese din documentele SCMDRR, Dogaru este "istoric non-conformist". Pricină, la rândul lui, este "specialist în propagandă media.

Parteneriat cu USL

Beneficiind de aceste "calităţi", cei doi şi-au însuşit şi "ideile revoluţionare" ai unor lideri politici precum Dan Voiculescu. Spre exemplu, Mircea Dogaru a fost prezent la congresul Partidului Conservator, care a avut loc pe 3 aprilie a.c.. În plus, un lider local al SCMDRR, colonelul (r) Ioan Mişu Naon, preşedintele filialei Craiova, a încheiat, deja, un protocol de colaborare cu Uniunea Social Liberală (USL).

Alţi lideri locali ai organizaţiei conduse de Dogaru participă la şedinţele alianţei social-liberale din teritoriu sau beneficiază de sprijin juridic din partea acesteia. Organizaţia are, chiar, sprijin în Parlament prin reprezentanţii opoziţiei. Astfel, membrii sindicatului condus de Dogaru au devenit o anexă a unor partide politice.

Apariţii TV, la schimb cu voturi

În schimb, liderii sindicatului îşi fac apariţia frecvent pe posturile Antena 1 şi Realitatea TV, ori de câte ori se organizează, mai mult sau mai puţin justificat, acţiuni de stradă. Spre exemplu, ei au participat la un miting organizat de poliţişti în faţa Casei Poporului. Dogaru spunea că au venit circa 30 de membri, dar în stradă nu erau mai mult de zece.

Oricum, desfăşurarea ultimelor acţiuni de protest din lunile martie şi mai au fost considerate un semieşec. Tot mai puţini membri au venit, în ultima vreme, la manifestările organizate cu diferite ocazii sau la mitinguri. "Am intrat în acest sindicat cu inima deschisă. Acum, însă, nu mă regăsesc în acel grup format din Dogaru, Pricină şi alţii ca ei", a povestit unul dintre membrii fondatori.

"Mă lasă rece"

Criticile nu au contenit nici după creşterea cu 90% a pensiilor militarilor. Comportamentul liderului de sindicat i-a făcut pe mulţi să se întoarcă împotriva lui. Prin intermediul blogurilor sau în şedinţele SCMDRR, unii s-au opus atitudinii dictatoriale a lui Dogaru.

"Domnul Dogaru a intrat în vrie. E atat de supărat, încât nici nu mai realizează ce spune. Dacă înainte de recalculare - revizuire jura pe barba profetului că toate pensiile vor scădea, acuma, când s-a adeverit ca nu toate vor scadea, îl învinuieşte pe Oprea că nu cresc toate, sau în nici un caz a lui. Nici a mea nu creşte, dar asta nu mă împiedică să văd că ale multor oameni au crescut, şi mă bucur pentru ei", susţine colonelul în rezervă Marin Neacşu.

Când a aflat că vrem să-i punem întrebări, Dogaru a reacţionat:"Deşi nu am putut justifica, arătând că nici eu, nici alţi lideri ai SCMD nu am utilizat în interes personal un leu din banii sindicatului (...) prefer să vă transmit, în nume personal, că mă lasă rece abjecţiile dvs."

"Deşi nu am putut justifica nici eu, nici alţi lideri, că nu am utilizat în interes personal banii sindicatului vă transmit că mă lasă rece abjecţiile dvs.“
MIRCEA DOGARU, preşedintele SCMDRR

POLITRUC

Ofiţerul socrului

Mircea Dogaru s-a născut pe 30 ianuarie 1955 în Târgu Mureş. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Bucureşti, în anul 1979. Apoi "a fost chemat" în rândurile cadrelor militare active cu gradul de locotenent.

Până în 1982 a lucrat ca istoric militar la Centrul de Studii şi Cercetări. Până în 1988, a fost istoric la Consiliul Politic Superior. Timp de doi ani a lucrat şi la Aeroportul Otopeni. După Revoluţie a lucrat, o perioadă, în structurile de contrainformaţii militare.

Până în 2004, a mai lucrat ca cercetător ştiinţific, la Editura Militară şi în cadrul Direcţiei Siguranţă Militară. Între 2004 şi 2009, a fost consilier în Parlamentul României. Ce nu reiese, însă din CV-ul său este faptul că el a fost ginerele fostului general Vasile Petruţ, comandantul grănicerilor, desconspirat că lucra pentru ruşi.

Tata socru a fost tras pe linie moartă sub comanda lui Ilie Ceauşescu, la Departamentul Propagandă. Acolo l-a adus şi pe ginerele său, Mircea Dogaru care şi-a început, astfel, cariera militară.

PAGUBĂ

Conducerea sindicatului este acuzată de cheltuirea nejustificată a banilor pensionarilor din Armată.

Printre acuzele care i se aduc lui "lider maximus", cum i se spune, se numără cheltuirea nejustificată a banilor proveniţi din cotizaţii, agresivitatea şi limbajul ce nu fac cinste unui ofiţer.

"La şedinţa care a avut loc în octombrie anul trecut (2010 n.r.), ne-a fost băgat sub nas un aşa-zis raport al Comisiei de Cenzori, despre a cărui existenţă nu ştiam. Ni se impunea să semnăm un document prin care să fie justificaţi trei miliarde de lei (vechi n.r.). Am refuzat şi mi-am dat demisia", a precizat pentru EVZ unul dintre membri.

"Gaură" de opt miliarde

La solicitarea mai multor reprezentanţi ai organizaţiei, s-a făcut şi un audit din care a reieşit o "gaură" evaluată la circa opt miliarde de lei vechi. În ciuda promisiunilor făcute, Mircea Dogaru nu a publicat nici până astăzi documentul pe pagina oficială a SCMDRR . Colonelul (r) Marin Neacşu care scrie pe blogul său : "Domnul Dogaru, în şedinţele Comitetului Director, nu dă doi bani pe părerile colegilor. Dogaru impune sistarea oricăror discuţii pe teme interne".

"Dogaru impune «Omerta»"

"Practic, impune «Omerta» în cadrul organizaţiei. Să mai amintesc de unde vine acest obicei şi că în orice democraţie este catalogat drept obicei mafiot ?" , se întreabă ofiţerul. El susţine că, de fapt, durerea lui Dogaru este aceea că îşi pierde o mare parte din cotizanţi pentru anul viitor, pentru că pe anul ăsta marea majoritate au plătit - la cererea domnului Dogaru – "ca la bordel", în avans, deşi au primit doar promisiuni şi vorbe.

TRECUT GLORIOS

Valeriu Pricină realiza emisiuni de pe vremea comuniştilor

Valeriu Pricină, are de asemenea, un trecut "glorios" în propaganda comunistă. El a urmat cursurile liceelor militare din Câmpulung Moldovenesc şi Breaza. Apoi Facultatea de Litere de unde, în anul 1972, a fost recrutat în rândurile Armatei. A lucrat la Consiliul Politic Superior al Armatei. Mai exact, el realiza pentru Televiziunea Română şi Radiodifuziunea Română emisiunile despre activitatea militarilor. A ajuns ofiţer "cu diplomă" în anul 1980, când a absolvit Şcoala de Ofiţeri din Sibiu.

După Revoluţie a fost director pentru mass-media în trustul de presă al Armatei. A fost trecut în rezervă în 2001. Totuşi, între 2001 şi 2003 a lucrat la Direcţia Siguranţă Militară, într-o structură care se ocupa de protecţia imaginii Armatei. Acolo a sudat relaţiile cu Mircea Dogaru şi au pus bazele sindicatului pe care îl conduc.

PROPAGANDĂ

Sindicat transformat în instrument politic

Sindicatul rezerviştilor a luat fiinţă pe 18 august 2009, ca o organizaţie apolitică non-profit a cadrelor militare în rezervă şi în retragere din sistemul naţional de apărare. Are 83 de filiale din care fac parte membri şi simpatizanţi din ministerele apărării şi internelor, SRI, SPP şi STS. Numărul membrilor este estimat de Dogaru la peste 20 de mii de oameni. Cifra este considerată, de mulţi, exagerată.

"Salvatorii militarilor"

În general, rezerviştii s-au înscris în SCMDRR pentru a se opune cumulării salariilor cu pensiile. "Am văzut o oportunitate în a promova acţiuni împotriva iniţiatorilor legii care ne obliga ca după zeci de ani de carieră să renunţăm la dreptul nostru dacă lucram. Am deschis procese împotriva lui Boc şi a lui Şeitan. În loc să fiu apreciată, am primit numai înjurături. Mi-am dat demisia din funcţia de vicepreşedinte pentru că nu mă identific cu cei din conducerea actuală", a precizat lt.col (r) Elena Cobuz.

La scurt timp după înfiinţarea SCMDRR, Dogaru şi Pricină au început să dicteze după propriile reguli. Pe fondul nemulţumirilor cadrelor în rezervă, cei doi s-au erijat în salvatorii pensionarilor.

Propagandă politică pe blog

Ei transmiteau note în care spuneau că noua formaţiune sindicală ar fi singura entitate în măsură să reprezinte interesele militarilor. Răspândirea mesajelor prin intermediul blogului a devenit un mijloc de propagandă politică.

"A fost identificată configurarea unei componente tot mai active, care a vizat subminarea încrederii militarilor în rezervă în unii lideri politici, politicomilitari şi militari prin recurgerea la formele psihologice ale diversiunii", se arată într-un document referitor la activitatea sindicatului. Mulţi şi-au dat seama de acest lucru, iar "lider maximus" a pierdut din această cauză, mulţi membri.

"Mi-am dat demisia pentru că nu mă identific cu cei aflaţi la conducere"
ELENA COBUZ, fost vicepreşedinte SCMDRR


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.933 )