News Item: Lectia de democratie: Constitutia Elvetiana, responsabilitatea personala si fortele armate
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Sunday 02 October 2011 - 10:40:42

In general cand luam lectii de democratie ne uitam catre SUA.Intrebarea logica ar fi de ce, cand avem atatea exemple europene de respectare a legilor si echitate sociala toate gravete intr-un act fundamental bine gandit.Desi Elvetia este un asemnea exemplu mai marii intelectuali-juristi nu prea au luat in considerare acest act fundemnatal, drept dovada nu prea gasim material in limba romana pe acesta tema.
Asadar intr-o scurta prezentare, constitutia actuala a Elevetiei isi are redacinile, daca se poate spune asa, in 1848 find revizuitia de patru ori, ultima data fiind in anul 1999.In fapt discutia modificarilor a inceput in anul 1990 iar in 1999 a fost supusa votului intrand in vigoare la 1 ianuarie 2000(interesant cum statul roman schimba legi fundamentale in cateva luni maxim, spune multe despre calitate).
De interes deosebit consider a fi dispozitiile prvind fortele armate, dispozitii aduse de elvetieni la rang constitutional:

Sectiunea 2: Securitate, Aparare Nationala si Civila

Articol 57 Securitate
(1) Federatia si Cantoanele asigura securitatea tarii si protectia populatiei in limitele competentelor primite.
(2) Ambele isi coordoneaza eforturile in scopul securitatii interne.

De regula astfel de dispozitii regasim doar in cadrul statelor federale in scopul trasarii clare de atributii in idea evitarii unui confict de competente.Principiul se poate aplica si statelor unitare descentralizate.

Articol 58 Armata
(1) Elvetia are armata.Armata este organizata in principiu ca o militie.
(2) Armata serveste sa previna razboiul si contribuie la mentinerea pacii.Apara tara si polulatia.Sustine autoritatea civila sa respinga grave amenintari la securitatea interna sau la rezolovarea unor probleme cauzate de circumsante exceptionale.
(3) Utilizarea fortelor armate este o chestiune de competenta federala.Legea poate prevede si atributii suplimentare.

Conform definitiei, militia este practic un numar de cetateni echipati si antrenati astfel incat sa asigure un serviciu militar in cazuri exceptionale.Cadrul legal permite deci fortelor armate sa intervina in orice situatie calificata de guvernul federal drept exceptionala prin lege.

Articol 59 Serviciul militar si serviciul alternativ
(1) Orice cetatean elvetian are obligatia sa indeplineasca serviciul militar.Legea permite si serviciu alternativ
(2) Pentru femei serviciul militar este voluntar.
(3) Barbatii ce nu indelinesc nici serviciu militar nici serviciul alternativ datoreaza o taxa.Taxa este impusa de Federatie si este calculata si colectata de Cantoane.
(4) Federatia adopta regulamente pentru compensarea pierderii venitului.
(5) Persoanele ce indeplinesc serviciul militar sau alternativ si dobandesc probleme de sanatate ori pierderea vietii au dreptul pentru ei sau rudele lor de a obtine suport aferent din partea Federatiei.

Personal regasesc aceste prevederi deosebit de clare si obiective.O logica simpla spune ca daca doresti ceva trebuie sa dai ceva, daca doresti ca statul sa te sustina si tu trebuie sa faci un efort pentru stat.In Romania acesta mentalitate ar fi probabil atribuita unui om rupt de realitate insa elvetianul intelege ca nu poti sta cu manile in buzunar asteptand bunastarea.Statul ia masurile sa iti asigure mijloacele.Partea extraordinara a acestor prevederi constituie alineatul 3.Se pune discutia daca nu se face vreo diferenta intre cel bogat si cel sarac ce nu poate plati taxa.In fapt legea este obiectiva iar taxa calculate in functie de posibilitate funanciara.Cel bogat va plati cat cel bogat iar cel sarac va plati cat cel sarac.Cert este ca cel ce nu doreste sa contribuie uman la sustinerea securitatii nationale, va contribui obligatoriu finaciar.
Din perspectiva mea cea mai interesanta prevedere se regaseste la alineatul 5.Formularea este clara si confera sustinere persoanelor ce au dobandit probleme de sanantate din cauza serviciului militar.Sustinerea nu consta intr-o suma de bani iar apoi statul se spala pe maini de problema, ci confera suport aferent pe tot parcursul vietii persoanelor ce imbracand uniforma armatei au sacrificat mai mult decat restul.Pentru un astfel de stat, merita sa faca ceteateanule eforturi.Ma intreb cum ar fi daca militarii romani raniti in misiuni interne ori externe ar fi elvetieni? Ar mai face televizuni teledonuri pentru ei?

Articol 60 Organizarea, instructia si echipamentul armatei
(1) Legislatia privind fortele armate cat si organizarea, instructia si echipamentul armatei sunt problema de natura federala.
(2) { abrogat}
(3) Federatia isi rezerva dreptul de a ocupa dispozitive militare ale Cantoanelor in schimbul unei compensatii pe masura.

Aceste dispozitii fac referinta la atribuirea competentelor in maniera clara si fara echivoc precum articolul 57.O legislatie clara permite si o functionare pe masura a institutilor.De observat ca aceste dispozitii evita cu orice pret dualismul decizional.

Articol 61 Apararea civila
(1) Legislatia apararii civililor si bunurilor impotriva consecintelor razboiului este o problema de natura federala.
(2) Federatia adopta reguli cu privire la interventia apararii civile in catastrofe si situatii de urgent.
(3) Federatia isi rezerva dreptul de a face serviciul de aparare civila obligatoriu pentru barbati.Pentru femei este voluntar.
(4) Federatia adopta regulamente pentru compensarea pierderii venitului.
(5) Persoanele ce indeplinesc serviciul de aparare civila si dobandesc probleme de sanatate ori pierderea vietii au dreptul pentru ei sau rudele lor de a obtine suport aferent din partea Federatiei.

In Elvetia apararea civila este un serviciu paramilitar moblizabil doar in situatii deosebite se aplica aceleasi reguli precum serviciului militar cu mentiunea ca obligativitatea indeplinirii acestui serviciu este conditionata de instituirea unei stari de urgenta.

In concluzie puteam privi aceste dispozitii drept un model de interactiune stat-cetatean intr-un cadrul legal prin care fortele armate primesc demintatea si respectul pe care il merita intr-o societate.Desi aspectele prvind obligativitatea serviciului militar poate naste anumite dispute, in conditile unui asemnea parteneriat si posibilitatea indeplinirii unui serviciu de stat alternativ ma duce cu gandul la o echitate sociala si o resposabilitate civica amintind cuvintele lui Kennedy:“Nu intreba ce poate face tara pentru tine ci intreaba ce poati face tu pentru tara.”
*nota: traducere personala a legislatiei din limba germana: LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.963 )