Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Cariera in SNS

<< Previous thread | Next thread >>
Candidat Academie militara din postura de SGP
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
SemperFI92
Mon Sep 18 2017, 11:14AM
SemperFI92
Registered Member #11130

Buna ziua

Incep prin a ma scuza in cazul in care aceasta chestiune a mai fost discutata anterior dar nu am reusit sa gasesc unde.

Eu am fost SGP intre 2014-2015.

Inainte cu cateva luni de a demisiona m-am adresat comandantului de baterie(companie) in vederea participarii la concursul de admitere pentru o Academie militara filiera directa.
Cdt.bateriei (am fost artilerist AA) mi-a raspuns ca e nevoie sa-mi dau demisia pentru a putea participa la admitere filiera directa.

Acum in 2017 am participat la concursul de admitere din cadrul Academiei Fortelor Terestre filiera directa unde m-am intalnit cu amici din orasul natal.
Unul dintre ei era SGP in activitate si avea cateva luni vechime in sistem la momentul respectiv.

Eu stiind "povestea" mea din 2015 cand am fost informat ca e necesara demisia din sistem pentru participarea la admiterea pe filiera directa am ramas oarecum perplex.

El insa imi explica extrem de calm, nonsalant ca s-a prezentat comandantului companiei, i-a raportat faptul ca doreste sa participe la concursul de admitere si ca acesta i-a aprobat fara nici un impediment plecarea la concurs.(Repet faptul ca amicul meu avea cateva luni vechime in sistem, deci nici vorba de pile sau mai stiu eu ce)
Ulterior imi spune ca pe timpul probelor sportive cat si a celor scrise a fost trecut in misiune , avea ordin de serviciu de la unitate, totul in regula , nici vorba de demisie.
Nesansa(sau lipsa mea de pregatire) a facut ca el sa fie admis si eu nu.

Intrebarea mea pentru dvs. in cazul in care ma puteti ajuta cu niste informatii este : Cum a fost posibil ca in 2017 un SGP sa poata candida la filiera directa a unei Academii iar in 2015 sa fie nevoie de demisie?
Am fost prost informat eu ? S-a schimbat ceva intre timp d.p.d.v legislativ?
Este posibil in cazul in care redevin SGP sa pot si eu participa la un alt concurs de admitere pe filiera directa la o Academie ?

In speranta ca nu am postat in locul nepotrivit si ca nu exista deja un raspuns pentru intrebarile adresate, astept orice fel de ajutor din partea dvs.

Cu stima

Back to top
truepride
Tue Sep 19 2017, 05:30PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Buna ziua,

Ati primit o motivare cumva pentru acesta conditie imperativa de a demisiona? Incerc sa imi explic oarecum ce a gandit comandantul la vremea respectiva.
Dvs, conform statutului SGP adica L384/2006 ulterior modificata prin L23/2012 si L82/2015 respectiv 270/2015(cu referire strict la rezervisti)nu impune trecerea in rezerva prin demisie drept o conditie.
Mai mult articolul 9 al legii antementionate statuteaza in mod specific:
Art 9: Soldații și gradații voluntari au dreptul să urmeze, în condițiile legii, orice formă de perfecționare a pregătirii aparținând învățământului militar sau civil.
In plus din 2015 legea nu a mai suferit modificari.
Ceea ce a suferit numeroase modificari in schimb a fost Ordinul nr. 30/2012 pentru aprobarea instructiunilor privind recrutarea, selectia, formarea profesionala și evolutia în cariera militară în Armata României. Dar aici nu s-a operat in snes resprictiv fata de sgp. Din contra sgp au devenit principala sursa de formare a subofiterilor.

Edit: Demisia apare ca o conditionalitate doar daca sunteti admis la programul de studii. E si normal nu puteti fi in doua locuri in acelasi timp.

[ Edited Tue Sep 19 2017, 05:34PM ]
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 SemperFI92 (19 Sep 2017, 18:43)
SemperFI92
Tue Sep 19 2017, 06:17PM
SemperFI92
Registered Member #11130

Va multumesc pentru raspuns.

Cdt nu mi-a dat nici un fel de motivare ci pur si simplu mi-a "inchis gura" (cum se spune) cu acest lucru.
Acum la niste ani dupa acel moment stau si ma gandesc ca era in interesul lui sa impiedice SGP-ii sa plece din moment ce bateria respectiva pierdea din personal mai mult decat primea in urma concursurilor de recrutare.

Greseala mea a fost sa nu imi cunosc drepturile si sa accept orice mi se spunea.

In cazul ipotetic in care din postura de SGP sunt admis la un program de studiu, demisia se soldeaza cu despagubiri chiar daca raman tot in acelasi sistem, eventual pe o perioada mai mare ?

Va multumesc inca o data
Toate cele bune
Back to top
Hannibal
Wed Sep 20 2017, 08:41AM
.
Registered Member #1460

Teoretic, nu trebuie sa platesti nimic. Practic, suntem in Romanica, prietene. Mirarea ta vizavi de problemele din 2015 nu are sens.
Pune-te si citeste "aventurilii" subsemnatului (cele trecute pe forum, desigur).
Back to top
truepride
Wed Sep 20 2017, 05:08PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Termenul nu este neaparat "despagubire" ca dv nu cauzati un prejudiciu.Eventual va fi nevoie sa restituiti o suma de bani conform art. 32 si 33 al legii 384/2006, dupa cum urmeaza:

Art. 32. -
Cetățenii români care urmează să devină soldați voluntari în condițiile prevăzute la art. 31, în funcție de aptitudini, pot semna angajamente sau contracte cu Ministerul Apărării, după cum urmează:

a) la selecționare, un angajament pentru efectuarea modulului instruirii individuale, cu excepția celor prevăzuți la art. 31 alin. (2) și (3);

b) la începerea modulului perfecționării instruirii de specialitate, un contract pentru efectuarea acestuia;

c) după încheierea modulelor prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. a) și b), un prim contract, cu durata de 4 ani.

(2) Forma și conținutul-tip ale angajamentului și contractelor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului apărării.

(3) În cazul întreruperii înainte de termen a angajamentului și contractelor prevăzute la alin. (1), soldații și gradații voluntari sunt obligați să restituie Ministerului Apărării contravaloarea cheltuielilor efectuate pe timpul programului de instruire, calculată în condițiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate.

(4) Prevederile alin. (3) se aplică în cazul în care soldații sau gradații voluntari întrerup angajamentul sau contractele din vina lor.

(5) Prevederile alin. (3) nu se aplică în cazul în care soldaților sau gradaților voluntari li se întrerupe angajamentul sau contractele din motive neimputabile lor.

Art. 33. -
(1) Cetățenii români prevăzuți la art. 31 care, pe parcursul programului de instruire, renunță la cariera de soldat sau gradat voluntar și părăsesc instituția militară suportă contravaloarea cheltuielilor aferente perioadei de pregătire.
Modificări (1)

(2) Metodologia de determinare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabilește prin ordin al ministrului apărării.

Edit: Acum eu va pot spune ce zice legea, dar aici apare inca un aspect cel al recuperarii creantelor statului. Din acest punct de vedere, creantele se recupreaza cum se recupereaza, cand a da Domnul.

[ Edited Wed Sep 20 2017, 05:11PM ]
Back to top
SemperFI92
Wed Sep 20 2017, 05:53PM
SemperFI92
Registered Member #11130

Va multumesc si pentru lamurirea acestui aspect.

Toate cele bune
Back to top

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF