Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Uniforma in SNS
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
alexius
Fri Mar 16 2018, 11:53PM
Registered Member #2949

Era si in RDG un eveniment foarte dragut de schimbare a garzii (regimentul Friedrich Engels) la Neue Wache in fiecare miercuri. Evident protocolul era preluat dupa ceremonialul SS de schimbare a Garzii la Cancelaria Reichului. Pasii de gasca mai esagerati sunt de inspiratie ruseasca.

LINK

Mai au si rusii si altii, dar parca nicaieri nu e ca intr-un regat. Asta deoarece republicile cu exceptia Frantei, se rup de traditia istorica si creeaza alte uniforme, alte regulamente, alte, alte amanunte ca sa faca uitate orice amintiri legate de fostele monarhii (asta pt ca mai toate statele europene au fost monarhii).

Ma uit la nemtii de acum cum se chinuie sa stearga orice urma a prusianismului din armata sa. Le-au facut uniforme gri deschis cu revere. A fost desfiintata cascheta (sapca) pt Ofiterii de la Armata de uscat. Toti trebuie sa poarte bereta ca soldatii.
Back to top
1 User said Thank to alexius for this Post :
 Radu Patrascu (04 Apr 2018, 04:53)
truepride
Sun Mar 18 2018, 02:31PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Foarte interesant ce postati.Va multumesc si va rog sa o faceti in continuare, cel putin eu va citesc cu mare atentie.

Adaug si eu ceva informatii referitoare la Prusia. Acum, sunt sigur ca stiti dar postez oricum pntru cine mai este interesat de subiecte, practic Statul Prusia a fost desfintat prin lege ca urmare a L46/1947. Se retine in sarcina statului abolit militarismul excesiv care a provocat doua razboia mondiale(istoric vorbind, eu personal nu sunt de acord cu ideea asta). O chestiune interesanta s-a petrecut in anii 1995:
"Federal Republic of Germany
The present State of Brandenburg was re-established on 3 October 1990 upon German reunification.[8] The newly elected Landtag of Brandenburg first met on 26 October 1990.[9] As in other former parts of East Germany, the lack of modern infrastructure and exposure to West Germany's competitive market economy brought widespread unemployment and economic difficulty. In the recent years, however, Brandenburg's infrastructure has been modernized and unemployment has slowly declined.

In 1995, the governments of Berlin and Brandenburg proposed to merge the states in order to form a new state with the name of "Berlin-Brandenburg", though some suggested calling the proposed new state "Prussia". The merger was rejected in a plebiscite in 1996 – while West Berliners voted for a merger, East Berliners and Brandenburgers voted against it."
Acum citesc in ziare precum Berliner Zeitung ca acesta unire ar trebui sa vina prin lege federala, neamtul pragmatic cum este intreaba sec de ce sa platim doua administratii. Si mai interesant ca prima data dupa 47 se argumenteaza, juridc intemeiat, pe decretul aliat mentionand ca niciunde nu se spune ca Statul prusac nu trebuie reinfintat ci doar ca la mementul respectiv ar fi bine sa nu mai existe. Prusia cel putin la vinev conceptual incepe sa reapara.
Revenind la unifrma dar strict legat de o oarecare intoarecere la esenta prusaca pe care adevarat, au incercat sa o stearga cu buretele vreo 70 de ani, o campanie ce totusi a fost acceptata in germania a fost acesta (foto1) - readucerea decoratiilor militare pentru acte de curaj pe campul de lupta. Existau decoratii desigur dar nu pentru "Tapferkeit"- Curaj. Asadar multi sau oripilat cand au citit sloganul "Sterben muss sich wieder lohnen", tradus, "Moartea trebuie sa devina rentabila din nou". Desi putine sanse de castig initial, campania a fost un succes, Crucea de fier a revenit, restilizata in "arsenalul" german in 3 clase redenumita "Crucea de onoare", panglica prusaca find inlocuita cu actualul steag german(Foto 2, Foto 3 la decorare). Ar mai fi un punct, de fiecare data cand am fost in Germania, am cautat evenimente care sa tina de armata. Ruda care este stabilitatad acolo mi-a spus ca sunt foarte rare spre tristetea mea. Am prins un eveniment in centrul orasului Ulm, un concert de seara tinut de muzica reprezentativa a Centrului de instruire din apropiere. M-a intristat teribil cand i-am vazut, ala numai pas de defilare nu era, fiecare mergea in treaba lui. Va dau perfecta dreptate desi in prezent se incerca readucerea Prusiei intr-o forma sau alta, faptic mai e cale lunga.
Referitor la uniforme, aici da, mi se pare ciudat sa vezi un general cu bereta si palton. Cu toate ca, din ce am inteles eu cascheta mai are doar rol ceremonial respectiv la uniforma de gala ceremonie care este... identica cu cea de oras - foto 4(??? aici nemtii au avut consultanti romani).

Ar mai fi o chestie interesanta referitor la Prusia. La Palatul Hohenzollern sta si astazi Princepele Georg Friderich von Preussen(foto 5). Palatul este propietate comuna a statului german si a Principelui. Palatul se afla sub paza militara datorita obiectelor de tezaur ce inca se mai gasesc acolo. La fel, Kaiserul Wilhelm al II-lea inca mai este pazit de un soldat german pe baza aunui protocol cu Olanda, el fiind inmormantat in Doorn - foto 6.

Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 Radu Patrascu (01 Apr 2018, 19:30)
Manishtushu
Sat Mar 31 2018, 02:01PM
Registered Member #11456

Domnul general din dreapta are o uniforma f interesanta: emblema de coifura tip MAI, grade si petlite de tip "militar", toate galbene, dar nu pare a fi din nici o structura militara a MAI dupa culoarea uniformei... Ce sa fie oare? Poate il stie cineva, poza e de la absolvirea Academiei de Politie din 2016.

Back to top
truepride
Sun Apr 01 2018, 10:46AM

Registered Member #996

Poate ne ajuta colegul djebel un pic aici. Mie imi pare a fi un general cu 4 stele de la politia de frontiera in rezerva sau pensionat, nu mi foarte clar cum trebuie formulat aici. Cf. statutului din 2002 politistul in momentul pensionarii are la dispozitie 30 de zile sa se prezinte la CMZ de care apartine pentru ca gradul functionaresc-politienesc sa ii fie echivalat cu un grad militar fiind trecut in rezerva cu gradul miliar respectiv. La festivitati am observat ca personalul MAI pensionat/trecut in rezerva ca poarta acest tip de unifroma de politie cu grade/insemne militare. Din cate inteleg eu din lege, parctiaca asta este corecta strict in sensul legii.
Exista si varianta numarul 2, dl in cauza sa fi prins serviciul activ inainte de 2002 ca militar, a fost trecut in rezerva fie cu acel grad desi nu cred dupa varsta fie cu un grad mai mic iar ulterior a fost avansat in rezerva.

Edit: am o curiozitate, nu cunosc o astfel de speta dar ma incearca imaginatia. Daca esti absolvent ANMB si esti incadrat la politia de frontiera, in momentul incheiereii raporturilor de serviciu gradul se echivaleaza conform statutului din 2002, sa zicem cms sef - col. Incorect logic, dar corect legal as spune. Ar trebui cms sef - cmdr, o viata pe apa si esti... colonel.

[ Edited Sun Apr 01 2018, 01:32PM ]
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 Radu Patrascu (01 Apr 2018, 19:30)
Radu Patrascu
Sun Apr 01 2018, 07:42PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159

Generalii (si nu numai ei) germani poarta bereta la palton din cauza ca nu au altceva. Bundesheer (Fortele Terestre) a scos de ani buni (sincer, nu stiu cati) cascheta, iar militarii germani au ca singura piesa de tinuta de purtat pe cap bereta. Cascheta mai poarta cei din Marine Fortele Navale), iar militarii Luftwaffe (Fortele Aeriene) poarta boneta. Ma intreb ce poarta militarii din trupele de uscat la tinuta de seara.

bundeswehr_uniform.pdf
Back to top
Radu Patrascu
Sun Apr 01 2018, 10:08PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159

By the way, stiati asta? Se pare ca US Army revine la tinuta Pinks & Greens (P&G), care a fost purtata pana in anii WWII pana la mijlocul decadei urmatoare. Aer vintage, cozoroc, subbarbie si pantofi (la care se vor adauga si manusi) din piele maro ruset. Miscarea e sustinuta de 70% dintre soldati, desi mult sunt iritati din cauza schimbarilor prea dese de uniforma si a costurilor de achizitionare asociate. Dupa ce au renuntat definitiv la Green uniform (mie, unul, mi s-a parut acceptabila, mai OK decat cea albastra, care se poarta acum, dar pentru soldatii americani a fost cea mai nepopulara) in 2014, iata ca acum se propune revenirea la uniforma model George C. Marshal din WWII. Initiativa i-a apartinut lui Daniel Dailey, Sergeant Major of the Army (subofiterul consilier al sefului US Army), iar acum doua zile am citit stirea ca seful sau, generalul Mark Miley, a dat OK-ul. Asta inseamna ca uniforma P&G va deveni tinuta de oras pentru US Army pana cel mai tarziu in 2020. Actuala uniforma de oras, Blue Dress (numita acum Army Service Uniform), creata in 1937 pe baza traditiilor US Army care a inceput in 1775 (cand se numea Continental Army) cu culoarea albastra pana la inlocuirea acesteia de catre kaki la inceputul secolului XX ca tinuta de zi, a fost considerata ca avand un aspect mult prea formal si va ramane ca tinuta de ceremonie.
Acum, o scurta recapitulare:

Tinuta Continental Army la 1780

Tinuta ofiteri in timpul razboiului din 1812

Tinuta din timpul razboiului cu Mexicul, 1848

Tinuta de campanie in timpul Razboiului Civil (1861-1865)

Tinuta generali din armata Uniunii

Tinuta din perioada "razboaielor cu indienii" (1865-1900)

Mare tinuta din aceeasi perioada

Uniforma kaki isi face aparitia pentru prima data in 1898, in timpul razboiului cu Spania

Uniforma albastra continua sa fie purtata

Tinuta in WWI de oras

Tinuta WWI de campanie

iata modelul de inspiratie, uniforma afectuos numita "Pinks&Greens"

In anii '50 aceasta tinuta era purtata de numerosi veterani, acum ajunsi civili, in diferite situatii (inclusiv ca haine de munca) ceea ce a determinat US Army sa se gandeasca la un schimbarea uniformei. in 1956/1957, a aparut tinuta numita US Army Greens, care insa niciodata nu a fost prea populara pentru majoritatea soldatilor:

Din acest motiv, in 2007 s-a luat decizia inlocuirii tuturor tinutelor de zi (verde si alba) cu o singura tinuta, Army Service Uniform (ASU), adica fostul Blue Dress. Trecerea completa la ASU s-a facut in 2014, motiv pentru care asteptata decizie de a readopta Pinks&Greens atat de repede dupa schimbarea din 2014 a creat oarecare iritare in randul militarilor. Ei considera ca prioritare sunt echiparea corespunzatoare si modernizarea care cam bat pasul pe loc dupa anularea a cel putin 3 programe in ultimii 20 de ani, nu uniformele.

ASU Class A. Asta mai arata cum mai arata.

ASU Class B, care, dupa parerea mea (si nu doar a mea, am citit si opinii de-ale lor) e complet neinspirata si arata oribil. In plus, soldatii se plang ca e greu de intretinut camasa alba.
In cazul generalilor, ASU class A arata mai bine, deoarece omogenitatea data de utilizarea aceleiasi nuante atat pentru pantaloni cat si pentru veston dau un aer de eleganta. Nu se poate spune acelasi lucru si pentru celelalte grade.

Din nou, insa, si in cazul generalilor, ASU Class B nu da bine:

O alta plangere a celor din US Army este renuntarea la embleme si ecusoane pentru unitati si calificari ca piese din material textil cusut pe manecile vestonului si atasarea lor ca insigne metalice pe buzunarele de la piept, dand uniformei un aspect incarcat excesiv (too much bling), care contrasteaza in mod neplacut cu austeritatea martiala a uniformei de zi a US Marine Corps:

Un alt motiv de nemultumire este acela ca majoritatea americanilor are dificultati in a-i recunoaste pe membrii US Army in aceasta uniforma, al carei impact este redus. Mai ales tinuta cu camasa duce cu gandul la soferii de autobuz, la pilotii de linie sau politia statala. Comenta cineva ca mai curand te astepti ca un om imbracat astfel sa iti ceara actele la control decat sa te salute. Adevarul este ca albastru este asociat mai curand, si pe buna dreptate, cu Fortele Aeriene si cu Marina, decat cu Armata, pe care te-ai astepta sa o vezi echipata in kaki sau verde, in cel mai rau caz in gri. In mentalul colectiv, aceasta tinuta a avut un impact redus, in timp ce uniformele USMC sunt deja emblematice.
O alta problema o constituie, dupa parerea mea, prezenta firului de aur in cantitati prea mari la ASU, adaugand, daca mai era nevoie, o masura la aspectul de uniforma ornamentata excesiv. Merge ca tinuta de ceremonie, dar e prea pretentioasa ca tinuta de zi. A purta-o in circumstante banale aduce cu purtarea smoking-ului pe timp de zi sau, eventual, la cumparaturi, cand cari sacosa dupa tine.
Ratiunile pentru care s-a decis a se reveni la P&G sunt urmatoarele:
1. In constiinta americanilor, indiferent de generatie, aceasta uniforma este asociata cu un moment fast al istoriei lor: WWII. Este uniforma purtata de membrii a ceea ce a fost numit "the greatest generation". Toti au avut in familie un bunic sau un tata care a luptat in acesta razboi si a adus acasa o uniforma P&G. Aceasta uniforma a devenit foarte cunoascuta si datorita numeroaselor filme de razboi in care toti au putut-o vedea.
2. Aspectul ei este inconfundabil, astfel ca oricine va putea recunoaste un soldat al US Army daca o va purta.
3. Look-ul este martial, "sharp" si simplitatea ei contrasteaza in mod fericit cu incarcata ASU, facand din P&G uniforma de zi ideala.
Iata prototipurile (se va mai lucra putin la ele pana cand se va lua decizia finala). Se cauta mijloace financiare avantajoase de achizitionare pentru gradele inferioare (prima de uniforma alimentata pe card pentru soldati si gradati):

Seful de Stat Major al US Army, generalul Mark Miley, in ASU (stanga) si Sergeant Major of the Army Daniel Dailey in varianta propusa pentru P&G (dreapta)

Si in manta:

Repet, modelul de inspiratie este acesta:

Mai sunt aspecte asupra carora se delibereaza: daca e cazul ca sa se ataseze buzunare la pieptul vestoanelor pentru femei, forma caschetei (cu calota rigida sau "crushehed" ca la pilotii US Army Air Force din WWII); sa poarte si subofiterii si gradatii pantalonii "pink", de fapt tan (un bej), care in WWII erau rezervati doar ofiterilor, subofiterii si gradatii avand uniforma de de culoare kaki in intregime.

Se prevad ca piese optionale geaca de tip Ike, consacrata de Eisenhower:

sau geaca de piele pe care o purtau mai ales pilotii:

In sfarsit, daca exista consens asupra unui lucru, este cel referitor la eliminarea beretei negre, fost insemn al Ranger-ilor; in pofida protestelor lor, seful Statului Major al US Army din perioada 1999-2003, generalul Eric Shinseki a generalizat portul ei pentru toti soldatii. Se dorea transformarea ei intr-un simbol al excelentei US Army, intr-o marca a apartenentei la o organizatie considerata prea parohiala si prea eterogena din punct de vedere heraldic. Rangers au trecut la bereta bej, insa experimentul cu bereta neagra a esuat. Bereta da prost, mai ales ca unii nu stiu sa o poarte pe cap si nu are niciun rost. Multi o evita si toti cer eliminare ei.

In fine, daca e sa revenim la vintage, atunci sa o facem pe notele unei melodii de atmosfera :

[ Edited Wed Apr 04 2018, 04:38AM ]
Back to top
djebel
Mon Apr 02 2018, 12:07AM
Registered Member #3603

truepride wrote ...

Poate ne ajuta colegul djebel un pic aici.

Nu știu câtă lumină pot să aduc aici, pe unde umblu eu am șanse mai mari să mă întâlnesc cu Moș Crăciun decât cu un chestor general de poliție. Dar... pot încerca.
Banda gri de la cascheta, șnurul, stema și "salata" de pe cozoroc de culoare galben-aurie sunt specifice PFR, IGI, Pașapoarte si Evidența populației (?). Epoleții și petlițele cred ca sunt anterioare momentului 2002, le-am mai văzut la generalii grăniceri din perioada 1990-1999. Ce mă bagă în ceață e cravata: în mod normal ar trebui sa fie uni, dar în foto parcă are dungi (cum e cea de la Poliție sau de la Penitenciare) . Totuși, ca o concluzie, eu cred ca domnul din imagine este de la PFR. Da, și habar nu am cine este.
Back to top
Manishtushu
Mon Apr 02 2018, 02:12PM
Registered Member #11456

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Mi-am adus aminte ca am vazut de curand, de cand cu noua uniforma a SRI, niste insemne de grad cu 2 "V-uri", cu varful spre semnul de arma parca... Sa fie caporali SRI? Totusi nu se potrivesc cu noile insemne pt. SGP din MApN...
Back to top
truepride
Tue Apr 10 2018, 09:19AM

Registered Member #996

@Radu Patrascu, va multumesc pentru postare. Citind cu atentie(si ascultand) ajung la vocea lui Connie Francis - I was born too late...
Referitor la unifroma, ma bucur pentru aceasta optiune in special faptul ca se valorifica o traditie istorica.Oricum cand a intrat in exploatare actualul model de uniforma efectiv nu am priceput ce au vrut sa faca.
Acum pe meleaguri romanesti, am vazut si eu noua unifrorma de instructie si ca observatii am:
1. Nu pricep cine s-a gandit ca uniforma de aviatie ar fi "faina" in culoarea aia albastru cu pete maro pe alocuri.
2. La for-ter am observat ca exista cel putin 2 doua nuante. De ce? Acum din ce imi mai aduc eu aminte din logistica relativ moderna materialul contine un cod de culoare respectiv mai multe coduri. Tot ce trebuie sa faci este sa comanzi acelasi coduri. Desigur asta daca nu ai furnizori precum cei care faceau costume prin 1960.Trei piese la costum toate nuante diferite.
3. Bocancii. Aici nu inteleg de ce in functie de nevoie ori dispozitie se poarta fe bocanci maro fie negrii. Ne putem hotara pe o culoare si sa aratam toti la fel?
4. Aici vorbesc doar de poze, ca pana la Constanta nu am ajuns de ceva timp. La vederea uniformelor celor de la fortele navale un coleg s-a trezit din senin: "Jandarmii, Jandarmii...!"... pour le connoisseurs deisgur: LINK - 0.40

[ Edited Tue Apr 10 2018, 09:55AM ]
Back to top
Boribum
Tue Apr 10 2018, 09:51PM
boribum
Registered Member #2395

Manishtushu wrote ...

speram ca poate ma puteti ajuta, avand in vedere ca sunt multi experti in uniforme aici.
Manishtushu

N-ați aflat mare lucru în legătură cu întrebările dumneavoastră. Dar aveți vaste și varii idei despre uniforme englezești, americane, germane, bulgărești. Zic ca le putem mulțumi celor care ne-au luminat : pasiunea e respectabila.
În chip de consolare, va spun ca putini sunt purtătorii de uniforma capabili sa explice iconografia hainelor pe care le poarta. Lucrul e explicabil : modificările se schimba repede, și imediat după aceea apare o schimbare care modifica modificarea precedenta. În plus, din varii motive, militarul nostru e tentat deseori sa combine el ce i se da cu ce are el nevoie, rezultatul fiind (uneori) și o chestiune de gust.

Aminteați de posibile uniforme ale S.R.I :cu stropul de limba latina de care am avut parte în gimnaziu si bruma culeasa aiurea, m-am mirat mai demult de acel „Patria a priori” pe care și l-au pus peste tot : e o tâmpenie, un non-sens jenant chiar si pentru un copil care a depasit nivelul "aquila non capit muscas". Dacă un serviciu presupus a fi recipientul cremei inteligentei e capabil de asemenea prostii... greu de presupus ca altcineva, în afara de istorici supra-specializați sau pasionați entuziaști, ar avea idee despre ce e cu uniformele și ce vrea ele sa ne spună noua.
Back to top
alexius
Wed Apr 11 2018, 02:44PM
Registered Member #2949

Boribum wrote ...

Aminteați de posibile uniforme ale S.R.I :cu stropul de limba latina de care am avut parte în gimnaziu si bruma culeasa aiurea, m-am mirat mai demult de acel „Patria a priori” pe care și l-au pus peste tot : e o tâmpenie, un non-sens jenant chiar si pentru un copil care a depasit nivelul "aquila non capit muscas". Dacă un serviciu presupus a fi recipientul cremei inteligentei e capabil de asemenea prostii... greu de presupus ca altcineva, în afara de istorici supra-specializați sau pasionați entuziaști, ar avea idee despre ce e cu uniformele și ce vrea ele sa ne spună noua.

Da, a iesit scandal si cu logo-ul SRI. M-am mirat ca abia acum, dupa 6 ani. Potrivit unui latinist, logoul "Patria a priori" tradus mot a mot suna asa : «Patria înainte de a experimenta ceva».

Corect ar fi fost "Patria ante omnia", tot potrivit profesorului respectiv.

La SRI nu e nicio crema, e o ciorba de pile si rubedenii. Unii fac informari din ce mai scrie prin presa. Numai la mine in urbe au fost mediatizate cazurile a doi fosti ofiteri cercetati penal pt abuz si santaj (unul lua o parte din mita in telemea de oaie).

Asa ca dupa uniformele de portari cu fireturi aurii si ecusoane cat roata carului, sri-istii au dat-o in bara si cu logo-ul.
Back to top
1 User said Thank to alexius for this Post :
 spk (27 Apr 2018, 11:48)
truepride
Wed Apr 11 2018, 04:28PM

Registered Member #996

Nu ma bag, ca nu sunt foarte in tema dar estimez ca in descrierea de mai sus brodarea epoletilor a fost gresita.
Cat despre "surse deschise"...no comment.
Back to top
djebel
Wed Apr 11 2018, 04:34PM
Registered Member #3603

Mă rog, e latina SRI. Patria a priori: s-or fi inspirat din Kant?
Back to top
Manishtushu
Fri Apr 27 2018, 09:45AM
Registered Member #11456

truepride wrote ...

4. Aici vorbesc doar de poze, ca pana la Constanta nu am ajuns de ceva timp. La vederea uniformelor celor de la fortele navale un coleg s-a trezit din senin: "Jandarmii, Jandarmii...!"... pour le connoisseurs deisgur: LINK - 0.40

Chiar mi-era dor de uniforma jandarmilor in termen )
Back to top
truepride
Fri Apr 27 2018, 04:19PM

Registered Member #996

Era o cantare cu viata de meteu, ziua greu noaptea greu...

Edit: nu am inteles niciodata mozaicul albastru.Uniforma de serviciu poate fi orice culoare, dar uniforma de instructie, nu inteleg.

[ Edited Fri Apr 27 2018, 04:21PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF