Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General
 
<< Previous thread | Next thread >>
Republica Moldova
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Ultra'
Sun Jan 17 2010, 10:58PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Am inceput acest topic gandindu-ma ca l-am pus gresit la sectiunea international. Sa trecem peste asta...
Scopul acestui topic este sa aflu si/sau sa aflam mai multe despre implicarea Romaniei in sustinerea R. Moldova, adica a Basarabiei. Sau sa discutam despre implicarea Romaniei si a serviciilor sale in viata politica de acolo sau daca s-a intamplat, cu toate ca cineva a scris pe aici de asa ceva vis-a-vis de 7 aprilie. Si cred ca topicul e binevenit si prin prisma faptului ca al nostru presedinte va face o vizita acolo si ma gandesc ca sunt destui de multi care-i poarta pica dupa evenimentele de anu' trecut, Voronin l-ar manca de viu tinand cont ca Base a sprijinit si sprijina actuala forta de guvernamant de acolo... Nu ma gandesc ca poate unii ar vrea sa scape de el. Chiar asa, baietii de la SPP se duc si ei mai devreme pe acolo sa faca un plan de actiune cu fortele locale sau lasa protectia la mana lor, de la noi fiind doar cateva garzi de corp?


[ Edited Sun Jan 17 2010, 11:01PM ]
Back to top
1 User said Thank to Ultra' for this Post :
 Radu89 (02 Jan 2014, 15:36)
apkah
Mon Jan 18 2010, 11:58AM
arcan
Registered Member #566
Joined: Sat May 19 2007, 11:14AM

Posts: 3278
Thanked 252 time in 179 post
Hai se ne gandim la curentul electric , gazele si ce Dumnezeu le mai da Romania GRATIS !
Si atunci ma intreb..mie de ce nu imi da Romania gratis nimic din toate astea????
Back to top
Boribum
Mon Jan 18 2010, 01:06PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Nu esti "strategic" si n-ai conducte,uite d-aia !
Back to top
Ultra'
Mon Jan 18 2010, 10:20PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Nu cred ca le da cineva ceva gratis, inclusiv noi Romania. Si pana la urma e un TERITORIU ROMANESC si sunt de acord ca trebuie facut tot ceea ce e posibil sa-i readucem langa noi!
Back to top
apkah
Mon Jan 18 2010, 10:45PM
arcan
Registered Member #566
Joined: Sat May 19 2007, 11:14AM

Posts: 3278
Thanked 252 time in 179 post
Chiar le dam gratis cele de mai sus.Eu personal nu ii vad ca fiind teritoriu romanesc.Sunt o tara aparte si cu ,,limba,, aparte.
NU accepta ideea ca sunt romani , decat cand au de castigat ceva.
Eu sau tu ca cetateni ai Romaniei nu beneficiem de drepturile in care beneficiaza ei in Romania.
Au locuri gratuite in facultati , facilitati peste facilitati..pentru ce ?
Poate ca nu sunt eu strategic , sau nu am viziune geopolitica, dar nu pot intelege ca eu ca cetatean al unei tari sa am mai putine drepturi ca si un cetatean al altei tari ( pana acum ) in tara mea....
Back to top
Ultra'
Mon Jan 18 2010, 10:59PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Pai locuri gratuite in facultati avem si noi, nu e asta o chestie definitorie. Chestia cea mai importanta este ca teritoriul este Romanesc, fara discutie, indiferent de ce zic unii sau altii. Si este cred o idee preconceputa cum ca ar fi doar interesati de noi ca sa plece in vest, am 2 colegi la munca din Basarabia si sunt oameni pe cinste care simt romaneste mai mult decat romanii, pe cuvant!

Later Edit: LINK

[ Edited Mon Jan 18 2010, 11:32PM ]
Back to top
apkah
Tue Jan 19 2010, 09:34AM
arcan
Registered Member #566
Joined: Sat May 19 2007, 11:14AM

Posts: 3278
Thanked 252 time in 179 post
Cred , si sunt de acord cu ce spui tu batrane.Chestia e putin delicata.E cam ca si treaba cu ungurii din Transilvania.Sarim in sus cand le da Ungaria drepturi pe principiul ca sunt unguri ( vezi treaba cu carnetul de maghiar sau cum ii spunea)
ne ofticam cand pun steagul Ungariei pe primaria din Sf. Gheorghe , dar noi facem acelasi lucru in Moldova....
E delicata rau treaba asta si nu cred ca ar face bine tarii alipirea Moldovei.Tinand cont de nivelul economic al lor, ganditi-va ce ar insemna pentru economia noastra si asa muribunda , o asemenea lovitura....
Back to top
Ultra'
Tue Jan 19 2010, 11:06AM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
O sa las mai jos un articol interesanr, este putin mai mult de citit dar merita ( LINK ):


Mituri despre unirea Basarabiei cu România


Editorialistul şi comentatorul politic George Scarlat a semnat zilele acestea un articol interesant şi provocator în ziarul Ziua, pe care vi-l propun spre citire şi dezbatere mai jos.

Despre posibilele consecinte negative ale unirii dintre Romania si Republica Moldova asupra economiei s-a mai scris. In general s-a spus ca unirea celor doua state ar fi o grea povara pentru statul roman. Dar analizele cu pricina au fost tendentioase. In locul cautarii adevarului, s-a preferat demonstrarea cu orice pret a faptului ca unirea este imposibila. Propagandistii antiromani au adunat mere cu pere pentru a socoti un cost astronomic al unirii, menit sa compromita orice idee de apropiere a celor doua state romanesti. Circula o multime de prejudecati despre posibilitatea unirii dintre Romania si Basarabia. Multe opinii apartin unor oameni de buna credinta, dar care si-au dat cu parerea fara sa cunoasca acest subiect. Altii sunt de-a dreptul antiromani, iar misiunea lor este sa ne spuna ca nu se poate unirea dintre cele doua state romanesti. Ni se spune ca este imposibil asa ceva, fie pentru ca nu permite dreptul international, fie pentru ca se vor opune ONU, SUA, NATO, etc. fie ca basarabenii nici nu doresc unirea. Si chiar daca unirea ar fi posibila, Romania s-ar confrunta cu probleme privind minoritatile nationale, ori ca ar fi invadata de infractori v eniti de peste Prut. Toate acestea sunt mai degraba niste mituri si le vom discuta pe rand.

Economia Moldovei nu prea conteaza

Mitul costurilor unirii asupra economiei romanesti ar putea fi demolat intr-o singura fraza si cu asta am putea incheia demonstratia. Produsul Intern Brut (PIB), de 6 miliarde dolari al Republicii Moldova reprezinta doar 3% din cel al Romaniei, de 200 miliarde dolari in 2008.

De exemplu, PIB-ul romanesc a scazut cu 9% in 2009 fata de 2008 din cauza crizei. Carevasazica din economia romaneasca a disparut intr-un singur an o bucata cat trei ori Moldove la un loc. Cam asta este raportul dintre cele doua economii.

O crestere economica de 7-8% este considerata un record in Europa. Republica Moldova nici nu mai poate spera la asa ceva in urmatorii ani, aflata intr-o grava recesiune din cauza crizei mondiale si a grelei mosteniri comuniste. Pe de alta parte, transferurile din Romania ar putea asigura aceasta crestere accelerata. Pentru ca 7-8% din PIB-ul Moldovei reprezinta doar 0,2% din PIB-ul Romaniei, adica o piscatura de tantar.

Culisele reunificarii germane

Ni se da tot timpul peste nas cu exemplul reunificarii germane. Pasamite, Romania nu ar fi capabila de efortul economic respectiv, fiind mult mai saraca decat Republica Federala a Germaniei, care a cheltuit 7-800 sute miliarde marci pentru a pune pe picioare landurile rasaritene.

La prima vedere, nu se intelege cum a putut Germania sa faca acest efort si totusi sa aiba crestere economica constanta si sa fie permanent a treia economie a lumii, dupa SUA si Japonia.

Explicatia e simpla. Nemtii nu prea au facut nici un sacrificiu, de fapt doar au mutat banii dintr-un buzunar in altul si au pus mana si pe economia fostei RDG, odinioara vitrina lagarului socialist.

O parte din suma care a intrat in fosta RDG a fost de fapt investitia cu care firmele vestice au cumparat fabricile din Est in cursul procesului de privatizare, facand achizitii avantajoase. Functionarii de la “Treuhand”, fondul de privatizare, erau vest-germani si au favorizat firmele de acasa. Alte sume au fost cheltuite pentru reabilitarea infrastructurii ruinate a fostei RDG. Adica niste comenzi nesperate pentru industria din Vest. Autostrazi, cai ferate, telefonie, investitii de mediu, toate au fost efectuate de firme din Germania de Vest. Practic, Helmuth Kohl a subventionat economia vest-germana sau i-a acordat un”stimulus”, cum ii spune acum Obama Barack. Banii s-au intors inapoi de unde au plecat.

Minciuni despre povara basarabeana

Presupusa nota de plata a unirii este umflata de propagandisti cu tot felul de cheltuieli imaginare. Bunaoara, Romania ar trebui sa suporte schimbarea documentelor de identitate ale moldovenilor, ceea ce ar fi o cheltuiala foarte mare pentru buget. Prostia este vadita, pentru ca in orice tara din lume costul eliberarii documentelor este suportat de cetatean, nu de stat. Basarabenii si-ar plati singuri costul unui act de identitate sau un pasaport ca si pana acum.

Alta prostie care s-a spus este aceea ca Romania ar trebui sa suporte costurile cu energia pentru Republica Moldova, adica curent electric, gaze, pacura etc. Dar basarabenii si le vor plati singuri intr-o Romanie unita asa cum si le platesc si in prezent. Consumatorii casnici si firmele din Basarabia sunt cu platile la zi. Cam 80% din datoria Republicii Moldova catre Gazprom apartine de fapt Transnistriei. Se spune ca basarabenii importa 80-90% din energia electrica din Ucraina si Rusia, de parca i-ar impiedica cineva dupa unire sa cumpere energie din Rusia, Romania sau din orice tara doresc.

Un alt obstacol scornit de propagandisti ar fi costul pentru aducerea caii ferate din Basarabia la ecartamentul, adica latimea, celor din Romania. Calea ferata din Basarabia, din cauza mostenirii sovietice, are ecartamentul mai mare decat cea din Romania. Schimbarea ecartamentului caii ferate nu este o urgenta. Tarile Baltice, care au intrat in UE din 2004 au si acum ecartamentul sovietic, la fel ca Finlanda, care a parasit Rusia inca din 1918. Ba mai mult, in Spania exista fara probleme nu mai putin de trei ecartamente diferite.

Alta cheltuiala imaginara ar fi uniformizarea administratiei locale din cele doua state. Basarabenii, de-a lungul ultimelor doua decenii oricum au trecut de la raioane la judete si iar la raioane si s-au descurcat si singuri. Trecerea din nou la judete, pentru a avea aceeasi organizare ca Romania, ar aduce de fapt economii, prin reducerea aparatului birocratic.

O sperietoare este si cu salariatii bugetarii moldoveni, care ar urma sa fie platiti din bugetul Romaniei. Dar societatea moldoveneasca este mult mai sanatoasa din acest punct de vedere decat cea romaneasca. In Romania raportul dintre salariatii bugetari si cei din sectorul privat este de 1,3 la 1, cei dintai avand si salarii mai mari. Basarabia sta foarte bine, cu un bugetar la patru salariati, adica media din UE. Reiese ca mai degraba Romania ar trage Basarabia in jos din acest punct de vedere.

Schimbarea leilor moldovenesti, cu care suntem de asemenea speriati, nu ar reprezenta o cheltuiala semnificativa, pentru ca masa monetara, cantitatea de bani din Basarabia, este neglijabila fata de cea din Romania. Iar cele doua monede ar putea circula si paralel, cum s-a mai intamplat in Franta, Jugoslavia etc, leul moldovenesc urmand a fi retras treptat de pe piata.

Boom economic dupa unire

Daca s-ar face unirea, Basarabia nu ar fi o piatra de gatul economiei romanesti, ba dimpotriva, ar deveni unul dintre motoarele cresterii economice romanesti. In primul rand Romania in sine va deveni mai atractiva pentru investitori, pentru ca dupa unire ar deveni una dintre pietele europene cele mai mari, cu peste 25 milioane consumatori. Apoi, cota de fonduri europene alocate Romaniei se va majora dupa adaugarea Basarabiei pe nota de plata prezentata la Bruxelles. La fel si in ce priveste subventiile pentru agricultorii basarabeni. O buna parte dintre investitiile ce se vor realiza in Basarabia cu fonduri europene vor fi executate de firme romanesti, ceea ar contribui la cresterea economica din Romania.

Daca se repeta modelul romanesc din anii 2000-2008, in Basarabia ar incepe sa curga investitiile straine dupa ipotetica unire. Acum, nu prea investeste nimeni intr-o tara din zona gri a spatiului ex-sovietic si cu o piata mica, de 3,5 milioane locuitori. Dupa unire, investitorii ar considera ca investitia lor este protejata de umbrela euro-atlantica. De asemenea, viitoarea investitie in Basarabia ar fi facuta in interiorul Pietei Unice Europene, deci nu ar fi obstacole vamale si nevamale pentru circulatia in toata Europa a bunurilor si serviciilor produse de investitori straini intre Prut si Nistru.

In Romania, intre 1990-1999, investitiile straine au fost de un miliard de dolari. Asadar, in Romania, in primul deceniu de tranzitie s-au investit circa 100 milioane dolari pe an, adica mai nimic. Dupa anul 2000, pe fondul deschiderii economiei si apropierii aderarii Romaniei la UE, banii au inceput sa curga. Astfel s-a ajuns ca intre 2004-2008 in Romania sa intre sume fabuloase, de 10 miliarde euro pe an. Adica intr-un singur an s-au investit cat in doua decenii de tranzitie. Aceasta este diferenta intre a fi in NATO si UE sau in afara acestora. Si Romania s-a descurcat singura, spre deosebire de est-germani sau basarabeni nu a avut o patrie mama in spatiul euro-atlantic care s-o ajute.

Basarabia ar avea dupa unire acelasi parcurs social-economic pe care l-a avut Romania dupa aderarea la UE. Nu exista nici o explicatie logica, nici un argument cu care sa se sustina ca Basarabia va ramane saraca dupa unire sau mai rau, ca ar trage si Romania dupa ea. Restul fie sunt balivernele unor nechemati, fie de-a dreptul propaganda antiromaneasca.

Inviolabilitatea frontierelor

Dupa ce URSS s-a spart in cincisprezece, Cehoslovacia in doua, Iugoslavia in sapte, iar fosta Republica Democrata Germana a disparut de pe harta Europei, invocarea acestui principiu ar putea starni zambete ironice.

Juridic, Actul Final de la Helsinki din 1975 prevede la capitolul VIII ca “

toate popoarele au in permanenta dreptul, in deplina libertate, de a determina asa cum doresc si atunci cand doresc statutul lor politic intern si extern, fara nici un amestec din afara”.Asadar, se consfinteste dreptul popoarelor la autodeterminare fara nici un amestec din afara, inclusiv dreptul la unire, cum a fost in cazul celor doua Germanii, doua Vietnamuri, doua Yemenuri, sau, pe viitor, a celor doua Corei sau a Romaniei si Republicii Moldova.

Capitolul III, despre “inviolabilitatea frontierelor”, se refera in mod evident la agresiunea unui stat impotriva altuia, nu la dreptul de autodeterminare. De exemplu se spune “ca statele se vor abtine de la orice atentat impotriva frontierelor”. Ar fi absurd sa se sustina ca Republica Moldova, in cazul unirii, ar atenta la frontiera proprie. De asemenea, se face referire la Carta Natiunilor Unite. Dar, in document, dreptul la autodeterminare al popoarelor este un principiu de baza.

Unirea nu ar afecta o tara terta, cum a fostul cazul secesiunii Kosovo, care a violat integritatea Serbiei, recunoscuta prin rezolutia 1244 a ONU.

Precedente “pe usa din dos” in UE

Se spune ca UE s-ar opune ca Republica Moldova sa adere “pe usa din dos”, adica prin unirea cu Romania. Dar asa ceva s-a intamplat deseori in istoria UE. Cel mai cunoscut exemplu este absorbtia fostei Republici Democrate Germane care a fuzionat cu RFG, fara ca cineva din UE sa aiba ceva de spus.

Dar mai sunt si alte cazuri, ale unor teritorii dependente de fostele puteri coloniale, Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca si asa mai departe.

La intrarea in UE, in 1957, Franta intrase la pachet cu Algeria, care, pe atunci, era parte integranta a sa, si care a parasit UE (pe atunci CEE) abia in 1962, odata cu independenta. O situatie incurcata este si cu Noua Caledonie, o insula din Pacific pe care Franta o considera “departament de peste mari, dar Comitetul ONU pentru Decolonizare o considera o colonie.

Toate aceste teritorii dependente sunt si nu sunt in UE, ceea ce creeaza probleme serioase. De exemplu Groenlanda a parasit UE in 1986, dar locuitorii sai sunt cetateni europeni pentru ca sunt cetateni ai Danemarcei. Mai rau e cu posesinile britanice Man, Jersey, Guernsey, ori Antilele Olandeze, care fac parte din UE, dar nu si din zona vamala si TVA a Uniunii, ceea ce le-a transformat in paradisul fraudelor la bugetul comunitar.

Hai la referendum!

Se spune ca basarabenii nu doresc unirea, desi 30% dintre ei sau chiar mai multi vor cetatenie romana. Adica voteaza “cu picioarele”, cum se spunea despre est-germani in 1989. Ei isi pot exprima vointa prin referendum, conform Constitutiei Republicii.

UE, “cea mai consolidata democratie a lumii”, cum o numea Sarkozy, are experienta mare in aceasta privinta. Dupa ce la referendum alegatorii francezi au respins Constitutia Europeana, trebuia sa se renunte la aceasta. Prin incalcarea legislatiei europene s-a organizat acelasi referendum si Olanda. Dupa ce a fost respinsa si aici, Constitutiei Europene i s-a schimbat titlul in Tratat Constitutional sau Tratatul de la Lisabona. Dupa ce si acesta a fost respins prin referendum in Irlanda, referendumul s-a repetat, ca sa iasa cum vrea UE. Acelasi lucru s-a mai intamplat si in Danemarca, unde, dupa ce danezii au respins Tratatul de la Maastricht, referendumul s-a repetat.

In provincia Quebec, francezii de acolo au organizat doua referendunuri pentru independenta fata de Canada, ambele respinse in 1980 si 1985. Nationalistii francezi atrag in prezent emigranti din tari francofone ca Romania, Liban, Haiti, in speranta ca la referendumul urmator acestia vor vota cu ei.

A trecut momentul “favorabil”

Se spune ca s-a ratat sansa unirii in anii ‘90, iar conjunctura de atunci nu se mai poate repeta. Nimic mai fals. Intre 1989 si 1991, Basarabia facea parte din URSS, ceea ce facea unirea imposibila, iar, in 1992, a inceput razboiul de pe Nistru. In 1989, etnicii romani reprezentau 67% din populatie, iar, in prezent, au ajuns la 80%, copiii romani avand o pondere de 86% in populatia scolara. In acelasi timp, ponderea rusilor a scazut la jumatate. De atunci, Romania a devenit in mod evident mult mai atractiva decat in 1989-1990 pentru basarabeni. Acestia, la randul lor, sunt diferiti de parintii lor. In ultimele doua decenii, zeci de mii de tineri basarabeni au studiat in liceele si universitatile din Romania. Un milion de basarabeni lucreaza in strainatate si acestia au vazut cu ochii lor diferenta intre UE si spatiul ex-sovietic. Ei au alte conceptii decat cei de acum 20 de ani. Iar apoi se pune intrebarea: “Daca nu acum, atunci cand, daca nu noi, atunci cine?”

Probleme cu minoritatile

Romania ar putea foarte bine sa gestioneze problema sporirii ponderii minoritatilor nationale dupa o eventuala unire. Intre Prut si Nistru aproape 700.000 persoane apartin minoritatilor nationale. La o populatie de 25.000.000 a unei Romanii unite, ar insemna un procent de 2,8% din totalul populatie. Adica jumatate din procentul emigrantilor stabiliti in Olanda sau Marea Britanie dupa 1990. Iar in Occident e vorba despre musulmani din Africa de Nord sau Pakistan. Minoritatile cu care s-ar imbogati Romania ar fi rusi, ucraineni, bulgari, gagauzi, adica est-europeni de religie crestin-ortodoxa, avand multe asemanari cu romanii, impreuna cu care au trait de generatii in Basarabia.

Romania este un model in Europa din punct de vedere al tratamentului minoritatilor. De exemplu, turcii sunt printre cei mai loiali reprezentanti ai minoritatilor fata de statul roman. Daca turcii musulmani se simt foarte bine in Romania, nu exista nici un motiv sa nu se acomodeze si turcii crestin-ortodocsi, adica gagauzii.

Minoritatea rusilor lipoveni a organizat recent la Palatul Parlamentului din Bucuresti o reuniune a reprezentantilor diasporei mondiale rusesti, cu scopul de a pregati congresul emigratiei ce va avea loc la Moscova. Kremlinul nu ar fi aprobat niciodata o asemenea manifestare la Bucuresti, daca rusii ar fi avut probleme cu majoritatea romaneasca.

Faptul ca noii cetateni tin sarbatorile crestine pe stil vechi nu are nici o importanta. Oricum, in Romania, de la Craciunul pe stil nou, din 25 decembrie, pana pe 7 ianuarie, cand e Craciunul pe stil vechi, nu prea munceste nimeni. In prezent, in Romania, sarbii, ucrainenii, lipovenii, isi tin obiceiurile dupa stilul vechi, fara sa fie tulburati de nimeni.

Romania permite dubla cetatenie, iar rusii, dintre care multi au si cetatenia Federatiei Ruse, s-ar bucura de libertate de miscare de la Lisabona la Moscova.

Infractorii basarabeni

Pentru ca in Romania se stiu putine despre Republica Moldova, exista prejudecata ca aceasta ar fi un paradis al infractorilor, al mafiei. Este fals.

Moldova are o rata a infractiunilor de 8,58 la 1000 locuitori, de doua ori mai mica decat Romania, cu 16,48/1000. E drept ca, in Basarabia, rata omorurilor este de trei ori mai mare ca in Romania, dar asta pentru ca majoritatea omorurilor se petrec in mediul rural, din cauza saraciei, alcoolismului, lipsei de educatiei, iar Basarabia e rurala.

De exemplu, si in Romania doua treimi dintre crime se petrec la tara, jumatate dintre acestea intre rude. In judetul Iasi, din aceleasi cauze, s-au comis de trei ori mai multe crime la numarul de locuitori decat in Bucuresti. Basarabenii nu sunt nici mai rai nici mai buni decat fratii lor de peste Prut. De fapt cei mai rai din lume sunt britanicii, cu 2034 delicte violente la 100.000 locuitori, mai mult ca in SUA, unde sunt 466 fapte violente la 100.000 locuitori, dar nu si-a mai pus nimeni aceasta problema cand ne-am unit cu Marea Britanie, in cadrul Uniunii Europene.
Back to top
apkah
Tue Jan 19 2010, 04:21PM
arcan
Registered Member #566
Joined: Sat May 19 2007, 11:14AM

Posts: 3278
Thanked 252 time in 179 post
Imi vine sa zambesc de cele scrise referitor la Germania.Intamplator , am fost in Germania si in vest si in est.Cine spune ca nu exista diferente minte.Cine spune ca nu a fost nisi o scadere in economia RFG dupa unire minte.Sau ca populatiile desi germani , sunt ca si fratii, iarasi minte.
Gardul din Berlin a fost bine implementat in creierele germane si mai 50 de ani va fi.Si asta in coditiile in care sunt aceeasi aomeni fara a fi corciti cu alta natie , cum au fost stramutati romanii din Basarabia si adusi rusi de prin soviete....
Mai trebuie sa ne gandim la fenomenul ,,raketilor,, moldoveni si la mafia moldoveana.Ii vrem si pe astia in tara ?
Ca sa nu mai vorbim de puternicul curent filo sovietic si filocomunist existent la ei.
Daca se vrea unirea asta , e necesar sa punem in balanta castigurile si pierderile, si de asemenea crearea unui precedent care ar fi manusa pe politica secesionista a UDMR si a PCM sau cum o fi partidul ala secuiesc...

p.s. stiti ca pe acolo ca sa vina politia la domiciliu te duci cu flaconul de benzina?
Stiti ca politistii isi iau salariul din spagile pe care le pretind pentru ca cel de la stat vine cand si cand?
Cine nu ma crede sa intrebe orice sofer de TIR care a facut Moldova.Sa va spuna parerea lui in ;egatura cu orice de acolo..infrastructura , servicii, politie, carburanti , etc.

[ Edited Tue Jan 19 2010, 04:25PM ]
Back to top
Ultra'
Tue Jan 19 2010, 11:28PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
1. Nu e aceiasi treaba intre tendintele sovine ale ungurilor sau secuilor (ca intre noi fi vorba oameni normali din Ungaria nu sunt interesati de asta acum) si recunoasterea teritoriilor pierdute de Romania in urma razboiului si constientizarea ca aia sunt ROMANI in marea majoritate!
2. E adevarat ca in Germania au fost diferente de mentalitate si e normal, comunismul lasa sechele, dar cum e si normal ca nemtii din zona de sud a tarii (sora mea sta acolo) sunt scarbosi si infumurati cu toti ceilalti, indiferent ca sunt din est sau vest. Si de ce Germania acorda cetatenie la greu cetatenilor din fostele teritorii din Prusia Orientala? Aia nu au mai fost sau sunt corciti cu rusi?
La 2 august 1945 oraşul şi partea de nord a Prusiei Orientale a fost atribuită URSS. Iniţial s-a preconizat transferul acestui teritoriu Lituaniei, la acel moment o republică unională în URSS, dar în 1946 s-a decis crearea unei regiuni în componenţa Federaţiei Ruse. Populaţia germană din oraş a fost expatriată în Germania între 1945 şi 1947, oraşul fiind populat cu etnici ruşi. Tot în 1946 oraşul a fost denumit "Kaliningrad" în amintirea lui Mihail Kalinin, un apropiat al lui Stalin.

3. Nu vreau sa par patetic dar am vazut si ascultat oameni care cu lacrimi in ochi imi povesteau de momentul trecerii Prutului, de lumea ce a iesit in Chisinau sa-i aclame si jertfa pentru acest pamant. Pacat de oamenii astia care au crezut in ceva!
Back to top
ronin
Wed Jan 20 2010, 12:46PM
Registered Member #70
Joined: Thu May 04 2006, 12:40PM

Posts: 1255
Thanked 9 time in 9 post
Personal vreau Moldova acolo de unde a plecat.
Poate ca nu ar fi rau sa deschidem un nou topic intitulat "Ridicarea Romaniei" (ca tot exista unu' cu caderea...) unde eu as propune tuturor hotilor care se ascund in tara asta sub diferite pretexte (inclusiv FMI), sa paraseasca tara in 48 de ore. I-am pune sau s-ar pune (singuri deci) in avioane cu ticket doar dus.

As face un apel puternic (bine gandit) la popor. Apelul ar viza ca fiecare roman sa contribuie la iesirea din criza cu 100 lei RON. Plus cheltuielile care le aveam cu cei care i-am pus pe avioane, etc. Am iesi din datorie si gata, am putea fi noi. Aci avea drepatate Ceausescu cand spunea ca: "Nu exista independenta adevarata daca nu esti independent financiar."

Dupa asta, sau inainte (delicata treaba), as reface armata. Adica am investi in apararea noastra. De ce ? Pai sigur planul nostru nu ar conveni multora. S-ar putea sa le treaca prin cap sa ne atace, asta dupa ce, probabil, ne-ar cam da afara din "aliantele" lui peste...
Adica ar fi o Romanie pentru romani in care, posibil, sa bagam viza (cu cozi) inclusiv pentru cetatenii US. Adica le-ar putea procura (?!) de la ambasada (consulat) romana din Washjngton DC.
Sunt niste idei. E adevarat ca par rupte din carti (care nu exista) si de neacceptat pentru "o societate moderna, bla bla bla".
Cam asta e, vad Moldova cu noi, vad si alte parti de tara tot cu noi si o armata puternica (dar bine informata de spionajul romanesc) care ar putea demonstra multe. Nu suntem chiar asa de mici, sub nici o forma... Ce ziceti ? Sa va aud...
Back to top
Boribum
Wed Jan 20 2010, 01:22PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
ronin wrote ...

As face un apel puternic (bine gandit) la popor. Apelul ar viza ca fiecare roman sa contribuie la iesirea din criza cu 100 lei RON. Plus cheltuielile care le aveam cu cei care i-am pus pe avioane, etc. Am iesi din datorie si gata, am putea fi noi. Aci avea drepatate Ceausescu cand spunea ca: "Nu exista independenta adevarata daca nu esti independent financiar."



Eu zic ca esti foarte dragut cu propunerea ta. Daca iei 60 de milioane de români (nu stiu de unde facem rost,dar sa zicem) si da fiecare 100 RON ,vei avea 6 miliarde RON. Adica (la un curs de 4,1RON/EUR) cam 1.463.414.634 EURO. Numai datoria externa a României fiind de vreo 77 miliarde de euro,ti-ar trebui de vreo 75 de ori mai multi bani. Adica cei 60 de milioane de români sa dea fiecare câte 7500 RON.

Daca dau si ceilalti 59.999.999 de români,dau si eu ... .


Auzi,dar de unde va da statul banii aceia înapoi ? Sau se considera onoarea de a participa la efortul natiunii ? Dincolo era mai ieftin,dom'le ...


[ Edited Wed Jan 20 2010, 01:23PM ]
Back to top
ronin
Wed Jan 20 2010, 01:43PM
Registered Member #70
Joined: Thu May 04 2006, 12:40PM

Posts: 1255
Thanked 9 time in 9 post
Eu chiar vorbesc serios...
Am aruncat suma de 100 fara a calcula. Era ideea in sine care ma interesa. Plus ca nu ai luat in calcul, ca in avioanele alea, for fi si ceva de prin "top 300" si altii mai adanc infipti, care "aleg" sa fuga odata cu "stapanii", dar MONEY (argentul, dinerosul, etc.)raman aici plus alte proprietati, etc... Cred ca am sari de 77 miliarde euro, parerea mea, ne-ar mai si ramane pt. echiparea armatei si alte "chestii" stategice.
Ia spune-mi acum, ies calculele, ce zici ?
Back to top
Boribum
Wed Jan 20 2010, 02:12PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Nationalizare,etatizare,gulag...miam !

Nu stiu daca ai observat ca statele totalitare sfârsesc prin a deveni niste insule de dictatura si excludere. Nu asta e solutia.În nici un caz.

Lucrurile vor sfârsi prin a se aranja si în România,sunt convins. Numai ca trebuie luat în calcul factorul timp :este nevoie de primenirea generatiilor (o generatie = 50 de ani) si de înmagazinarea adevaratelor valori universale (democratia,libertatea ) . Chestiile astea nu se fac nici cu pistolul,nici cu programe guvernamentale,nici cu haiduci si nici cu ordine si indicatii. E nevoie de timp.

Vrem,desigur,sa vedem lucrurile schimbate în timpul vietii noastre. Sunt sceptic în privinta asta,dar încrezator ca generatiile viitoare vor avea alte deschideri decât noi : rezistenta,disidenta,emigrarea,etc.

Amin,cum ar spune un cunoscut
Back to top
Radu Patrascu
Wed Jan 20 2010, 03:05PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Mai atrag atentia asupra unui factor. De fapt a fost evocat, dar a fost ignorata o anumita perspectiva: minoritatea rusa. Unul dintre principiile fundamentale(mentionate explicit sau nu) ale politicii externe a Rusiei este interventia in interesul minoritatilor rusesti, oriunde se vor fi afland acestea. In conditiile in care in Basarabia exista o minoritate rusa consistenta, puteti deduce singuri consecintele. Moscova va afla astfel o parghie, un instrument ideal de a interveni pe fata in politica Romaniei. Cu alte cuvinte, introducem calul troian in cetate. Sa nu imi spuneti ca Rusia nu va profita de un asemenea prilej. Politica imperiala este conditia sine qua non a supravietuirii sale. Rusia profita INTOTDEAUNA de un prilej favorabil, pentru ca astfel, existenta sa ca entitate politica ar fi serios pusa in discutie. Chiar si in absenta unei asemenea bombe cu ceas in interiorul granitelor noastre, stim cu totii prea bine cat de mare este influenta cercurilor ruse de afaceri si cat de strans legata este de politic. Asta pentru ca ethosul rusesc, spre deosebire de cel occidental, aseaza economicul in serviciul politicului. Prezenta masivei minoritati rusofone pe teritoriul romanesc ar fi un cadou urias facut Kremlinului, care ar primi astfel pe tava o adevarata coloana a 5-a. Cred ca singura sansa realista, nu paseist-idealista, este sa sustinem prin toate mijloacele integrarea Moldovei in UE. Si dupa asta mai vedem. Sa nu uitam ca politica a fost, este si va fi mereu arta posibilului.
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.