Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Pensii militare
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Klaus
Wed Feb 01 2017, 10:45PM
Registered Member #3279

In atentia militarilor care asteapta recalcularea pensiilor civile, potrivit Legii nr. 263/2010, ca pensii militare de stat, dupa Legea nr. 223/2015.

Vad ca in proiectul de Lege a bugetului pe 2017 trimis catre Parlament pentru aprobare este un articol buclucas :
Art. 66 - Eventualele sumele cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art. 109 alin. (1) și art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, ce reprezintă diferențe de pensie de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, și până lapunerea în plată a pensiilor recalculate, se acordă în trimestrul IV 2017. LINK

Stiu, unii au primit noile decizii de pensionare, chiar si diferentele de pensie incepand cu 01.01.2016, insa cei mai multi nu. Cei fara decizii primite (inca) sa stiti la ce sa va asteptati.

[ Edited Wed Feb 01 2017, 10:46PM ]
Back to top
singuraticul1
Thu Mar 02 2017, 02:00PM
Registered Member #10475

Se da undeva acest raspuns cuiva : "Pentru vechimea de 11 ani in MAI in conditii speciale se mai adauga 5 ani si 1/2, deci aveti vechimea in serviciu de 16 ani si 1/2. Mai cautati-va daca nu sunteti din sursa externa, poate aveti si scoala militara, se adauga si aia la vechime. Inclusiv stagiul militar ca MT, in 1981, cand aveati 20 de ani se practica sportul asta
Asa ca va incadrati la vechimea minima in serviciu de 15 ani vechime in serviciu si 25 ani vechime totala (16 ani ca militar + 10 ani ca civil) pentru a primi pesnie militara de stat din ianuarie 2018." .

Dreptul la pensie (dreptul de a primi pensie militara de stat) se deschide la realizarea unei VECHIMI EFECTIVE . Respectivului ii trebuie 15 ani (efectivi) de vechime in serviciu .
Abia dupa ce s-a stabilit dreptul "de a primi o pensie militara" se trece la stabilirea vechimii cumulate prin care se calculeaza cuantumul pensiei .
Cu cei 11 ani (efectivi) se inscrie la art.19 din lege : va primi pensie (numai pentru acei 11 ani vechime in serviciu , plus sporul pentru conditiile de munca) la implinirea virstei (din ceea ce spune el ... la implinirea virstei de 56 ani si 9 luni .
Back to top
Klaus
Thu Mar 02 2017, 07:55PM
Registered Member #3279

@singuraticul1 - corect, se incadreaza la art. 19, eu m-am uitat direct la art. 23 din Legea nr. 223/2015.
Dupa datele scrise de user, rezultatul este ca va beneficia de pensie militara de stat in ianuarie 2018. Problema este ca nu a precizat statutul lui in prezent, daca mai este sau nu in activitate in MAI. Daca mai este, vechimea care se va lua in calcul va include si anii de civilie, iar daca nu... este de discutat, tare mi-e ca nu, iesirea la pensie trebuind sa se faca dupa regulile din ultimul sistem din care se iese la pensie. Nu stau sa caut articolul din lege, asa retin, sper sa nu ma insel (iar).
Oricum, cei de la RU stiu mai bine.
Back to top
singuraticul1
Thu Mar 02 2017, 08:54PM
Registered Member #10475

@Klaus Chiar daca este , pina in ian.2018 , in activitate ... tot nu "acumuleaza" cei 15 ani efectivi ... Eventual cu stagiul militar si scoala militara ... desi chiar si cu acestea tot nu atinge 15 ani ...
Daca , in ian.2018 , este in activitate si a "acumulat" cei 15 ani "efectivi" , este posibil ca (prin insumarea stagiului militar si scolii) sa atinga si cei 25 ani "efectivi" necesari ... situatie in care va primi pensie militara pentru totalul vechimii (efective) realizate plus "suplimentul" pentru conditiile de munca .
Daca , in ian. 2018 , nu indeplineste cele 2 conditii (vechime efectiva ca militar de 15 ani si total vechime efectiva de 25 ani) "calculatorul" il va scoate din sistem cu pensie militara numai pentru anii efectivi "de militarie" , plus "suplimentul" pentru conditiile de munca ... urmind ca la implinirea virstei de 65 de ani sa primeasca (din "civilie") pensie pentru toti anii de munca din "civilie" .
Back to top
Ilie
Thu Mar 16 2017, 07:15PM
Registered Member #11124

In cadrul Legii 223/2015 este folosit termenul de vechime efectiva.
In situatia in care am 10 ani si 7 luni ca si vechime de serviciu, 7 ani ca si vechime in sistemul civil, pecum si 4 ani facultate, prusupunand ca sunt indeplinite conditiile de la art 18, lit a, care este vechimea mea efectiva, as putea aplica pentr pensie de serviciu anticipată parțială?

Din definitia data la art 3, coroborat cu definirea vechimii comulate, vechimea efectiva se mentioneaza perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obținerii unei pensii în condițiile legii.
Sintetizand, facultatea intra in calcul, ca si perioada asimilata?

Multumesc!
Back to top
singuraticul1
Fri Mar 17 2017, 07:22PM
Registered Member #10475

@Ilie Thu Mar 16 2017, 07:15PM
Daca , in prezent , sinteti in activitate (ca militar sau politist)...
Da ! Aveti dreptul sa primiti pensie de serviciu anticipata partiala ! In conditiile art. 18 , alin (1) , lit. a) / L.223/2015 "initiativa" apartine "angajatorului" ! Pensia va va fi stabilita numai pentru cei 10 ani si 7 luni (la care se adauga , pentru calculul pensiei , si sporul pentru conditiile de munca din acea perioada) . Ceilalti ani de vechime (pina la data trecerii in rezerva) vi se vor "recunoaste" in stabilirea pensiei la implinirea virstei prevazute de L.223/2015 . Eventualii ani munciti dupa trecerea in rezerva va vor fi "fructificati" in sistemul public de pensii la implinirea virstei de 65 de ani .

Daca , in prezent , nu sinteti in activitate (ca militar sau politist) ..
La implinirea virstei prevazute de L.223/2015 , veti primi pensie de serviciu pentru cei 10 ani si 7 luni (la care , pentru calculul pensiei , se va adauga si sporul pentru conditiile de munca din acea perioada) . Ceilalti ani va vor fi fructificati in sistemul public de pensii la implinirea virstei de 65 de ani .
Back to top
1 User said Thank to singuraticul1 for this Post :
 UnOM (19 Mar 2017, 15:54)
UnOM
Sun Mar 19 2017, 03:53PM
Registered Member #11128

Buna ziua! Unde se poate obtine "adeverinta/fisa cu locurile de munca" pentru o persoana care este trecuta in rezerva in 2011 (cu 18 ani vechime in serviciu - inclusiv Institutul Militar-4 ani)? Am tot incercat la CMZ si m-au "lamurit" ca Livretul Militar este de ajuns?! Daca la acei 18 in serviciu (incluzand si ceva ani conditii desoebite/speciale, misuni etc) se mai adauga 7 ani in civilie, pot demara pensia militara in 2018? La Casa de Pensii Sectoriala MApN? Care va fi baza de calcul? Multumesc! Imi cer scuze. am ramas putin in urma cu legislatia.

[ Edited Sun Mar 19 2017, 03:59PM ]
Back to top
singuraticul1
Sun Mar 19 2017, 07:03PM
Registered Member #10475

@UnOM Posted: Sun Mar 19 2017, 03:38PM
Intelegindu-se ca ati fost militar in MApN , trecut in rezerva fara drept de pensie ...
Pentru obtinerea "Fișa cu locurile de muncă în care a lucrat . . . . . . . . . . (gradul, numele și prenumele) și care îi dau dreptul la încadrare în locuri de muncă și activități cu condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții" va adresati , IN SCRIS , CMJ-ului de care apartineti . In cerere specificati ca va adresati lor in baza art.6 , alin (7) si (8) (din Normele metodologice aprobate cu Ord. nr. M 123/23.12.2015, si ca ii rugati sa intreprinda toate demersurile pentru obtinerea adeverintelor de la unitatile in care ati lucrat ! Art.6 (7) Centrele militare ... care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale eliberează, la cerere, personalului militar trecut în rezervă/retragere din structurile Ministerului Apărării Naționale, ... fișele cu locurile de muncă/adeverințele privind încadrarea activităților și a locurilor de muncă în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, numai pentru perioadele cât au desfășurat activitatea în Ministerul Apărării Naționale.

(8) Pentru situațiile în care condițiile de muncă deosebite, condiții speciale și alte condiții nu rezultă cu certitudine, nu au fost evidențiate în memoriul original/dosarul personal ori încadrarea în acestea a fost reconsiderată, centrele militare/structurile militare care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cerere, întreprind toate demersurile necesare în scopul obținerii adeverințelor de la unitățile militare în care acestea au fost încadrate ori de la structurile care au preluat arhivele unităților militare desființate, transformate sau redimensionate. "
LINK
LINK

In functie de data nasterii dvs. va puteti adresa pentru obtinerea pensiei militare pentru perioada celor 18 ani la implinirea virstei prevazute de l.223/2015 (uitati-va in anexa de la sfirsitul legii ) LINK
Pensia militara vi se va calcula numai pentru cei 18 ani , la care se adauga sporul pentru conditiile de munca din acea perioada ...
Pentru anii "din civilie) , la implinirea virstei de 65 de ani , vi se va calcula pensia cuvenita din sistemul public de pensiii ...
Back to top
1 User said Thank to singuraticul1 for this Post :
 UnOM (20 Mar 2017, 11:21)
florinrazvan
Mon Mar 27 2017, 08:25AM
Registered Member #11134

Am 21 ani si 7 luni de armata , cumulata
vechimea totala 29 si 7 luni , sunt nascut
in luna aprilie 1969 , am satisfacut serviciul
militar in anul 1987 - 1989 ianuarie ( 1 an si 4 luni )
Cand ma pot pensiona la limita de varsta , avand in vedere
ca lucrez in conditii speciale si beneficiez de reducerea
anilor de pensie standard .
Va multumesc .
Back to top
Pârvu Florin
Wed Apr 26 2017, 02:37PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Gregor wrote ...

Buna ziua!Am o vechime totala in munca de 28 ani,din care 15,6 in cadrul MAI,2,6 ani stagiul militar si vechime in alta unitate economica de stat,plus 10 ani de vechime in munca in strainatate.Va rog sa imi comunicati,daca in acest moment as putea isi la pensie,si unde as putea sa ma adresez,intrucat locuiesc in strainatate,in caz afirmativ ce documente imi servesc din strainatate referitor la vechimea in munca.
Va multumesc anticipat!
Va doresc o zi buna!
Back to top
Adrian2308
Sun May 14 2017, 01:14PM
Registered Member #11169

Bună ziua, Tatăl meu are o vechime efectiva in Mapn de 9 ani si 10 luni in condiții speciale. A făcut și școala militară 2 ani. In prezent nu este in serviciu. Se încadrează la pensia militară cf legii 223? Am inteles bine ca se rotunjește perioada la 10 ani in favoarea sa (la 9 ani si peste 6 luni) si s-ar incadra cf art 19? Are limita de vârstă. Va mulțumesc frumos
Back to top
Klaus
Tue May 16 2017, 07:50PM
Registered Member #3279

Adrian2308 wrote ...

Bună ziua, Tatăl meu are o vechime efectiva in Mapn de 9 ani si 10 luni in condiții speciale. A făcut și școala militară 2 ani. In prezent nu este in serviciu. Se încadrează la pensia militară cf legii 223? Am inteles bine ca se rotunjește perioada la 10 ani in favoarea sa (la 9 ani si peste 6 luni) si s-ar incadra cf art 19? Are limita de vârstă. Va mulțumesc frumos

Potrivit definitiei vechimii in serviciu de la art. 3, lit. e, pct. 1 si 3 din Legea nr. 223/2015 are 9,5+2=11,5 ani, deci indeplineste cerinta de la art. 19 (de cel puțin 10 ani). Pentru data cand poate depune cererea de pensionare+actele aferente trebuie sa verifice in anexa la legea mentionata data cand are varsta standard de pensionare pentru limită de vârstă. Problema este identificarea unitatii care sa intocmeasca dosarul de pensionare, daca ultima unitate (de unde a fost trecut in rezerva) mai exista, apoi cuantumul ei...

[ Edited Tue May 16 2017, 07:51PM ]
Back to top
Anghel George
Sat Jul 15 2017, 08:13AM
Registered Member #11202

Buna ziua
Daca am 7 ani de SGP si 8 de Subofiter, pot sa am pensie militara?
Specific ca am 25 ani vechime.
Multumesc.
Back to top
Anca2017
Tue Aug 01 2017, 11:57PM
Registered Member #11219

Buna seara, am vechime totala in munca 24 ani și 5 luni, din care 17 ani și 6 luni militar, vârsta 54 ani(luna feb)
Se poate sa ies la pensie cu sau fără penalizare?
Mulțumesc mult
Back to top
Klaus
Wed Aug 02 2017, 09:31PM
Registered Member #3279

Anghel George wrote ...
Daca am 7 ani de SGP si 8 de Subofiter, pot sa am pensie militara?
Specific ca am 25 ani vechime.

7+8=15 ani de militar si vechime completa 25 ani exact ca la art. 16, alin. (1), litera b.) din Legea nr. 223/2015. Aveti si scoala militara?

Anca2017 wrote ...

Buna seara, am vechime totala in munca 24 ani și 5 luni, din care 17 ani și 6 luni militar, vârsta 54 ani(luna feb)
Se poate sa ies la pensie cu sau fără penalizare?
Mulțumesc mult

24 ani si ceva vechime efectiva sau cumulata? Aveti vechimea necesara ca militar, va mai trebuie 25 ani vechime cumulata. Cu sau fara scoala militara, daca este. Anii mentionati sunt efectivi sau calculati si cu plusurile din conditii de munca? In cei 17 ani si 6 luni cat aveti in conditii deosebite, cat in conditii speciale, cat in alte conditii.

[ Edited Wed Aug 02 2017, 09:40PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF