Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Pensii militare
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ilici
Tue Mar 29 2016, 04:22AM
Registered Member #10704

@Klaus Multumesc pentru raspuns. Deci dupa cate inteleg articolul 26 nu se aplica niciodata pentru ca dupa iesirea din armata fara drept de pensie deschiderea dreptului de pensie se face conform articolului 19. Deci, cu alte cuvinte daca ai pensie militara si ai mai lucrat in civilie ti se recalculeaza pensia bazata pe cumulul de vechime (armata + civilie). Daca nu, nu ai dreptul nici macar la pensie militara proportionala cu anii de armata la data cand indeplinesti conditiile de pensionare conform L233/2015 art 14-18 ci trebuie sa astepti pana indeplinesti varsta standard pentru ca vechimea dupa trecerea in rezerva nu se ia in calcul pentru cei trecuti in rezerva fara drept de pensie. Dupa parerea mea aceasta pare a fi o mare discriminare care ar trebui indreptata prin aplicarea corespunzatoare a articolului 26.
Toate cele bune!
Back to top
singuraticul1
Wed Mar 30 2016, 03:06PM
Registered Member #10475

Pentru Ilici ...
Spuneti ca : "Deci dupa cate inteleg articolul 26 nu se aplica niciodata pentru ca dupa iesirea din armata fara drept de pensie deschiderea dreptului de pensie se face conform articolului 19 " .
Art.19 se aplica calor care , la data trecerii in rezerva , nu aveau vechimea efectiva (ani reali) in serviciu (ca militar) de , cel putin , 15 ani .
Acestia , daca au vechime in serviciu de cel putin 10 ani , ar fi putut primi pensie anticipata partiala ... dar nu se incadreaza la acest tip de pensie deoarece nu s-a restructurat unitatea , sau nu au fost clasati inapti medical .
Acestora li se acorda pensie militara la implinirea virstei prevazute de lege pentru pensie de serviciu . Pensie care se calculeaza numai pentru vechimea ca militar , plus majorarea de vechime pentru conditiile de munca in perioada cit au fost militari .
Pentru stagiile de cotizare (munca in civilie) vor primi si pensie (civila) atunci cind vor fi implinit virsta de 65 de ani ... eventual redusa pentru conditiile de munca din civilie ...
Art.26 se aplica celor care , la data trecerii in rezerva , aveau vechime (ca militar) de cel putin 15 ani ... dar nu aveau vechimea cumulata (totala) de 25 ani , sau nu aveau virsta prevazuta de lege (chiar si cu eventualele reduceri de virsta datorate conditiilor de munca) .
Acestia vor primi pensie militara tot la implinirea virstei , si tot numai pentru vechimea (perioada) ca militar .
Si acestia vor primi si pensie "civila" pentru stagiile de cotizare (perioada de munca) realizate in civilie ...
Back to top
Pârvu Florin
Sat Apr 02 2016, 02:43PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Rotaru Aurelian wrote ...

Doresc sa stiu daca pot iesi la cerere la pensie partial anticipata.Mentionez ca am o vechime in sitemul militar de 26 de ani si grupa de munca 1 din anul 2005. Pana in anul 2005 din anul 1991 am avut grupa a doua de munca,am 46 de ani impliniti.Cu deosebit respect,multumesc anticipat pentru raspuns. P.S.Intre anii 1991 si 2001 am fost M.A.C.Am un an militar in termen ,10 ani mac si 15 ani cadru militar.

Back to top
ilici
Sun Apr 03 2016, 04:26AM
Registered Member #10704

Klaus multumesc pentru raspuns.
Eu cred ca toti militarii care au o vechime minima in serviciu de 10 ani (inclusiv cei cu 15 ani sau mai mult) se incadreaza la articolul 19 fara sa mai aiba nevoie de vechime in munca din viata civila si ca deschiderea dosarului de pensie pentru acestia se face la implinirea virstei. Deci articolul 26 din lege nu ii avantajeaza cu nimic pe cei care aveau vechime (ca militar) de cel putin 15 ani ... dar nu aveau vechimea cumulata (totala) de 25 ani , sau nu aveau virsta prevazuta de lege (chiar si cu eventualele reduceri de virsta datorate conditiilor de munca) .

Si mai cred ca articolul 26 a fost introdus pentru cei care dupa ce au iesit din sistemul militar fara pensie sa poata iesi la pensie cand indeplinesc cumulativ (militar + civil) vechimea effectiva corespunzatoare art. 14-18 pentru a elimina discriminarea existenta in legea precedenta. Nu este normal ca la aceleasi conditii de vechime cumulata data iesirii la pensie sa fie diferita doar pentru ca ordinea in care a fost cumulata vechimea este diferita.
Va multumesc foarte mult pentru tot si va urez toate cele bune!
Back to top
1 User said Thank to ilici for this Post :
 stiinta1973 (02 Sep 2016, 20:44)
singuraticul1
Sun Apr 03 2016, 07:01PM
Registered Member #10475

Pentru Rotaru Aurelian ...
Puteti iesi la pensie anticipata partiala ... numai daca sinteti trecut in rezerva : - "ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;" sau
- "ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara" .

Daca veti continua sa fiti incadrat in conditii speciale inca 4 ani , veti putea iesi la pensie (pentru limita de virsta) cu reducerea virstei de pensionare , la implinirea virstei de 50 de ani .
Back to top
1 User said Thank to singuraticul1 for this Post :
 Rotaru Aurelian (06 Apr 2016, 21:22)
Klaus
Sun Apr 03 2016, 10:25PM
Registered Member #3279

Nici n-au intrat in plata pensiile militare de stat ca actualul Guvern deja planuieste sa le decupleze de la soldele militarilor/politistilor activi, blocandu-le pana la terminarea perioadei de implementare a noii legi a salarizarii, care se va termina in 2020. Nu mai zic ca militarii sunt bagati in aceiasi oala cu judecatorii, diplomatii, functionarii publici parlamentari si, banuiesc, cei din domeniul aeronautic, care cred ca au fost trecuti cu vederea de cine a facut comunicatul catre presa.
De soldele stabilite prin lege drept ajutoare la iesirea la pensie, suspendate (si nu anulate) prin Legea nr. 285/2010, iar mai apoi in decembrie fiecare an prin HG, nici nu cred ca se mai pune problema.

LINK

Veşti proaste pentru pensionarii de lux

Potrivit documentului Guvernului, în cazul în care salariile de bază avute în noiembrie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele legii, acestea se păstrează la nivelul lui noiembrie 2016.

Indemnizaţiile de şedinţă pentru consilierii locali şi judeţeni se părstrează la nivelul lui 2016, până la aplicarea integrală a legii. De asemenea, sumele forfetare ale senatorilor şi deputaţilor rămân la acelaşi nivel pentru următorii patru ani.

De asemenea, până la aplicarea integrală a prevederilor legii se suspendă actualizarea în funcţie de majorarea salariilor a pensiilor funcţionarilor publici parlamentari, a membrilor corpului diplomatic, ale judecătorilor, militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

[ Edited Sun Apr 03 2016, 10:26PM ]
Back to top
Gabriel Buc
Tue Apr 05 2016, 09:34PM
Registered Member #10714

Buna seara. Am citit cu atentie comentariile si explicatiile foarte documentate care au fost postate referitoare la conditiile de aplicare a legii 223/2015, fiind in situatia in care indeplinesc toate conditiile de acordare a pensiei de serviciu, dar se pare ca Raportul de trecere in rezerva din motive bine intemeiate nu imi va fi aprobat. Ce nu inteleg este prevederea din cuprinsul art. 16 alin.1: "... , in activitate, ...". Concret, in cazul in care incetez raporturile de munca prin demisie (deci la momentul depunerii personale a documentelor pentru stabilirea dreptului la pensie nu voi fi in activitate), se poate considera ca nu beneficiez de reducerile prevăzute la art.21?
Precizez ca am varsta de 49 ani, militar din septembrie 1990, activitate in toata aceasta perioada in conditii speciale.
Back to top
palmas
Tue Apr 05 2016, 10:51PM
Registered Member #9956

D-le ca ar fi motivele "bine intemeiate" si sefului IGSU i s-a aprobat raportul, nu cred, cu tot respectul ca daca cineva ideplineste conditiile de pensionare si face raport in acest sens sa nu i se aprobe, nimeni nu este de neinlocuit!!!! Pensie lunga!!!
Back to top
Klaus
Tue Apr 05 2016, 11:00PM
Registered Member #3279

@Gabriel Buc - daca tot indepliniti conditiile de pensionare nu inteleg de ce nu faceti direct raport de trecere in rezerva prin pensionare si ati facut unul de demisie. Am coleg care la 48 de ani a iesit zilele astea la pensie, tot asa, avand conditii speciale la greu.
Ma rog, poate stiti mai bine ce si cum, eu as fi inaintat raport de trecere in rezerva prin pensionare, nu de demisie. Poate faceti un raport in acest sens, prin care sa cereti retragerea celui de demisie si aprobarea trecerii in rezerva cu drept de pensie.

[ Edited Tue Apr 05 2016, 11:02PM ]
Back to top
Firejust2016
Thu Nov 24 2016, 03:03PM
Registered Member #11027

Buna ziua. As dori sa ma ajutati sa clarific o situatie si anume cind as putea cere si obtine daca mai e cazul, pensie de serviciu, pentru mine, ca fost angajat M.A.I.. Am fost un an elev la o scoala militara de subofiteri din octombrie 1995 - septembrie 1996, iar din octombrie 1996 pina in martie 2016,(19 ani si 5 luni) cadru militar activ. In toata perioada activind in conditii de munca speciale. Sunt nascut in februarie 1972. Precizez ca nu am mai lucrat inainte de scoala de subofiteri pentru ca am absolvit o facultate de 5 ani. Am trecut in rezerva la cerere pentru motive bine intemeiate. In momentul de fata sunt angajat civil la o institutie de stat.
Va amultumesc anticipat.
Back to top
Klaus
Thu Nov 24 2016, 09:50PM
Registered Member #3279

Fiind nascut in 1972 varsta standard pentru obtinerea unei pensii militare de stat este februarie 2032, la implinirea varstei de 60 de ani. Se poate reduce varsta din conditiile de munca, respectiv ceva mai mult de 9 ani si 6 luni rezultati din CS (art. 22 lit. b.) din Legea nr. 223/2015), asta inseamna august 2022, adica peste aproape 6 ani. Pentru restul perioadei muncite ca si civil se va deschide drept de pensie la casa de pensii la implinirea varstei de 65 ani, adica o a doua pensie.
Numai daca intre timp nu se schimba legea...

[ Edited Thu Nov 24 2016, 11:36PM ]
Back to top
Rosu Nelu
Mon Dec 05 2016, 12:17PM
Registered Member #11036

Imi cer scuze ca intervin dar, in lege la art 18 se prevede:
Art. 18. -
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara
In acest context de ce legiuitorul spune ca au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei si nu spune ca inceteaza raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei.
Deci acest articol nu se aplica celor care au incetat raporturile de serviciu inainte de 01.01.2016?
Back to top
truepride
Mon Dec 05 2016, 01:48PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Postare mutata de pe topic sters:

Va rog sa postati pe topicurile deja deschise.
Multumesc pentru intelegere.

Rosu Nelu wrote ...

Buna ziua,
as dori o parere din partea dumneavoastra.
Sunt disponibilizat ca urmare a restructurarii unitatilor MAI incepand cu luna august 2012.
Am lucrat in cadrul CNGr si Politiei de Frontiera ca ofiter, avand o vechime de 22 ani dintre care 18 sunt in conditii speciale, astfel:
1990-1993 - elev al Institutului militare de ofiteri "Nicolae Balcescu" Sibiu
1993 - august 2012 - ofiter in structuri operative ale CNGr si IGPF
In luna august 2012 am fost trecut in rezerva ca urmare a reorganizarii institutiei.
In conformitate cu prevederile Legii 223/2015 art. 18 am dreptul sa solicit pensie anticipata partiala?
Back to top
Pensiedeserv
Thu Jan 05 2017, 06:35PM
Registered Member #11060

Buna seara,

Am o rugaminte, va rog sa ma ajutati, daca am 11,85 ani in serviciu militar pot sa solicit pensie pt limita de varsta conform art.19? Multumesc
Back to top
Klaus
Thu Jan 05 2017, 07:45PM
Registered Member #3279

In atentia celor care pun intrebari referitoare la acordarea pensiei militare de stat - pentru a primi un raspuns (mai mult sau mai putin avizat) trebuie date mai multe amanunte referitoare la luna si anul nasterii, conditii de munca (CD, CS sau alte conditii) etc.
Teoretic si @Rosu Nelu, si @Pensiedeserv au dreptul la pensie militara de stat la indeplinirea varstei minime rezultate prin scaderea anilor/lunilor de reducere ca urmare a conditiilor de munca din varsta standard de pensionare prevazuta in Anexa la Legea nr. 223/2015. Trebuie indeplinita cerinta de a avea cel putin 10 ani de serviciu (art. 19) efectivi de cascheta, fara sporurile din conditii de munca (alin. (2), art. 23).

[ Edited Thu Jan 05 2017, 07:46PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF