Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Strategia Nationala de Securitate
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ex-ad
Sat May 13 2006, 01:36PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

Insider, am mutat acest subiect de pe chatbox pe forum. S-a tot scris si s-a tot dezbatut acest subiect, dar inca nu am auzit o opinie argumentata referitoare la modalitatea in care SNS poate sau nu ocoli votul parlamentului.

[ Edited Wed Feb 13 2013, 01:33PM ]
Back to top
colonelul
Sat May 13 2006, 06:21PM

Registered Member #20

Intr-o democratie declarata un asemenea document, care are valoare de norma, de definire a politicii de securitate a statului, la un moment dat, trebuie sa fie validat de Parlament pentru ca acesta va trebui sa aloce resursele financiare necesare implementarii prevederilor sale. Cu ce numar de voturi va fi validat nimeni nu mi-a putut explica!

Am mai sustinut ca a fost o mare greseala "lansarea " pe piata simultan a Strategiei Nationale de Securitate (SNS) si a pachetului de legi privind o parte din componentele sistemului national de securitate. Validarea Strategiei ar fi permis identificarea eventualelor modificari necesare a cadrului legal a SRI, sau SIE, sau al altor institutii. Cu alte cuvinte simultan s-a realizat terenul de fotbal si a inceput si meciul in sine!

Datoria de a realiza aceasta SNS o are Guvernul, caci la investirea sa a fost validat si Programul de Guvernare care include cap.27 "Politica de securitate". Acest capitol, dezvoltat si cu celelalte componente al sistemului national de securitate, la "masina de scris" a CSAT-ului ( prin lege el se ocupa de REDACTAREA SNS) intr-un interval de sase luni putea fi adus in Parlament.

Dar in sase luni Alianta DA nu a fost in stare sa-si aseze toti secretarii de stat pe scaune, dar sa mai elaboreze si SNS! Pe de alta parte nu este foarte clar cine sustine, in fata Parlamentului, proiectul de SNS: consilierul prezidential Medar sau Presedintele!
Back to top
Insider
Mon May 15 2006, 08:36AM
Registered Member #81

Admin, ceea ce era interesant, adica modalitatea de eludare a Camerelor Parlamentului, este explicat foarte bine de articolul publicat si pe prima pagina a site-ului. Este adevarat ca Strategia care are nevoie de aprobarea Parlamentului acum este doar Strategia Nationala de Aparare, a MApN.

[ Edited Mon May 15 2006, 09:08AM ]
Back to top
Insider
Tue May 16 2006, 10:19AM
Registered Member #81

Admin, se pare ca un cotidian national tine sa iti raspunda la intrebari si se pare ca si argumentat!
LINK
Back to top
ex-ad
Tue May 16 2006, 12:06PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

Multzam - azi am ajuns mai tirziu la firma si d-aia am bagat si stirile la fel de tirziu. In cursul zilei de miine (ultima zi data de presedinte ptr pachetul celor 4 legi) voi posta si eu pe site argumentele noastre, inclusiv cele referitoare la SNS. In format electronic le vom trimite si la Cotroceni si sper ca cineva sa le si citeasca.
Back to top
colonelul
Sun May 21 2006, 12:14PM

Registered Member #20

Prevederea ca doar Strategia Nationala de Aparare trebuie validata de Parlament demonstreaza ca desteptii de la PSD, care au introdus acesata prevedere in Constituita revizuita, nu au inteles ca apararea este cuprinsa in securitatea nationala. Daca acceptam aceasta abordare atunci obiectivele pentru celelalte componente ale sistemului national de securitate, care se ocupa de securitatea publica si activitatea de informatii pentru securitate, sunt nevalidate de Parlament, deci nu au girul politic si, implicit, acceptul pentru alocarea de resurse!

Este de domeniul evidentei ca cei de la PSD au avut o abordare ingusta si necorelata cu ce se intimpla in plan european; se stie ca UE are STRATEGIA EUROPEANA DE SECURITATE si nu Strategia Europeana de Aparare! O strategie de securitate pune accentul - mai ales in conditiile razboiului asimetric - pe activitatea de prevenire si mai putin pe cea de risposta, de aparare.
Back to top
alexandru
Wed Aug 22 2007, 11:30PM
alexandru
Registered Member #169

LINK
Oare ar fi chiar atat de proasta ideea asta cu infiintarea Autoritatii Nationale de Informatii ? Probabil ca i-ar incurca pe unii , dar oare e neaparat un lucru rau ?
Back to top
colonelul
Thu Sep 06 2007, 09:10AM

Registered Member #20

Cred ca este vorba de o confuzie intrucat proiectele de legi fac referire la AUTORITATEA NATIONALA DE INTERCEPTARE A COMUNICATIILOR, deci de ANIC si nu de Autoritatea Nationala pentru Informatii. O asemenea institutie - Autoritatea Nationala pentru Informatii - ar putea defini ceea ce azi se numeste Comunitatea Nationala pentru Informatii si ar putea coagula toate institutiile din legea sigurantei, doar sub aspect functional nu si administrativ.

O varianta posibila este defalcarea interceptarilor, astfel ca SRI sa gestioneze informatiile pentru securitate iar MIRA - prin dezvoltarea capabilitatilor 0962 - informatiile care nu se incadreaza in acesta categorie dar sunt solicitate de institutiile abilitate in domeniul crimei organizate, etc. Daca MIRA ar avea aceasta capabilitate atunci s-ar scurta drumul intre politist (care realizeaza cercetarea si administrare aprobelor) si procuror (care face incadrarea juridica).O varianta ar fi si realizarea unei institutii de interceptare la Ministerul Public !!!Italia realizeaza interceptarile in acest mod.
Back to top
om simplu
Thu Sep 06 2007, 06:17PM
Registered Member #298

O data cu integrarea in spatiul european, cu disparitia diferentelor dintre crima organizata si terorism, cu dezvoltarea fara precedent a tehnologiilor de supraveghere, se impune o abordare centralizata/unitara a capabilitatilor materiale de supraveghere in contextul unei politici clare de utilizare (tip orniss -clearance - need know basis) - unde accesul la informatia astfel obtinuta, stocata, si procesata sa poata fi facut de acele institutii si persoane, functie de nivelul calificat si certificat de securitate.

Astfel pe linga eliminarea redundantei si a risipei, se va putea accesa mult mai operativ informatia necesara, dar se va putea URMARI SI MODUL IN CARE ACEASTA ESTE EXPLOATATA !

Cred ca la timpuri (tehnologii, amenintari, abordari, ...) noi, se impun solutii novatoare, care sa exploateze stadiul cel mai avansat tehnologic si metodologic la nivel mondial.

[ Edited Thu Sep 06 2007, 06:25PM ]
Back to top
dorobant
Sun Sep 09 2007, 10:58AM

Registered Member #457

... am o intrebare veche de cand lumea:
cine ii are in control pe cei care cntroleaza?
Back to top
om simplu
Sun Sep 09 2007, 12:33PM
Registered Member #298

"Who spy, the spies ?"

Nimeni. Deobicei, unul pe altul...

Dar in zilele si tehnologiile noastre - unde marea parte a informatiilor sunt culese, stocate si prelucrate electronic - controlul asupra accesarii si utilizarii informatiilor poate si trebuie facut tot electronic; astfel incit ajungi sa ai doua sisteme, unul de control si raportare asupra accesului si celalalt de utilizare a informatiei propriu zise.

Nu vei elimina scurgerile in totalitate, dar vei avea posibilitatea sa limitezi debitul actual... daca se vrea
Back to top
dorobant
Sun Sep 09 2007, 12:58PM

Registered Member #457

... si ma intorc la substratul intrebarii ... cine are grija ca informatiile sa nu fie utilizate impotriva persoanei, sau, (caz de nedorit - impotriva interesului national) !
Back to top
dedeiu
Wed Oct 03 2007, 02:14AM
RECON
Registered Member #728

Mi se pare anormala ideea de a identifica o persoana ca dusman al statului atunci cand o poti folosi in scopuri nationale. Asadar un criminal CA CArlos poate fii extrem de util. Iarasi, lipsa de echipament dauneaaza, dar mai grav lipsa de antrenament. Vad tot soiul de trupe speciale pe la ambasada americana, care pot fii terminate in maxim 2 secunde de niste lunetisti bine plasati, vad nitre spp-isti cretini care se uita pe geam, poata poate va si ei o amenintare, dar nu au habar ca o racheta le poate sparge motorul. Securitate? Securitatea este controlata usor de alta securitate daca stii unde bagi bani...
Back to top
Radu89
Wed Feb 13 2013, 01:07PM

Registered Member #918

transporter Sat Dec 26 2009, 11:19PM
unde incepe si unde se termina securitatea nationala

transporter wrote ...

Am parcurs cu mare interes acest site si am citit statutul Asociatiei. Desi formal Asociatia este deschisa oricarei persoane este evident ca este "mai deschisa" mililitarilor.

Nu sunt si nu am fost militar, am facut armata ca orice cetatean (Scoala de Indententa si Finante - ofiter rezerva). Ca observator atent a ceea ce se intimpla la noi, doresc sa-mi clarific un concept. Nu este singurul:)

Intotdeauna s-a vorbit despre conceptul de securitate nationala dar parca in ultimul timp lucrurile incep sa devina neclare, cel putin la nivelul definitiei. Exista o definitie?

Practic totul se poate subordona conceptului de securitate nationala: securitatea alimentara, securitatea economico-bancara, securitatea sociala, securitatea transporturilor, securitatea energetica, etc, etc, ca sa nu mai amintesc de aspectele "traditionale" - securitatea frontierelor, etc, etc.

Cine face diferenta intre prostie si rea intentie atunci cind vorbim, de exemplu, de securitatea alimentara? De fapt exista rea intentie sau numai un management defectuos al politicilor agrare?

Este grav ca un individ psihopat a produs cu buna stiinta un accident feroviar dar absenta infrastructurii feroviare este mult mai periculoasa pentru securitatea transporturilor. Ca sa nu mai vorbim de infrastructura rutiera. Teroristii pot distruge, selectiv sau nu, o parte a infrastructurii de transporturi, dar o strategie proasta sau absenta unei strategii in domeniu este mult mai daunatoare, cu efecte dezastruoase la nivel national.

Si exemplele pot continua, din fiecare domeniu in parte.

Cine (cum se) face diferenta intre strategii proaste sau strategii bune dar prost implementate sau absenta unor strategii si rea intentie?

Am vaga impresie ca, in ultima perioada, multe probleme care tin de politicile economice nationale sunt "proiectate" in sfera securitatii nationale. Fara indoiala ca aceste lucruri sunt legate, dar "abuzul" de securitate poate naste confuzii.

Sau este numai un abuz de limbaj?

Back to top
1 User said Thank to Radu89 for this Post :
 Klaus (19 Feb 2013, 10:38)
msimula
Tue Feb 19 2013, 09:00AM
Registered Member #2287

@Radu89
De fapt @transporter una peste alta, a enumerat cateva din componentele care alcatuiesc “arborele” de securitate nationala.
Colonelul , cu ceva timp in urma, tot pe acest forum, a creionat un concept de SNS, iar “transporter” si-ar fi facut o imagine cat de cat a ce inseamna SNS.
Oricum @transporter a pus punctul pe “I” in ceea ce priveste SNS.
Ar fi foarte interesant daca s-ar mai dezvolta acest subiect. Am constata, ca sunt multe de adaugat/corectat si mai cu seama de aplicat.
Noi nu contam.
Back to top
1 User said Thank to msimula for this Post :
 Klaus (19 Feb 2013, 10:39)

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF