Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Mass-media

<< Previous thread | Next thread >>
În atenţia tuturor celor interesaţi de susţinerea şi promovarea unui spaţiu mediatic profesionist
Go to page
  <<      
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
bufnita006
Sat May 28 2011, 08:35AM
bufnita006
Registered Member #3500

Da ex-ad,articolul dezvaluie o anumita latura a presei,dar si reversul medaliei care ar fi sa avem doar articole propagandistice care sa laude doar marile realizari si impliniri ale guvernului,oricare ar fi acel guvern,nu e de dorit.
Cert e ca atunci cand vom avea o presa exact ca si cea dinainte de '89 eu nu am sa mai citesc presa romaneasca,ceea ce iar nu e bine deoarece jurnalisti straini oricat de bine ar fi informati si documentati tot nu pot sa descrie realitatile romanesti cu exactitate.
Cand existau mai multe ziare,dau un simplu exemplu:
-ziar 1-apare un articol-a il bate pe b de ex.
-ziar 2-b il bate pe a
-ziar 3-b a fost pus de c sa il bata pe a,etc.
-aceste variante poate ca nu denota o informare corecta dar daca reusesti sa le citesti pe toate iti poti face o anumita parere.
-de pilda citesti o stire intr-un ziar favorabil puterii,o anumita fapta e prezentata ca o mare realizare-de ex. o sala de sport facuta la Cucuieti din Vale intr-un satuc care e populat doar de oamenii in varsta ,si care a costat cateva milioane de euro,dar acelasi sat nu are sosele,canalizare,etc.
-aceiasi stire prezentata de alt ziar va evidentia lipsurile localitati respective si faptul ca acei bani puteau fi folositi intr-un mod mai util..
-presa care e numita cainele de paza al democratiei incepe sa i se cam puna botnita ,indiferent care ar fi motivatiile nu cred ca este un lucru bun...parerea mea.
PS.un articol care mi-a placut...

Să-ţi lipesc o etichetă!
Petre Barbu

Senior Editor
Toate dezbaterile de la noi se rezumă la fabricat etichete pe care le lipim cu tupeu.

Dacă te nimereşti la o televiziune şi spui despre unul, care te enervează sau îţi este profund antipatic, că mă-sa-i curvă, nu păţeşti mare lucru. CNA o să-l amendeze pe realizatorul emisiunii pentru că n-a avut prezenţa de spirit să te oprească la timp. Antipaticul o să te dea în judecată, dar procesul o să treneze, cum se ştie în justiţia română, el va trebui să aducă dovezi (irefutabile) că mă-sa-i femeie onorabilă. Dacă spui în presa scrisă că mă-sa-i curvă, te-ai scos şi mai ieftin, orice avocat deştept te va decreta un mare pamfletar. Asta-i presa scrisă românească, plină de pamfletari. (Viaţa de analist e grea, trebuie să consulţi cifre, documente, monitorizări, să le pui cap la cap până să ajungi la o construcţie originală. Şi la ce-ţi trebuie analize solide ca să spui că mă-sa inamicului tău este curvă? Bagi un pamflet, cum scoţi pe gură, aşa scrii!) Una peste alta, ca să n-o mai lungim, până la pronunţarea sentinţei vor trece ani buni, dar important este că românii, care au memoria scurtă, vor rămâne că mă-sa lu' ăla, pe care ai boală, este curvă. N-or să mai ţină minte cine a spus-o, dar e adevărat, dom'le, e curvă! Vor mai fi câte unii scribălăi care n-or să te uite şi-or să te bage în cerneală, dar ăştia nu contează, şi mamele lor sunt curve!

Spaţiul public românesc este invadat de înjurături, mârlănii, jigniri, vulgarităţi, noroi. Nu-i o noutate. Dar ceea ce mă intrigă în societatea noastră cu valorile pulverizate este uşurinţa cu care se lipesc etichete. Nu contează ce scrii: eşti vândut lui Băsescu sau eşti un tonomat. Nu contează ce idei lansezi: ştim noi cine te-a pus. Nu contează ce faci. Am auzit că ai dat chix sau eşti un meseriaş. Totul se reduce la percepţie. Cu percepţia astfel creată, vine imediat şi eticheta pusă pe frunte, bună sau rea, oricum, n-are nicio legĂtură cu conţinutul, cu omul, cu faptele sale, cu ceea ce spune.

Scandalos este că etichetele sunt puse de mediocrităţi şi de impostori. De ce au îndemânarea asta? Pentru că au tupeu, pentru că sunt ticăloşi, pentru că sunt nişte curve intelectuale? (Nu ştiu să răspund.) Astfel, avem proşti care poartă eticheta de „mari valori" şi profesionişti care sunt nişte „nenorociţi". Eticheta rezolvă şi efortul intelectual. De ce să ne forţăm minţile să citim, să studiem, să gândim, ştim noi sigur că e un escroc, ne-a spus cineva, am citit în presă (aiurea!), suntem siguri că aşa este, numai după figura lui îţi dai seama că mă-sa-i curvă! Toate dezbaterile de la noi se rezumă la fabricat etichete pe care le umezim pe limbă şi le lipim cu tupeu. Pentru că etichetele sunt uşor de citit. Şi elitele culturale sunt pline de etichete, să nu ne facem iluzii. Dacă ai noroc să faci parte dintr-un grup de prestigiu, ai o etichetă corespunzătoare. Cine dă în tine, dă în eticheta grupului!

Cum să ne dezobişnuim să vehiculăm etichete? Cum să le dezlipim? Cum să avem răbdarea de a judeca lucruri pentru a ajunge la o concluzie şi nu la o etichetă? Prin educaţie. Cu siguranţă, mama educaţiei nu e curvă.
LINK

[ Edited Sat May 28 2011, 08:50AM ]
Back to top
Radu89
Wed Jan 22 2014, 08:38PM

Registered Member #918

PROTEST al JURNALIŞTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă

Subsemnaţii, ziarişti şi publiciști, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.

De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită. Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public. Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.

Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice.

Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture.

Deschidem acest protest și altor jurnaliști, publiciști, organizații neguvernamentale şi oricărei persoane care pune preț pe respectarea regulilor elementare ale jurnalismului.

LINK

Lista celor care semneza e destul de lunga : 501 si cica se actualizeaza periodic
Back to top
ALM
Wed Jan 22 2014, 11:40PM
Registered Member #2039

Da, contraofensiva băsiştilor! Toată poliloghia se rezumă la o singură frază: "spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3". Într-adevăr au câteva matracuci pe acolo dar "respectul pentru public" se măsoară cu rating-ul, nu cu stipendiile venite de la firme de partid. Semnatari ca Mircea Marian, Grigore Cartianu, Andrei Bădin, Şerban Buşcu, Andreea Pora etc, sunt orice numai de bună credinţă şi deontologi nu.
Back to top
djebel
Wed Jan 22 2014, 11:49PM
Registered Member #3603

Greu de gasit un echilibru: ma uit la Antene si "labeunuteve", incerc sa fac o medie, da' tot cu virgula imi da...
Back to top
Go to page
  <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF