Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN
 
<< Previous thread | Next thread >>
Pensii militare
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
vali121270
Sun Jan 17 2016, 04:36PM
Registered Member #10578
Joined: Sun Jan 17 2016, 04:25PM

Posts: 5
Thanked 1 time in 1 post
Buna ziua
As dori sa ma ajutati cu o opinie.
Conform datelor de mai jos, cand pot sa solicit pensie de serviciu anticipata partiala cf art 18/L223?
Luna si anul nasterii: decembrie 1970
Luna si anul trecerii in rezerva (demisie): martie 2011
Militar in termen: 6 luni
Cursuri de zi a unei facultati: 5 ani
Vechime in munca: 1 an si 10 luni
cadru militar in activitate: 13 ani si 8 luni
Total vechime efectiva: 21 ani
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cu stima
mr (r) MV


[ Edited Sat Jan 23 2016, 11:20PM ]
Back to top
Klaus
Sun Jan 17 2016, 06:45PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Ca si parere personala, nu cred ca puteti beneficia de pensie militara.
Vad ca la art. 16 din Legea nr. 223/2015 scrie asa:
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta;
b) au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.

Potrivit definitiilor de la art. 3 din aceeasi lege,
e) vechimea in serviciu - perioada in care o persoana din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar/politist/functionar public cu statut special, in activitate;
2. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract/jandarm angajat cu contract/politist de frontiera angajat cu contract/soldat si gradat voluntar/soldat si gradat profesionist;
3. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala pentru formarea cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special, cu exceptia invatamantului liceal;
;

Din ce ati scris mai sus, rezulta ca vechimea in serviciu este de 13 ani si 8 luni in calitate de cadru militar + 6 luni militar in termen = 14 ani si 2 luni.
Adevarat ca la art. 18 din lege scrie ca
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara,

Aveti peste 10 ani vechime in calitate de cadru militar, dar citind lit. a) si b), cred ca nu va incadrati ca si conditii de parasire a sistemului, demisia nefigurand printre acestea.

Pentru cei 13 ani si 8 luni va puteti adresa CMJ-ului din judetul unde va aveti domiciliul (sau CMS, in cazul Bucurestiului) cu o cerere de identificare a soldelor pentru respectiva perioada, iar daca aveti dosarul la CMJ puteti cere si situatia cu incadrarea in grupe de munca, functie de UM unde ati fost incadrat. Daca dosarul nu este la CMJ, atunci trebuie sa va adresati ultimei UM unde ati fost incadrat, iar daca aceasta a fost desfiintata, la Serviciul Istoric al Armatei (din Drumul Taberei, intrarea din fata, nu cea din spate, spre Casa de Pensii Sectoriala), pentru obtinerea datelor respective. Pe baza Fisei matricole din dosarul personal sunt identificate UM unde ati activat, evoultia in grad si ordinele de numire pe functii, rezultand incadrarea in grupe de munca (conditii normale, deosebite sau speciale). Tabelul cu venituri si fisa cu conditii de munca va va fi de folos pentru pensionare.
Banuiesc ca din martie 2011 ati mai muncit pe undeva (cu Contract Indivual de Munca) si aveti ceva contributii de asigurari sociale platite. Va veti pensiona la varsta de 65 ani si vi se vor calcula 2 punctaje medii - unul pentru perioada ca militar, altul ca civil (la care se aduna si anii de faculate). Suma punctajelor medii anuale ca militar vi se va imparti la 30, iar cele muncite ca si civil la 35, iar prin insumare va rezulta un punctaj mediu anual care se va inmulti cu valoarea puncului de pensie stabilit anual de Guvern, rezultand cuantumul pensiei brute. Asa interpretez aplicarea prevederilor alin. (1), art. 26 din Legea nr. 223/2015: Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.

Drept urmare, pe baza fisei cu conditii de munca va puteti adresa Casei de Pensii Judetene unde aveti domiciliul cu cativa ani inainte de implinirea varstei de 65 de ani fie pentru pensie anticipata (eventual si partiala, depinde daca o sa avei 35 ani vechime de cotizare), fie cu ceva ani de scadere a varstei standard de pensionare ca urmare a reducerii varstei pentru conditii de munca altele decat normale. Daca aveti toti cei 13 ani in conditii speciale (sa zicem la radiolocatie), atunci se scad 6 ani si 6 luni din cei 65 ani, daca ii aveti in conditii deosebite se scad 2 ani si 6 luni - conform art. 55 din Legea nr. 263/2010.

Desigur ca este o parere, cel mai bine va adresati fie casei de pensii sectoriale de care apartine ultima unitate unde ati activat, fie casei de pensii judete (civile) unde aveti domiciliul, fie intrebati un avocat care sa aiba habar de asigurari sociale, dar pentru asta trebuie sa aveti documente, cum v-am explicat mai sus.

Sper ca nu va veti supara pentru faptul ca nu este raspunsul dorit/asteptat, poate gresesc eu si exista alte posibilitati sa beneficiati de pensie militara de serviciu.

[ Edited Sun Jan 17 2016, 06:54PM ]
Back to top
vali121270
Sun Jan 17 2016, 07:23PM
Registered Member #10578
Joined: Sun Jan 17 2016, 04:25PM

Posts: 5
Thanked 1 time in 1 post
Multumesc pt raspunsul dvs.
Intr-adevar nu apare scris cuvantul demisie explicit dar am presupus ca se incadreaza la "alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;"
Nu-mi este foarte clar ce inseamna sintagma "alte motive" - lasand loc la interpretari.
Dar, este posibil, daca legea 223 va supravietui, conform art 19, sa pot beneficia de pensie de serviciu la varsta de 60 de ani, art. 26 specificand acest lucru.
Art. 19. – Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervã ori a încetãrii raporturilor de serviciu nu îndeplinesc conditiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel putin 10 ani, beneficiazã de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limitã de vârstã prevãzutã de prezenta lege, pentru numãrul anilor de vechime în serviciu, stabiliþi în condiþiile art. 3 lit. e), la care se adaugã sporurile acordate conform art. 24.
Totusi eu cred ca de fapt formularea "alte motive" este introdusa tocmai pentru a acoperi o plaja mai mare de motive ale trecerii in rezerva: demisie, la cerere etc
Daca aveti o definitie a sintagmei "alte motive" o astept cu drag :-)






[ Edited Sun Jan 17 2016, 07:25PM ]
Back to top
Klaus
Sun Jan 17 2016, 08:40PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Corect, puteti incerca pe art. 19. Varsta standard de pensionare ca militar este de 60 ani (fiind nascut in 1970), care se poate reduce din conditiile de munca sau se poate merge pe pensie anticipata partial, unde reducerea este de 5 ani, dar si cuantumul este foarte mic. Asta inseamna anul 2025, cu pensie anticipata partial, sau cat o fi din reducerea de pe urma conditiilor de munca...

Pentru o situatie asemanatoare un fost coleg a obtinut cele 2 documente (solde si conditii de munca) prin Serviciul Istoric al Armatei. Le cereti si le puneti la pastrare pentru cand o fi (si ce lege s-o mai da).

Cat despre interpretarea textului ... pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale... eu zic ca se face o enumerare, adica motive sau nevoi, iar prin sau se indica valabil ori motive, ori nevoi. Dupa enumerare se specifica ale cui motive sau nevoi trebuie luate in seama - ale institutiilor din domeniul apararii nationale. Din analiza asta gramaticala eu cred ca plecarea prin demisie din armata nu intra in categoria alte motive. Este o analiza gramaticala, nu stiu daca este corecta si din punct de vedere juridic.

[ Edited Sun Jan 17 2016, 09:18PM ]
Back to top
vali121270
Sat Jan 23 2016, 07:04PM
Registered Member #10578
Joined: Sun Jan 17 2016, 04:25PM

Posts: 5
Thanked 1 time in 1 post
Multumesc pentru raspuns. Imi place cum interpretati textul de lege, un text de lege cam abiguu editat parca in regim de urgenta.

Avand in vederea ca la data trecerii in rezerva prin demisie (martie 2011) eu avand 21 de ani vechime din care 14 ani vechime in serviciu, exista posibilitatea ca doleanta mea sa nu fie asimilata art 19 din Legea 223/2015. Articolul de lege in cauza vizeaza  cadrele militare care, la data trecerii în rezerva ori a încetarii raporturilor de serviciu, nu îndeplinesc conditiile de acordare a unei pensii de serviciu dar au o vechime în serviciu de cel putin 10 ani.  In cazul meu insa, la data trecerii in rezerva am avut o vechime efectiva de 21 ani din care 14,2 ani in serviciu (in prezent vechimea totala efectiva fiind de 25 de ani). 
     In sprijinul acestora, mentionez ca Legea 223/2015 permite cadrelor militare pensionate in baza Legii 263/2010, alegerea legii de pensionare celei mai favorabile. In caz contrar se constata ca Legea 223/2015 creeaza o situatie discriminatorie, respectiv cadre militare nepensionate in baza Legii 263/2010, cu aceeasi varsta si vechime in seviciu li se acorda conditii diferentiate si discriminatorii de pensionare in functie de data trecerii in rezerva (inainte si dupa data de 01.01.2016), desi ambele categorii au servit tara acelasi numar de ani. 

     In cazul in care cele specificate mai sus nu se circumscriu decat doar art 19 din Legea223/2015, rezulta posibilitatea solicitarii reactivarii mele pentru o foarte scurta perioada de timp, urmata de trecerea in rezerva, cu drept la pensie militara anticipata partiala, potrivit art 18 din Legea 223/2015.

Era sa uit : L223/2015 - nu specifica varsta minima pt care se poate solicita "pensie anticipata partiala" ! Poate aceasta "omisiune" este de fapt un lucru bun.

[ Edited Sat Jan 23 2016, 07:37PM ]
Back to top
Klaus
Sat Jan 23 2016, 09:25PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
vali121270 wrote ...
...
In cazul meu insa, la data trecerii in rezerva am avut o vechime efectiva de 21 ani din care 14,2 ani in serviciu (in prezent vechimea totala efectiva fiind de 25 de ani).
In sprijinul acestora, mentionez ca Legea 223/2015 permite cadrelor militare pensionate in baza Legii 263/2010, alegerea legii de pensionare celei mai favorabile. In caz contrar se constata ca Legea 223/2015 creeaza o situatie discriminatorie, respectiv cadre militare nepensionate in baza Legii 263/2010, cu aceeasi varsta si vechime in seviciu li se acorda conditii diferentiate si discriminatorii de pensionare in functie de data trecerii in rezerva (inainte si dupa data de 01.01.2016), desi ambele categorii au servit tara acelasi numar de ani.

In cazul in care cele specificate mai sus nu se circumscriu decat doar art 19 din Legea223/2015, rezulta posibilitatea solicitarii reactivarii mele pentru o foarte scurta perioada de timp, urmata de trecerea in rezerva, cu drept la pensie militara anticipata partiala, potrivit art 18 din Legea 223/2015.

Era sa uit : L223/2015 - nu specifica varsta minima pt care se poate solicita "pensie anticipata partiala" ! Poate aceasta "omisiune" este de fapt un lucru bun.

La data trecerii in rezerva, martie 2011, pentru a beneficia de pensie potrivit art. 54, alin. (2) din legea in vigoare atunci, nr. 263/2010 (dupa principiul contributivitatii), trebuia sa aveti stagiul minim de cotizare in specialitate de 20 ani (corespunzator datei de nastere, art. 54, alin. (2)), dar ati avut 13 ani si 8 luni + 6 luni stagiul ca mtr (art. 3, alin. (1), lit. q) = 14 ani si 2 luni, insuficient pentru a beneficia de pensie.

Nu inteleg in ce consta discriminarea ca prin Legea nr. 223/2015 stagiul minim cerut pentru acordarea pensiei este mai mic decat cel din Legea nr. 263/2010. Scaderea stagiului minim de acordare a pensiei este o discriminare??? Si chiar daca ar fi o discriminare, potrivit art. 15, alin. (2) din Constitutie, Legea dispune numai pentru viitor.

Este o naivitate sa va ganditi la o reactivare pentru o foarte scurta perioada de timp, urmata de trecerea in rezerva, inseamna ca nu (mai) stiti ce presupune reactivarea... Oricum, potrivit anexei la Legea nr. 223/2015 pentru data de nastere in decembrie 1970 varsta standard de pensionare se implineste in aceeasi luna din 2030, iar din analiza pe text facuta anterior nu va incadrati pentru acordare de pensie de serviciu anticipata partiala potrivit art. 18, ci la art. 19. Deci data la care puteti aplica pentru pensie militara de serviciu este fix decembrie 2030, fara reducerile de varsta din conditii de munca de la art. 21, neincadrandu-va in prevederile art. 16. Singurul avantaj al conditiilor de munca este cresterea vechimii cumulate prin adaugarea de ceva luni la vechimea in serviciu (art. 24), si care au importanta la calcularea procentelor cu care se mareste/micsoreaza pensia fata de baza de calcul potrivit art. 29.

Parerea mea citind legile, nu inseamna ca asa si este.
NOTA - nu trageti in pianist

[ Edited Sat Jan 23 2016, 10:53PM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 vali121270 (23 Jan 2016, 22:39)
vali121270
Sat Jan 23 2016, 11:03PM
Registered Member #10578
Joined: Sun Jan 17 2016, 04:25PM

Posts: 5
Thanked 1 time in 1 post
"Scaderea stagiului minim de acordare a pensiei este o discriminare??? " - pentru cei ce se vor pensiona de acum inainte sigur nu , este o facilitate, (probabil nu m-am exprimat clar) doar pentru cei care care avand aceeasi vechime nu s-au putut pensiona inainte de 01.01.2016 intrucat Legea nr. 263/2010 nu le permitea acest lucru, dar articolul 18 din prezenta lege le permite.

Astfel apare situatia in care un rezervist trecut in rezerva inainte de 01.01.2016 desi se incadreaza in conditiile art 18/L223 avand 21 ani vechime din care 14 ani vechime militara nu poate beneficia de pensie militara decat la 60 de ani iar un rezervist trecut in rezerva dupa 01.01.2016 cu aceeasi vechime poate beneficia de pensie cf art 18/L223 fara sa fie nevoie sa astepte pana la 60 de ani.

Cunosc un alt caz care este in rezerva de anul trecut, cu o vechime militara de 19 ani + 5 vechime civila si nu poate beneficia de pensie militara decat la limita de varsta - aici este discriminarea.

Atat timp cat pensionatilor inainte de 01.01.2016 li se permite alegerea legii cea mai favorabile de calcul a pensiei - nu vad de ce nu se face acelasi lucru pt cei care nu s-au putut pensiona legea in vigoare fiindu-le nefavorabila.

Prin L223/2015 se intentioneaza uniformizarea pensiilor militare - astfel incat sa nu mai existe cazuri in care un comandant de UM sa primeasca o pensie mai mica decat un subofiter pensionat cativa ani mai tarziu dupa o lege cu o formula de calcul a pensiei mai permisiva.
Sper sa considerati aceasta discutie ca fiind constructiva si daca gresesc in unele afirmatii este numai pt ca am plecat din sistem de cativa ani si probabil am uitat unele aspecte cum ar fi gandirea liniara.




[ Edited Sat Jan 23 2016, 11:19PM ]
Back to top
1 User said Thank to vali121270 for this Post :
 white hat (16 Mar 2016, 00:36)
Klaus
Sun Jan 24 2016, 12:50AM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Asta am incercat sa va raspund, ca asa este constitutional, o lege actioneaza pentru viitor. Criteriile de incadrare a unei situatii se aplica la data aparitiei ei. Imi mentin opinia ca situatia dv. nu se incadreaza la art. 18 din Legea nr. 223/2015 atata timp cat iesirea din sistem s-a facut din vointa proprie, prin demisie, si nu din motive ce tin de angajator sau de natura medicala, fapt pentru care acesta a inteles sa ii asigure celui in cauza o oarecare protectie sociala, scazandu-i perioada de stagiu minim de cotizare la 10 ani.
Trimiterea la posibilitatea de a alege cuantumul mai favorabil dintre pensiile rezultate dupa Legea nr. 263/2010 sau Legea nr. 223/2015 nu are legatura cu stagiul in sistem, ci cu modul de calcul al cuantumului pensiei, la prima lege pe principiul contributivitatii, la a doua lege procentual din media pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, numita recalculare si transformare in pensie militara de serviciu.
La art. 109, alin. (1) si art. 110, alin. (1) din Legea nr. 223/1025 se precizeaza ca se va lua in calcul vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, deci se pastreaza criteriile existente la data pensionarii, desi incadrarile in conditii de munca au fost modificate in 2010.

Tot o problema de cuantum (si nu de stagiu/vechime) este si prevederea din art. 122 din Legea nr. 223/2015, de a opta pentru calcularea pensiei dupa Legea nr. 263/2010 si nu dupa Legea nr. 223/2015, optiunea fiind posibila o singura data in termen de 3 ani (termen modificat la 5 ani prin pct. 24, art. 40 din OUG nr. 57/2015) si pentru cei pensionati dupa 01.01.2016. Prin asta se poate ca un pilot sau chirurg militar sa aiba pensie mai mare decat comandantul lui, sporurile intrand la contributivitate, dar nu si in noua formula de calcul.

Si atentie, se pune problema de cuantum incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi, adica tot principiul aplicarii pe viitor a legii.

[ Edited Sun Jan 24 2016, 12:50AM ]
Back to top
Klaus
Mon Jan 25 2016, 11:25PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Dupa ce MApN a afisat pe 12.01 pentru dezbatere publica 2 proiecte de HG in domeniul pensiilor LINK , vad ca azi a venit randul MAI-ului sa afiseze si el Proiectul de ordin comun pentru recalcularea si reactualizarea pensiilor, plus Proiectul de ordin cu continutul dosarului de pensie. LINK
Cei interesati (si suntem cu totii, activi sau pensionari) pot face observatii si propuneri la adresa de E-mail indicata adica l e g i s l a t i e @mai. g o v. r o (fara pauze).
Este bine sa fie citite cu un ochi (daca nu cumva cu amandoi) critic si de activi, si de rezervisti. La o citire in diagonala zic ca sunt lucruri de indreptat in ambele proiecte, si ar fi bine sa va exprimati opiniile, cu speranta ca se va tine cont de ele, macar v-ati scris parerea. Eu precis o sa le scriu.
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 vali121270 (26 Jan 2016, 19:53)
chimistul
Fri Feb 19 2016, 09:39PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Dacă interesează pe cineva s-a publicat Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.24/15.02.2016 pentru aprobarea Metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare
m_24_15.02.2016.pdf
....Și multă sănătate ,,tinerilor,, pensionari
Back to top
Klaus
Fri Feb 19 2016, 11:30PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Care este cam =0 daca nu a fost trecut prin Parlament OUG nr. 57/2015, care stabileste cum se face calculul pensiei militare de serviciu.

Apropo - circula un zvon cum ca se va aproba ca pensia sa inceapa sa se calculeze de la 45% din baza de calcul, nu 65% cum este propus in OUG mentionat, sau 80% cum era in Legea nr. 223/2015. Numai niste minti odihnite pot gandi si raspandi asa ceva
Back to top
Klaus
Sun Feb 21 2016, 11:15PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Apropo, in anexele nr. 1, 2 si 3 (modele de cereri de pensionare) se precizeaza cu * ca dreptul de optiune este recunoscut doar persoanelor carora li se deschide dreptul la pensie militara in termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. LINK
Deocamdata nu exista modificari si completari ulterioare la lege, OUG netrecand (inca) prin Parlament, iar la art. 122 din legea cu pricina termenul era de 3 ani. LINK
De ce prin ordinul comun s-a preluat o prevedere din OUG nr. 57/2015 fara a exista certitudinea ca asa va ramane?

Nu mai zic de faptul ca o lege nu poate fi aplicata la peste 40 de zile de la intrarea ei in vigoare, iarasi mi se pare strigator la cer. Legea a fost aprobata in Parlament de prin iunie 2015, iar iesirile la pensie (la termen sau la cerere) sunt blocate incepand cu 01.01.2016. Mie mi-ar fi rusine daca as fi militar/politist jurist cu raspunderi in domeniul reglementarii in domeniul de competenta al ministerelor si serviciilor implicate. Dupa cum evolueaza lucrurile in Parlament, se pare ca aprobarea, modificarea sau respingerea OUG (de care depinde intrarea in vigoare a Metodologiei de calculare a pensiei militare de serviciu) va trena pana spre mijlocul lunii martie.

[ Edited Sun Feb 21 2016, 11:18PM ]
Back to top
white hat
Tue Mar 15 2016, 08:44PM
Registered Member #10694
Joined: Tue Mar 15 2016, 07:33PM

Posts: 4
Thanked 0 time in 0 post
Am onoarea!
Am fost disponibilizat în octombrie 2011 cu ocazia restructurărilor din M.A.I. din ordinul ministrului igaş şi aş dori să ştiu dacă mă încadrez în condiţiile prevăzute de Legea 223/2015, art.18, lit.a (pensie de serviciu anticipată parţială ) , în următoarea situaţie:
- vârsta: 47 ani;
- vechime în serviciu la data disponibilizării: peste 18 ani;
- vechime efectivă la data disponibilizării: peste 25 de ani.
Vă adresez aceasta rugăminte deoarece sunt foarte multe păreri diferite cu privire la dreptul disponibilizaţilor M.A.I. din 2011 la pensia anticipată parţial, invocându-se ca argument principiul neretroactivităţii legii dar totodată, acceptându-se faptul că, în baza aceleiaşi legi, pot beneficia de pensie de serviciu pentru limită de vârstă, fapt care ar fi în contradicţie şi ar anula argumentul anterior dar ar evita incă o discriminare la adresa disponibilizaţilor în cauză.
Aşadar, vă rog să ma ajutaţi cu un răspuns profesionist, în stilul deja caracteristic practicat pe acest forum.
Vă mulţumesc!

[ Edited Tue Mar 15 2016, 10:16PM ]
Back to top
Klaus
Tue Mar 15 2016, 10:30PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
@white hat - nu aveti treaba cu art. 18 din Legea nr. 223/2015 pentru ca el se aplica la iesirea din sistem celor aflati in situatiile descrise la lit. a) sau b), ceea ce nu este cazul, la data aplicarii legii dv. sunteti deja iesit din sistem. La data cand ati fost trecut in rezerva era in vigoare Legea nr. 263/2010, iar posibilitatea iesirii la pensie anticipat partial era reglementata prin art. 65. O lege (cum este 223/2015) nu se aplica retroactiv, in 2011.
Ce intelegeti prin vechime in serviciu si vechime efectiva? Adica vechime ca si cadru militar/politist, la care se adauga ceva vechime din viata civila?
Care este vechimea cumulata (adica anii din viata civila + anii de scoala militara + anii de cadru militar + sporurile din grupe de munca - 3 luni/an pentru conditii deosebite, 6 luni/an conditii speciale, an/an pentru alte conditii)? Care este vechime de cadru militar/politist de la data primirii celui mai mic grad, de cand ati fost activat? Nu se include si eventuala scoala.
Dupa 20011 ati mai lucrat undeva, ca civil?

[ Edited Tue Mar 15 2016, 10:42PM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 white hat (16 Mar 2016, 00:47)
Klaus
Tue Mar 15 2016, 10:40PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
In M.Of. nr. 193 din 15.03.2015 s-a publicat HG. nr. 146/2016 de aprobare a Normelor pentru aplicarea art. 121 din Legea nr. 233/2015, respectiv modul de recuperarea a diferentelor de pensie pentru anii 2011, 2012 si 2013. Termenul de depunere a cererilor este de 2 ani.
Mi se pare o treaba aiurea, sa faci cerere sa ti se dea un drept. De ce nu s-o fi dat din oficiu, toate datele/elementele fiind la Casele de pensii sectoriale.
LINK

Ca si termene, banii vor fi recuperati la sfarsitul lui 2016 pentru 2011 si 2012, si la sfarsitul lui 2017 pentru 2013, cu conditia ca cererile sa fie depuse pana la 30.09.2016. Daca nu, totul la anul (si la multi ani, cine mai apuca).

[ Edited Tue Mar 15 2016, 10:51PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.