Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SIE
 
<< Previous thread | Next thread >>
[sondaj] Arta spionajului. RECRUTAREA
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ronin
Sat Mar 06 2010, 07:36PM
Registered Member #70
Joined: Thu May 04 2006, 12:40PM

Posts: 1255
Thanked 9 time in 9 post
Recrutarea este cea mai inalta arta in spionaj. Adevarata arta. Este prima faza in procesul tehnologic al unei uzine de spionaj.

Ea are 2 fetze. Fiecare cu urmari opuse. Ori gasesti ceva bun. Ori dai gres si esti fie desconspirat, fie lucrezi cu oameni incompetenti.

Recrutarea selectioneaza oameni. Odata ce ia-i introdus aici, nu-i mai poti scoate. Stiu prea multe. Daca sunt slabi ca profesionisti, nu numai ca nu te ajuta, dar iti pot aduce si pagube grave.

Recrutarea este un proces ce trebuie STIINTIFIC pus in aplicare. VERIFICAREA si TESTAREA sunt principalele caracteristici ale acestei faze. Iar stiinta care se utilizeaza in principal este PSIHOLOGIA.

Echipele de recrutare au 3 componente :

- agentul recrutor - omul de baza, cel care sta in contact cu tinta. El gaseste in general tinta si o "prelucreaza". Calitatile sale organizatorice, psihologice si intelectuale sunt "motorul" care asigura succesul unei recrutari sau nu. Este punctul central al unei recrutari, piesa indispensabila fara de care nu se poate face nimic. Nu trebuie sa ii fie neglijata influenta. De asemenea el este ochul si timpanul echipei de recrutare. E singurul in contact cu tinta, asadar de calitatea sa depende calitatea informatiilor colectate si implicit calitatea procesului de recrutare.

- echipa de psihologi este echipa care sta in spatele agentului recrutor, cea care conduce in adevaratul sens al cuvantului recrutarea. Ea solicita informatiile pe care agentul recrutor trebuie sa le procure, ea ofera linii directoare, ea accentueaza o latura sau alta. E compusa in general din PSIHOLOGI, cei care fac o analiza psihologia tintei si ii da acordul agentului recrutor de a trece la recrutarea propriu-zisa. Analiza psihologica a candidatului este un proces difi­cil si extrem de complex. Poate dura si ani de zile. O recrutare nu se realizeaza intr-o singura zi. Recrutarile grabite sunt de regula sortite esecului. Trebuie facuta insa o distinctie clara in a recruta un agent si a recruta un informador (actiune ce nu necesita un proces asa de elaborat)

- echipa de verificare si testare - o echipa compusa din persoane de teren, specialisti in supraveghere si obtinere de informatii. Ei sunt cei care rascolesc trecutul persoanei, ii pot face o incursiune inedita in apartamentul acestuia pentru a culege informatii fierbinti. sunt cei care verifica "sanatatea" informativa a candidatului. Acesta echipa ofera si completeaza informatiile aduse de agentul recrutor cu informatii care in mod normal ar fi difi­cil de obtinut.

Tot acest complex de oameni asigura eficienta recrutarii.

*****************************************************

De ce recrutarea e grea? Pentru ca lucreaza cu cele mai multe incertitudini. Lucrezi cu oameni, care sunt cei mai imprevizibili. Orice greseala de calcul psihologic aduce rateul, care inseamna propunere de recrutare refuzata. Ceea ce nu e permis. Nu are voie sa existe.

Atunci cand faci propunerea sti sigur ca cel care o asculta o va accepta. Altfel nu o mai faci. Aici nu mergi pe incercari. Mergi la sigur.

*******************************************************

Ce mai greu in recrutare este inceputul. Apoi se mai pot ameliora lucrurile. Exista retete de lucru etc.
Problema este gasirea candidatului bun si analizarea lui in vederea luarii sau nu in vizor.
Recrutarea incepe cu a gasi persoana POTRIVITA.
Metodele clasice nu mai au asa mare valabilitate in acest secol al vitezei si informatiei. Trebuie gasite noi cai de «agatzare» a candidatilor.

Agentul recrutor este cel care joaca aici un rol important cu flerul sau, cu simtul sau, cu calitatile sale de comunicare. Imaginatia acestuia este nu doar importanta, ci imperativa. Ideile si improvizarile de moment sunt solutiile care asigura trecerea acestui pas dificil : GASIREA UNUI CANDIDAT CAT DE CAT PROTRIVIT !

*******************************************************

Teoria recrutarii spune ca mai intai trebuie sa gasesti obiectivul indicat. Asta e prima regula : alegerea si selectia obiectivului

A doua regula a recrutarii glasuieste ca nu trebuie sa patrunzi niciodata “peste gard”. Un cauti obiectivul in interiorul campului sau de munca, ci in afara lui : la biblioteca, la sali de sport, prin berarii, cluburi, etc.

A treia lege a recrutarii spune ca nu trebuie sa fie recrutat neaparat « directorul sau seful » - ci oameni din anturaj (spre exemplu secretarele lor se recruteaza mai usor, in schimb stiu cel putin la fel de mult ca si sefii lor).

A patra lege a recrutarii spune ca fiecare om are in capul sau idei stralucite si fiecare sufera in viata cel mai mult din pricina ca nimeni un vrea sa-l asculte. Cea mai mare problema in viata pentru fiecare om este sa-si gaseasca un confident. Dar lucrul acesta nu e posibil deoarece toti ceilalti oameni sunt preocupati de acelasi lucru, si anume de cautarea unui confident pentru sine, asa incat pur si simple nu au timp sa asculte ideile aiurite ale altora. Principalul in arta recrutarii este priceperea de a-l asculta pe interlocutor. A invata sa-l asculti pe acesta, fata a-l intrerupe, constituie garantia succesului. E o treaba foarte dificila. Dar numai cel care asculta fara a intrerupe, numai acela va deveni cel mai bun prieten.

A cincea lege a recrutarii este legea capsunei. Mie imi plac capsunile. Imi place, de asemenea sa pescuiesc. Dar daca m-as apuca sa dau la peste cu capsuni, n-as prinde nici unul. Pestele trebuie momit cu ce-i place lui – cu rame. Daca vrei sa devii prieten cu cineva, nu-i vorbi despre capsuni, care-ti plac tie. Vorbeste-i despre ramele care-i plac lui.


Fragmente "furate" din cartea : GRU.Cenusa fara epoleti - Viktor Suvorov

Citeşte mai mult: LINK
vizitati spyology - intelligence online spyology

Back to top
chimistul
Sat Mar 06 2010, 09:08PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Din punctul meu de vedere consider ca una dintre cele mai importante calitati ale unui spion este motivatiea a ceea ce face.
Aceasta motivatie duce la reusita sa in diversele misiuni dificile sau stimularea pentru gasirea unor noi metode, noi resurse care sa-i imbunatateasca randamentul in indeplinirea misiunilor sale.
Daca n-ar exista motivatia ar fi situatii cand poate ar claca, dar spionul se va agata in permanenta de motivatia sa privind exploatarea viciilor tintelor sale pentru asi desfasura activitatea de spionare si cred ca il putem numi si PATRIOTISM pentru marea majoritate a celor ce desfasoara aceasta activitate, pentru ca acest patriotism este de fapt - sentimentul de dragoste fata de patria si poporul din care face parte.
Dar mai cred ca putem discuta linistit si de exceptii aplicandu-se si celelalte metode ce au fost supuse sondajului.
Back to top
Boribum
Sat Mar 06 2010, 09:59PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Salut Ronin,

Multumesc pentru briefing. În sondajul tau apar 3 motivatii pentru recrutati si o tehnica de lucru a ofiterului recrutor (si/sau de caz),nu trei metode de recrutare.
Back to top
ronin
Sat Mar 06 2010, 10:12PM
Registered Member #70
Joined: Thu May 04 2006, 12:40PM

Posts: 1255
Thanked 9 time in 9 post
@Boribum, asa este, deoarece vorbim de doua tipuri diferite de recrutari (recruti).
Prima se refera la cei care sunt angajatii serviciului de spionaj (patriotii) iar celelalte 3 sunt pentru agentii (subagenti) recrutati dar care nu sunt angajati ai serviciului. Sunt surse. (desi patriotismul poate fi incadrat si la "surse")

@chimistul. Da, asa este. Motivatia este importanta. Serviciile de spionaj sunt interesate sa fi cetatean loial statului pe care il reprezinta. Patriot in sensul corect al cuvantului.

Aveti dreptate. Sondajul este incomplet. Dar poate asa putem dezvolta subiectul.


[ Edited Sat Mar 06 2010, 10:14PM ]
Back to top
Boribum
Sat Mar 06 2010, 10:21PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Cred ca mai degraba ar trebui facuta diferenta între ofiterii de informatii,agenti si corespondenti. La ultimele doua categorii orice posibilitate de recrutare (din pct. de vedere al serviciului) este buna. Ca sunt banii,ca e santajul,amenintarea,exploatarea unor slabiciuni,sexul,toate la un loc,nu prea conteaza. Ofiterul de caz e cel care decide.

Pentru ofiteri...e mult mai altfel. Povestea recrutarii lui Henry Paul (personaj-cheie în moartea printesei Diana) de catre israelieni m se pare elocventa. Chiar daca nu stim în ce masura acel katsa si-a dus misiunea la îndeplinire.
Back to top
msimula
Sun Mar 07 2010, 01:01AM
Registered Member #2287
Joined: Mon Nov 16 2009, 01:53PM

Posts: 1037
Thanked 84 time in 61 post
@ACH Boribum
Chiar nu cunosc nimic in legatura cu recrutarea lui HP de catre Mossad. Poate ma “luminezi” si pe mine, ori trimite-ma undeva, in orice caz nu la mama.
Back to top
kool
Thu Apr 02 2015, 12:43AM
Registered Member #10201
Joined: Thu Apr 02 2015, 12:00AM

Posts: 2
Thanked 0 time in 0 post
Stagii de pregătire oferite de FBI ofiţerilor români.
Sa prespunem ca as fii Recrutat...ce conditii ar trebui sa indeplinesc...si ce avantaje as avea in acest caz dupa absolvirea academiei Quantico.
Este cineva dispus sa-mi dea o aemenea informatie?

Multumesc!

Back to top
alin
Thu Apr 02 2015, 01:27AM
Registered Member #1206
Joined: Fri Sep 26 2008, 04:58PM

Posts: 382
Thanked 35 time in 30 post
kool wrote ...

Stagii de pregătire oferite de FBI ofiţerilor români.
Sa prespunem ca as fii Recrutat...ce conditii ar trebui sa indeplinesc...si ce avantaje as avea in acest caz dupa absolvirea academiei Quantico.
Este cineva dispus sa-mi dea o aemenea informatie?

Multumesc!



@Kool, in primul rand aici se discuta eventual de Langley nu Quantico.
In al doilea rand (tinand cont si de cealalta postare a ta), la ofiterii romani din ce structura faci referire, pt a fi indrumat pe topicul corespunzator..?? Fii mai explicit, te rog!
Cat despre informatii, ma tem ca trebuie sa astepti sa fie desecretizate (macar 5 ani), la momentul asta toate informatiile legate de FBI sunt catalogate NATO-Top Secret. E din cauza rusilor..
Back to top
1 User said Thank to alin for this Post :
 kool (05 Apr 2015, 00:02)
Decebal
Thu Apr 02 2015, 11:53PM
SUD-EST
Registered Member #9917
Joined: Fri Dec 26 2014, 02:59AM

Posts: 72
Thanked 2 time in 2 post
Foarte interesant ... mai vrem astfel de informatii greu de gasit.
Back to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.