Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN
 
<< Previous thread | Next thread >>
Batalionul de forte speciale
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
getodac
Tue Jun 10 2008, 11:28AM
Registered Member #514
Joined: Sat Apr 21 2007, 04:08PM

Posts: 24
Thanked 0 time in 0 post
LINK
Back to top
Radu Patrascu
Thu Jun 12 2008, 10:35PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Ba mai curand cred ca tipul din prim plan are HK G36K, iar cel din planul doi are un clasic MP5.
Back to top
DESTEPTUL
Sat Sep 20 2008, 12:32PM
DESTEPTUL
Registered Member #1011
Joined: Wed Mar 26 2008, 04:20PM

Posts: 966
Thanked 5 time in 5 post
Forţele pentru Operaţiuni Speciale (SOF) sunt elita Armatei Române. Pentru a accede în aceste trupe, un militar este supus la teste draconice timp de şase luni.

Barierele fizice şi psihice sunt împinse la maximum, iar "cadetul" trebuie să fie, în acelaşi timp, paraşutist, alpinist, scafandru şi soldat.

Din zece militari de carieră care încearcă să devină membri ai Forţelor pentru Operaţiuni Speciale, doar unul reuşeşte. Şcoala de Aplicaţie a SOF e localizată în apropiere de Buzău şi "camuflată" într-o unitate de paraşutişti.

Programul a fost demarat după atentatele din septembrie 2001, sub îndrumarea unor instructori ai Armatei SUA.

Militarii care doresc să facă parte din Forţele pentru Operaţiuni Speciale sunt testaţi timp de şase luni, în condiţii similare celor de război, doar unul din zece fiind acceptat

Elita Armatei Române e reprezentată de Batalionul 1 Operaţiuni Speciale "Vulturii", primii instructori ai militarilor noştri fiind americani.

Despre soldaţii români trimişi în Afganistan se vorbeşte atunci când mor. Ultimul căzut la datorie, sergentul-major Dragoş Alexandrescu, a murit acum câteva săptămâni, după ce transportorul blindat în care se afla a "călcat" peste o mină improvizată.

Mai puţin cunoscut este faptul că toţi militarii români care ajung în Afganistan şi în Irak fac parte din unităţi special pregătite pentru asemenea misiuni. Iar cei mai buni dintre luptători provin din Forţele pentru Operaţiuni Speciale (Special Operations Forces – SOF), recent înfiinţate în Armata Română.

Unitate "camuflată" într-una de paraşutişti

Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţiuni Speciale din Armata României funcţionează la Buzău, iar activităţile din interiorul ei sunt foarte "discrete".

Localnicii cred că acolo se află un batalion de paraşutişti. Şcoala poartă numele lui Grigore Baştan, cetăţean de onoare al Buzăului, inventatorul unui tip de paraşută ce-i poartă de asemenea numele. Unitatea de la Buzău a fost iniţial şcoală de aplicaţie pentru paraşutişti. După înfiinţarea forţelor speciale, în anul 2003, a devenit Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţiuni Speciale "Grigore Baştan".

Armata Română are o singură unitate SOF – Batalionul 1 Operaţiuni Speciale "Vulturii", iar cei mai mulţi dintre luptătorii acesteia au fost cooptaţi de la paraşutişti sau de la cercetare.

Misiuni în medii ostile, interzise sau sensibile

După atentatele din 11 septembrie 2001, şi în Armata Română s-a pus problema înfiinţării unei structuri pentru operaţiuni speciale. Ideea s-a concretizat doi ani mai târziu, Batalionul 1 Operaţiuni Speciale fiind oficial înfiinţat la 1 martie 2003. Pregătirea iniţială s-a desfăşurat în anii 2003-2004, cu instructori americani.

Forţele speciale române nu sunt create după un model specific – nici străin, nici românesc. S-a preferat să se preia din experienţa mai multor armate NATO. Asta spre deosebire de perioada de dinainte de ‘89, când Armata Română a avut batalioane pentru misiuni speciale, create după model sovietic.

Potrivit documentelor oficiale, SOF reprezintă "componenta specializată de intervenţie discretă şi rapidă a armatei, în deplin consens cu interesele statului român". Misiunile de bază ale SOF sunt acţiunile directe, cercetarea specială, asistenţa militară în străinătate, operaţiile psihologice (PSYOPS) şi acţiunile de cooperare civili – militari (CIMIC).

Printre misiunile colaterale se înscriu acţiunile contrateroriste, de căutare – salvare în luptă sau de eliberare a ostaticilor. Din punctul de vedere al legislaţiei româneşti, SOF au voie să acţioneze şi pe teritoriul României, şi în afara acestuia, dar specifice SOF sunt "misiunile în medii ostile, interzise sau sensibile din punct de vedere politic".

Forţele Speciale sunt pregătite să acţioneze în orice mediu
Forţele Speciale sunt pregătite să acţioneze ...
Condiţie: despărţirea de familie

Simbolurile clasice ale SOF sunt săgeţile şi pumnalul. Luptătorii SOF – ofiţeri, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi voluntari - sunt recrutaţi de la alte specialităţi militare, nu direct din viaţa civilă: "Nu vii la mine să înveţi să tragi cu puşca – eu te învăţ să tragi mai bine, şi cu un alt tip de armă. Nu vii la mine să înveţi să pui bocancii în picioare – eu te învăţ să mergi eficient" - spune unul dintre instructorii care nu-şi dezvăluie identitatea.
Teoretic, nu există o limită maximă de vârstă pentru a face parte din SOF.

În prezent, majoritatea luptătorilor au circa 28-30 de ani, iar cei mai în vârstă – sub 40 de ani. De la bun început, militarii încadraţi în SOF trebuie să aibă capacitate de efort, spirit de aventură şi "disponibilitatea de a se despărţi de familie".

Membrii SOF sunt, de regulă, căsătoriţi, dar familiile lor trebuie să accepte anumite restricţii, pentru că militarul pleacă frecvent în tabere de instrucţie sau în misiuni externe şi apar probleme de comunicare – "nu poţi sta în fiecare seară la telefon sau pe Internet".

Depăşirea barierelor fizice şi psihice

Militarii care îşi exprimă opţiunea să intre în rândurile SOF sunt testaţi timp de şase luni. Testele sunt extrem de dure. Printre cei care au făcut faţă acestora se numără şi Gabi, un militar a cărui identitate nu poate fi făcută publică.

Fost paraşutist, acesta vorbeşte acum cu lejeritate despre aceste etape: "Selecţia e relativ dură, se testează limitele fizice şi psihice prin privarea de somn. Candidatul trebuie să fie bine pregătit fizic şi psihic, să fie dispus să sară cu paraşuta, să urce pe munte, să facă scufundări. Cam unul din zece candidaţi e acceptat. Sunt limite fizice şi psihice pe care nu toată lumea le poate depăşi. Cei respinşi se întorc la unitaţile de unde au venit, fără ca acest lucru să fie considerat o ruşine: "Tu eşti bun, dar nu pentru noi. Mergi la Poliţia Militară!".

Aproape toţi luptătorii din Batalionul 1 Operaţiuni Speciale au participat la misiuni internaţionale. Spre deosebire de alţi militari, ei nu se înscriu pentru asemenea misiuni în mod individual, ci sunt repartizaţi prin rotaţie, pe subunităţi. Din Batalionul de Forţe Speciale au făcut parte şi doi militari români care au fost grav răniţi în Afganistan - sergenţii Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban.

Militarii au armament şi echipamente de ultimă generaţie
Militarii au armament şi echipamente de ultimă ...
Axiomele SOF

Oamenii sunt mult mai importanţi decât tehnica.

Calitatea este mai bună decât cantitatea.

Forţele pentru Operaţiuni Speciale nu pot fi produse în masă.

Serviciile speciale competente nu pot fi create după apariţia situaţiilor de criză.

Nu vii la mine să înveţi să tragi cu puşca – eu te învăţ să tragi mai bine şi cu un alt tip de armă. Nu vii la mine să înveţi să-ţi pui bocancii în picioare – eu te învăţ să mergi eficient
Instructor SOF

[ Edited Fri Nov 07 2008, 06:24PM ]
Back to top
Radu Patrascu
Sat Sep 20 2008, 01:58PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Mi-a spus cineva al carui frate face parte dintr-o unitate de elita a jandarmeriei (in prezent este in Kosovo) ca, la olimpiada Fortelor Speciale, operatorii DIR au tras destul de prost si si-au luat un perdaf. Nu stiu acum cata baza se poate pune pe aceasta poveste din auzite, dar daca este adevarat, mie unul mi se pare ca este inacceptabil. Sper si le doresc "Vulturilor" ca nu vor ajunge niciodata intr-o situatie atat de jenanta.
Back to top
DESTEPTUL
Sat Sep 20 2008, 04:16PM
DESTEPTUL
Registered Member #1011
Joined: Wed Mar 26 2008, 04:20PM

Posts: 966
Thanked 5 time in 5 post
Pardon, scuzati....sa nu confundam merele cu pepenii...

[ Edited Fri Nov 07 2008, 06:24PM ]
Back to top
spk
Sat Sep 20 2008, 07:25PM
primum non nocere

Registered Member #537
Joined: Fri May 04 2007, 03:38PM

Posts: 2502
Thanked 52 time in 42 post
"Mai puţin cunoscut este faptul că toţi militarii români care ajung în Afganistan şi în Irak fac parte din unităţi special pregătite pentru asemenea misiuni. Iar cei mai buni dintre luptători provin din Forţele pentru Operaţiuni Speciale (Special Operations Forces – SOF), recent înfiinţate în Armata Română."
nu toti militarii trimisi sunt speciali, cunosc unu care e special din alt punct de vedere
Back to top
mihai
Sun Sep 21 2008, 02:01AM
Registered Member #153
Joined: Thu Jul 27 2006, 04:53PM

Posts: 614
Thanked 3 time in 3 post
O sa fie o minune cand va reusi domnul Diac sa scrie un articol cap-coada despre militarii romani fara confuzii,exagerari sau interpretari rauvoitoare.E greu sa redai esentialul despre niste luptatori cand esti obisnuit sa gandesti in termeni senzationali ca sa-ti vinzi ziarul.Asta retine un ziarist:"Rambo", "unitate camuflata intr-una de parasutisti" (sic!).Daca era vorba despre un ziarist nefamiliarizat cu subiectele militare as fi inteles.

Am o simpatie deosebita pentru domnul Diac de cand a aratat ce profund cunoaste rolul si specializarea unitatilor de vanatori de munte:

"Batalionul 33 este prima unitate de vânători de munte care merge în Afganistan. Rostul trimiterii acestei unităţi în Afganistan este poate cunoscut de şefii Armatei Române, dar nu a fost lămurit la ceremonia de ieri. Vânătorii de munte sunt luptători de elită, dar domeniile lor de excelenţă, alpinismul şi lupta pe schiuri, nu le vor folosi în Afganistan.

Ieri, unii militari s-au plâns că e prea cald. Într-adevăr, la Curtea de Argeş erau 30 de grade Celsius, dar ce vor face aceşti militari în Afganistan, la peste 50 de grade Celsius? Antrenamentul unităţii s-a făcut în principal în Munţii Făgăraş, precum şi la exerciţii comune cu militari italieni în Munţii Alpi şi cu militari francezi în Munţii Pirinei.

Nici una dintre aceste zone nu seamănă cu Afganistanul. Am aflat că majoritatea militarilor din Batalionul 33 (deci nu toţi) cunosc limba engleză, ceea ce înseamnă că unii români vor avea probleme de comunicare cu aliaţii din Afganistan.
"

Poate ii spune cineva ca francezii au trimis si ei vanatori de munte in Afganistan,italienii au trimis unitati alpine chiar si in Somalia.
Ca sa inchei folosind logica inginereasca a domnului Diac,am aflat ca majoritatea ziaristilor care scriu despre subiecte militare (deci nu toti) cunosc macar elementele de baza ale stiintelor militare si se documenteaza inainte de a scrie, ceea ce inseamna ca unii dintre ei vor avea probleme sa inteleaga subiectele despre care scriu si isi vor impartasi ignoranta cititorilor.
Cum sa respecti asemenea amatorism?
Back to top
Radu Patrascu
Sun Sep 21 2008, 12:54PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Nu stiu daca le confund sau nu, dar un lucru este cert si cred ca nu are rost sa pornim o discutie sterila. Indiferent de specificul lor, se presupune ca militarii unitatilor pentru operatiuni speciale, cu atat mai mult DIR si B1OS stiu sa traga foarte bine. Chiar daca nu constituie principala lor specialitate, cum este cazul DIR, actiunile directe, care, nu-i asa, presupun (printre altele) a trage cu arma si asta inca foarte bine, sunt prezente in nomenclatorul de misiuni al 'Vulturilor'. Nici Beretele Verzi din SUA, si spun asta fara sa imping foarte departe analogia, nu au ca specific actiunile directe, dar asta nu inseamna ca nu au tragatori foarte buni. Ma refer, in special, la MOS 18B, din cadrul OD-A, cea de Weapons Sergeant.

Major duties. The special operations weapons sergeant employs conventional and unconventional warfare tactics and techniques in individual and small unit infantry operations. Trains and maintains proficiency in all Major Duties- Employs highly demanding conventional and high-risk unconventional warfare tactics and techniques in the employment of individual domestic, foreign small arms, light and heavy crew served weapons, anti-aircraft and antiarmor weapons. Supervises and performs construction of hasty fortifications and controls execution of tactical conventional and unconventional operational employment and functioning of all types of U.S. light weapons (up to and including 50 cal MG), U.S. heavy weapons (up to and including the 4.2in and 120mm mortar and 106mm RR), man-portable air defense weapons and U.S. antiarmor weapons (including anti-tank missile systems), to perform tactical operations. Maintains proficiency with the employment and functions of all foreign high-density light and heavy weapons, man portable air defense and anti-armor weapons. Evaluates terrain, selects weapons emplacements, sites, and assigns targets and areas of fire. Reads, interprets, and prepares combat orders.

(1) Skill Level 3. Trains and maintains proficiency in all major duties. Employs highly demanding conventional and high-risk un-conventional warfare tactics and techniques in the employment of individual domestic, foreign small arms, light and heavy crew served weapons, anti-aircraft and anti-armor weapons. Supervises and performs construction of hasty fortifications and controls execution of tactical conventional and unconventional operational employ ment and functioning of all types of U.S. light weapons (up to and including 50 cal MG), U.S. heavy weapons (up to and including the 4.2in and 120mm mortar and 106mm RR), man-portable air defense weapons and U.S. anti-armor weapons (including anti-tank missile systems), to perform tactical operations. Maintains proficiency with the employment and functions of all foreign high-density light and heavy weapons, man-portable air defense and anti-armor weapons. Evaluates terrain, selects weapons emplacements, sites, and assigns targets and areas of fire. Reads, interprets, and prepares combat orders.

(2) Skill Level 4. Performs all duties of preceding skill level and coordinates organic and supporting fire power, performs standard and non-standard air delivery, airborne operations, and air- ground operations. Participates in special missions and operations as detachment member. Ensures collection and proper reporting of in telligence data to unit and staff sections. Reads and interprets maps and aerial photos and assists in area studies preparation. Plans, prepares and conducts briefings, briefbacks, and debriefings. Acts in supervisor capacity when conducting split-detachment operations and missions, Conducts security and training when task organized in preparation (isolation) for missions and during operations.

Extras din LINK
/a/18b.htm

Or, stim ca 'Vulturii' i-au avut ca instructori, printre altii, pe cei de la Beretele Verzi americane, iar influentele acestora din urma atat in ceea ce priveste doctrina cat si pregatirea sunt cu siguranta, considerabile. Nu vreau sa dau lectii nimanui, pentru ca nu am pertinenta necesara, dar cred ca nu are sens la luam in discutie lucruri elementare.
Back to top
O3_ZONE
Fri Oct 03 2008, 04:10PM
Registered Member #1217
Joined: Fri Oct 03 2008, 03:52PM

Posts: 1
Thanked 0 time in 0 post
deci unii sunt F.S.-isti si cam stiu cum stau lucrurile,dar nu prea stiu tot,mai o unitate in romania s.o.f.-o unitate de seals-combinata cu una EOD-sa nu mai zic ca sunt putin si S. B T.(SPECIAL BOAT TEAM).
Back to top
pui_mic
Sun Oct 05 2008, 10:00AM
Registered Member #636
Joined: Wed Jul 04 2007, 10:14PM

Posts: 221
Thanked 1 time in 1 post
mda.. parca de astia am auzit si eu de curand nu sunt aia care au spart 2 barci la un exercitiu cu cei de la seals...????????
Back to top
DESTEPTUL
Tue Oct 07 2008, 07:44PM
DESTEPTUL
Registered Member #1011
Joined: Wed Mar 26 2008, 04:20PM

Posts: 966
Thanked 5 time in 5 post
La sfarsitul sapta­manii trecute, generalul locotenent doctor Cornel Paraniac s-a stins din viata intr-un spital din Sinaia, dupa ce a suferit un infarct, la doar trei luni dupa ce trecuse in rezerva. Patru ani din cariera sa de ofiter au o stransa legatura cu Garnizoana Buzau, generalul fiind in perioada 2001-2004 comandant al Co­mandamentului 2 Ope­rational, perioada in care s-a facut foarte apreciat de subordonati si de majoritatea militarilor din Garnizoana Buzau. Totodata, g­e­neralul Paraniac a fost unul dintre generalii care au detinut cel mai mult timp comanda unitatii buzoiene, functie pe care a preluat-o dupa ce a fost comandant al Armatei I. Din functia de sef al Comandamentului 2 O­pe­rational Intrunit, odata cu avansarea la gradul de general locotenent, ofiterul a fost numit in anul 2004 sef al Reprezentantei Romaniei la NATO si UE, functie ce a detinut-o pana la 1 decembrie 2007. Genera­lul locotenent Cornel Paraniac s-a nascut pe 29 iunie 1950, in loc­a­litatea Comarnic, fiind absolvent al Liceului Militar Di­mitrie Cantemir din Breaza, si apoi al Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea de Artilerie Terestra. Primele functii de comanda detinute au fost cea de comandant de pluton si comandant de baterie. Devenit doctorand in stiinte militare si doctorand in stiinte politice si administrative si mai apoi conferentiar universitar, publica peste 30 de studii, an­a­lize si articole, precum si sapte lucrari de cercetare aplicate pe probleme specifice institutiei militare. Ultima functie de­tinuta ca ofiter activ a fost cea de consilier al sefului Statului Major General, iar de la 1 iulie 2008 a trecut in rezerva. Cariera militara in familia generalului Paraniac va fi dusa mai departe de cei doi copii ai sai, o fata si un baiat, ambii ofiteri in Ministerul Apararii.
Dumnezeu sa'l ierte!

[ Edited Tue Oct 07 2008, 09:31PM ]

[ Edited Fri Nov 07 2008, 06:23PM ]
Back to top
Roxana I
Tue Oct 07 2008, 08:57PM
**********
Registered Member #238
Joined: Sat Nov 11 2006, 03:55PM

Posts: 772
Thanked 2 time in 2 post
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Back to top
mihai
Sat Oct 11 2008, 06:56PM
Registered Member #153
Joined: Thu Jul 27 2006, 04:53PM

Posts: 614
Thanked 3 time in 3 post
Radu Patrascu wrote ...

Mi-a spus cineva al carui frate face parte dintr-o unitate de elita a jandarmeriei (in prezent este in Kosovo) ca, la olimpiada Fortelor Speciale, operatorii DIR au tras destul de prost si si-au luat un perdaf. Nu stiu acum cata baza se poate pune pe aceasta poveste din auzite, dar daca este adevarat, mie unul mi se pare ca este inacceptabil. Sper si le doresc "Vulturilor" ca nu vor ajunge niciodata intr-o situatie atat de jenanta.

da si dupa aia au fost scosi in fata formatiei si li s-a dat la palma !lol .ti-ai schimbat numele in Radu Erevan sau mai arunci din cand in cand cate o pastila cum fac colegii din media?
Back to top
Radu Patrascu
Sun Oct 12 2008, 10:35PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Mihai, dupa cum ai citit, am spus exact ceea ce am auzit, si cred ca ai vazut ca imi exprimam si eu dubiul. Nu am facut decat sa pun o intrebare in speranta ca exista cineva care stie daca intr-adevar asa a fost. Cat despre eventuala sanctiune despre care vorbeam, nu pot sa cred ca nu ti-ai dat seama ca a fost vorba de o figura de stil. Sunt convins ca daca intr-adevar s-ar fi intamplat asa ceva, cei de la DIR nu ar fi avut parte nicidecum de felicitari.
Dincolo de asta consider ca, in pofida polemicilor pe care le-am mai avut, nu ti-am oferit vreodata motive sa ma banuiesti de porniri spre aruncare pastilelor. Ironia ta inteligenta este binevenita si pot spune ca am aflat multe lucruri de la tine. Dar, cu regret, iti spun ca de data asta ai intrecut masura.
Back to top
gerula
Thu Oct 16 2008, 12:47PM
arheopterix
Registered Member #438
Joined: Sat Mar 10 2007, 10:30AM

Posts: 54
Thanked 0 time in 0 post
domnilor olimpiada fortelor speciale nu a avut scopul de a face comparatii intre diverse unitati din acesata categorie din tara, ci din contra, a dorit a fi o modalitate prin care oamenii care muncesc in acestea sa se cunoasca si sa faca un schimb de cunostinte. cei de la B1OP nu s-au facut de ras cum de altfel nu s-a facut nici o echipa.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.