Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitatea internationala :: International
 
<< Previous thread | Next thread >>
Grecia de vinzare
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
negruingura
Thu Sep 22 2011, 10:28AM
Registered Member #2952
Joined: Sat May 15 2010, 07:20PM

Posts: 27
Thanked 5 time in 3 post
In tarile cu sisteme ordonate "tunurile financiare" se dau mai greu..... in tarile cu dezordini financiare, sociale,economice, institutionale, etc se dau marile tunuri si se reaseaza harta bogatiilor si a bogatilor....
Suna cunoscut !!?
Back to top
Mihais
Thu Sep 22 2011, 11:22AM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
Asa as fi grait si eu daca nu as fi stiut cat de cat cum s-au miscat trebile prin tarile zise in ordine in ultimii ani.Realitatea e putin pe dos.In tarile bogate se dau tunurile,pt. ca au baietii ce sa fure.Pe la alde noi sau chiar greci isi fac doar banii de buzunar.
Back to top
truepride
Thu Sep 22 2011, 10:48PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Cred ca si tunurile la ei sunt mai mici asa, sa zicem oerlikon nu obuzier de 152 de la Resita.
Back to top
Mihais
Thu Sep 22 2011, 11:09PM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
2 exemple, la plezneala si putin off-topic.Baietii lor destepti sunt cei care au si destule informatii si in general sunt cei care ii mana de la urma pe politruci,ori sunt chiar ei in pozitiile de forta.Cand S&P a decis scaderea ratingului SUA,aia a fost afacere de zeci de miliarde intr-o zi.Baietii destepti stiau de joi o decizie luata vineri seara.Baietii destepti stiau din timp ca banca centrala a Elvetiei va lega francul de euro la un curs de 1.2 .Aia a fost afacere de zeci de miliarde in cateva secunde.Evazionistii greci ori gainarii de la noi sunt in pantaloni scurti.

Rechinii sunt in alta parte.La noi ajung doar aia mai prapaditi.Nu-i cel mai propice teren de vanatoare.
Back to top
Ultra'
Mon Sep 26 2011, 11:18AM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Un grup de studenţi greci a pătruns duminică seara în sediul postului public de televiziune întrerupând emisiunea difuzată de acesta, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului.

În acelaşi moment, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unei manifestaţii a studenţilor în apropierea Parlamentului.

"Postul public de televiziune NET a fost ocupat şi noi lucrăm la restabilirea situaţiei", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Guvernului, Elias Mossialos.

Aproximativ 50 de studenţi au intrat în sediul postului de televiziune cu intenţia de a difuza un mesaj de contestare a reformei universitare, potrivit poliţiei. Această reformă a provocat proteste în mai multe facultăţi.

Dar oficialii postului de televiziune le-au respins cererea şi pentru a evita o intervenţie în direct similară cu ce s-a produs în urmă cu trei ani, jurnalul de la ora 19.00 a fost anulat şi înlocuit cu un documentar despre călătorii.

Un incident similar celui de duminică s-a produs în decembrie 2008, când mai mulţi tineri au pătruns pe platoul jurnalului de seară pentru a protesta faţă de uciderea de către poliţie a unui băiat în vârstă de 15 ani.

Tinerii au desfăşurat o banderolă pe care telespectatorii puteau citi "Încetaţi să vă mai uitaţi la televizor şi ieşiţi în stradă". Jurnalul a fost întrerupt rapid şi înlocuit cu anunţuri publicitare.

În exteriorul Parlamentului, în centrul Atenei, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii ostili politicii economice a Guvernului şi care blocau un bulevard din centrul capitalei ce trece prin faţa Parlamentului, a constatat un fotograf al AFP.

Aproximativ 2.000 de persoane s-au reunit în piaţa Syntagma, centrul manifestaţiilor organizate împotriva Guvernului de mişcarea "indignaţilor", care a urmat modelul manifestaţiilor din Spania.

Un grup de protestatari a aruncat cu sticle în poliţie.

Aceste incidente au loc în timp ce ministrul grec de Finanţe se află la Washignton pentru o nouă serie de întrevederi în vederea obţinerii unor împrumuturi pentru ca vistieria statului să nu fie goală în octombrie.

Manifestanţii sunt furioşi din cauza unei taxe controversate impuse salariaţilor, a reducerii pensiilor şi creşterii TVA.

Sursă: Mediafax
Back to top
Radu89
Thu Nov 03 2011, 12:36PM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
Faliment, iesirea din Zona Euro sau aplicarea planului de salvare: Scenariile avute in vedere pentru Grecia

Faliment si abandonarea euro, incetarea de plati fara iesirea din Zona Euro sau respectarea planului de austeritate: acestea sunt cele trei scenarii avute in vedere in perspectiva referendumului anuntat in Grecia de premierul Georgios Papandreu, relateaza AFP.

Incetare de plati si abandonarea euro


Lung timp un subiect tabu, acest scenariu nu mai este exclus in conditiile in care grecii urmeaza sa se pronunte prin referendum asupra planului de salvare a tarii si implicit asupra mentinerii in Zona Euro. Satui de cura de austeritate, grecii ar putea spune "Nu" si tara lor se va afla in incetare de plati.

Un faliment fara o negociere prealabila cu bancile creditoare (asa numitul "faliment dezordonat") - asa cum a fost cazul Argentinei, care a impus o reducere cu 75% a datoriei sale - ar avea consecinte grele pentru Grecia si pentru intreaga Zona Euro, cu un risc de contagiune la alte economii considerate fragile (Spania, Italia, Belgia si chiar Franta) si o devalorizare puternica a monedei comune in fata dolarului.

Intr-un astfel de scenariu, Grecia va parasi, cel mai probabil, Uniunea Monetara, chiar daca aceasta situatie nu este prevazuta in tratatele europene.

Pentru greci, pretul va fi considerabil, deoarece se vor trezi cu o moneda puternic devalorizata si un puseu de inflatie. In timp, aceasta inseamna un somaj mai mare si riscul unei noi recesiuni.

Pentru Zona Euro, ar putea fi debutul unei dezintegrari daca si alte tari vor urma exemplul Greciei.

Incetare de plati fara iesirea din Zona Euro

Grecii ar putea incerca sa renegocieze un plan de ajutor care le-ar fi mai putin defavorabil, chiar daca aceasta optiune este respinsa total in sanul Zonei Euro. Restructurarea datoriei grecesti ar putea fi mai putin violenta pentru sectorul public grec.

Or, planul de salvare decis saptamana trecuta de liderii Uniunii Monetare prevede ca toate bancile creditoare ale tarii, atat grecesti cat si straine, vor suporta pierderi de 50% din datoriile elene pe care le detin.

Dificil de acceptat la nivelul opiniei publice europene, aceasta solutie ar evita iesirea Greciei din Zona Euro sau, potrivit modelului Kosovo, ii va permite sa pastreze euro nemaifacand parte din cei 17, o maniera de a nu plati prea mult cu o moneda puternic devalorizata.

Executarea planului de salvare

Acest scenariu pierde din ce in ce mai mult din credibilitate, o data cu incertitudinile legate de referendum: diferitele planuri de salvare si de austeritate vor fi aplicate asa cum s-a stabilit, iar guvernul grec va reusi sa stabilizeze economia de-a lungul anilor.

Mai multi deputati greci reclama formarea unui guvern de uniune nationala pentru a garanta executarea planului de salvare stabilit de Zona Euro in 26 octombrie. Acest plan prevede stergerea a jumatate din datoria greaca detinuta de banci, respectiv 100 de miliarde de euro.

Dar raman numeroase incertitudini politice. Trebuie obtinut acordul opozitiei, care ameninta sa renegocieze termenii planului de ajutor, daca va ajunge la putere.

Sursa : LINK
Back to top
truepride
Thu Nov 03 2011, 07:24PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Mi se pare foarte ciudat ca se merge pe referendum la masurile de austeritate.Nu stiu cine ar dori sa isi stranga singur cureaua, de gat, insa inteleg din acesta manevra ca solutia a fost decisa deja: faliment.
Back to top
Petraeus
Fri Nov 04 2011, 09:04AM
Registered Member #4622
Joined: Mon Oct 31 2011, 04:35PM

Posts: 10
Thanked 0 time in 0 post
Mai fratilor, nu ma prea pricep la cuvinte mari economice, care fie vorba intre noi sunt mai mult vapori de ceata pentru prosti, dar putin discernamant si logica daca ai, fara sa fi mare savant, iti dai seama ca toata treaba asta e o mare gaselnita mondiala...pai SUA au o datorie publica de ti se face parul maciuca, de vreo 13.000 de miliarde !!!! in continua crestere, dar nu s-a pus in veci problema de faliment sau plan de ajutor, etc..Desi si aici datoria depaseste cu mult 100% din PIB.
Unde este dreptatea si fair-play-ul cand unora li se pune sula-n coaste pana aproape de pierderea independentei nationale si altii joaca tontoroiu cu fluieru-n gura. E de belea rau de tot....
Treaba miroase foarte tare pentru cine cunoaste putina istorie. Si lucrurile se cam leaga intre ele. Grecia are o lunga istorie prosocialista, este ortodoxa si a avut de multe ori curajul sa spuna NU.
Restul mai completati si voi.
Back to top
Radu89
Fri Nov 04 2011, 09:56AM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
@ Petraeus , ai dreptate . si in tot timpul asta , Grecia are o istorie mai lunga de democratie decat SUA. Ii o mare gaselnita si cu falimentarea Greciei , nu as dori ca tara noastra sa intampine astfel de probleme ; desi Grecia nu va fi prima sau ultima in cazul asta. Eu bat la pariu ca se vor mai falimenta tari , poate nu asa la vedere sau nu asa de repede ; dar se va intampla. Iar cat priveste SUA , are o mana de oameni ( hai doua ) care se ocupa de sustinerea si supravietuirea Americii. E normal sa para ca sunt si ei indatorati , ca altfel nu pot sa puna restrangeri asupra populatiei lor; dar prin diferite moduri se descurca cu tiparnita lor de bani.
De unde atata fair-play , cand fiecare e pe ciolanul lui iar daca nu esti pregatit in domeniul economiei s-ar putea sa-ti iei teapa de la F.M.I. ?
Back to top
Mihais
Fri Nov 04 2011, 04:01PM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
Petraeus wrote ...

Mai fratilor, nu ma prea pricep la cuvinte mari economice, care fie vorba intre noi sunt mai mult vapori de ceata pentru prosti, dar putin discernamant si logica daca ai, fara sa fi mare savant, iti dai seama ca toata treaba asta e o mare gaselnita mondiala...pai SUA au o datorie publica de ti se face parul maciuca, de vreo 13.000 de miliarde !!!! in continua crestere, dar nu s-a pus in veci problema de faliment sau plan de ajutor, etc..Desi si aici datoria depaseste cu mult 100% din PIB.
Unde este dreptatea si fair-play-ul cand unora li se pune sula-n coaste pana aproape de pierderea independentei nationale si altii joaca tontoroiu cu fluieru-n gura. E de belea rau de tot....
Treaba miroase foarte tare pentru cine cunoaste putina istorie. Si lucrurile se cam leaga intre ele. Grecia are o lunga istorie prosocialista, este ortodoxa si a avut de multe ori curajul sa spuna NU.
Restul mai completati si voi.


1.Nu sunt 13000 miliarde,sunt vreo 15000 mai nou.
2.Nu reprezinta ''mult'' peste 100% din PIB.
3.Grecia a renuntat de bunavoie sa bata moneda proprie.Americanii pot teoretic sa emita cat vor,grecii nu pot emite un sfant.Romanii la fel, pot sa emita cat trebuie,din fericire pt. noi.
4.Ce legatura au americanii cu grecii si tampeniile facute de eurocrati?
5.De ce pui in acelasi text cuvinte precum istorie si fair play?


[ Edited Fri Nov 04 2011, 04:44PM ]
Back to top
chimistul
Fri Nov 04 2011, 04:03PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Răspunsul Oracolului la întrebarea destinului: Democraţia nu este nici pentru greci, nici pentru căţei

Când Franţa şi Olanda au respins prin referendum, în 2005, Constituţia Europei, rezultat care a condus, în bună măsură, la blocajul instituţional de astăzi din cadrul UE, nimeni nu a spus că olandezii sau francezii sunt nişte prăpădiţi, nişte deşănţaţi, iar politicienii lor nişte neghiobi. Patru ani a mai bătut Europa pasul pe loc din cauza refuzului olandezilor şi al francezilor de a accepta un compromis negociat până la ultima virgulă de toţi membrii UE, vreme de cinci ani.
Când, în urmă în urmă cu câteva zile, Angela Merkel pregătea extinderea planului de salvare a Euro, ea l-a negociat la Bruxelles după care s-a întors la Berlin şi a mers în Bundestag să ceară acordul asupra lui - adică permisiunea poporului, prin reprezentanţii săi aleşi în mod legitim în Parlament.
Când premierul grec cere acordul poporului său pentru planul de austeritate, deodată grecii devin nespălaţii Europei, leneşii Europei, care nu vor să strângă cureaua după ce s-au ghiftuit cu banii noştri - drept urmare hai să face noi un referendum să-şi scoatem din Europa cum propune tabloidul antieuropean Bild.
Sau hai să-i învăţăm noi - democraţii Europei şi stăpânii pieţelor - ce înseamnă referendum pentru că ţara în care s-a născut democraţia (cuvânt compus din grecescul "demos" - popor şi "kratos" - putere, într-un cuvânt "puterea poporului") nu ştie ce înseamnă ea în zilele noastre. Pentru că ei, grecii, nu au învăţat că, în zilele noastre, "democraţia" nu înseamnă puterea poporului, ci puterea pieţelor.
"Puterea" sau "voinţa" poporului este stâns legată de ideea de "suveranitate a naţiunii" şi nu de "suzeranitate" (dreptul unui stat asupra altui stat care are guvern propriu, dar nu are autonomie completă). Spre acest ultim drum se îndreaptă Grecia, iar premierul are tot dreptul să-şi întreabe poporul: Vreţi asta?
Ei bine, nu. "Pieţele" şi politicienii consideră că democraţia nu este pentru căţei. Drept urmare păstrăm pentru noi aparenţele democratice, vă lăsăm cu referendumul vostru, dar vă impunem întrebarea.
Asupra Greciei se fac presiuni puternice din partea Berlinului şi a Parsiului ca "întrebarea destinului" să arate într-un anume fel. Adică grecii să răspundă dacă vor sau nu în euro şi, prin extensie, în UE, de parcă s-ar fi pus vreodată această problemă.
Este adevărat că obţii răspunsuri în funcţie de ce întrebări pui. Este adevărat că obţii răspunsuri şi în funcţie de momentul în care pui întrebările. Şi sunt de acord cu cei care sunt miraţi că premierul grec s-a trezit abia acum să cheme ţara la referendum, la zeci de ani distanţă de când un astfel de exerciţiu democratic nu mai fusese utilizat în Grecia. Împărtăşesc bănuiala că Papandreou vrea să împuşte doi iepuri cu un singur foc.
Dar mă întreb. Nu este Grecia la o răscruce a destinului ei? Dacă nu acesta este momentul în care întrebi Oracolul din Deplhi, atunci care este?
Nu discut acum dacă premierul grec a procedat bine sau nu (probabil că este una dintre cele mai mari prostii pe care le-a făcut-o vreodată). Şi nu mai are relevanţă dacă şeful guvernului din Atena demisionază cum se zvoneşte sau mâine, în Parlament, guvernul său cade.
După ziua de ieri şi de astăzi nici nu mai are importanţă dacă acest referendum va mai avea loc sau nu. Pieţele au fost întrebate deja ce cred. Toţi lideri politici au fost întrebaţi. Iar bursele s-au exprimat. Toţi, în afară de grecii ţintuiţi la stâlpul infamiei. Toţi au dat acelaşi răspuns: Ceea ce este democraţie pentru unii este pericol mortal pentru alţii.
În sfârşit, lucrurile se decantează. Unii comentatori din Vest - rămâne la latitudinea fiecăruia să-i numească comunişti nenorociţi, anticapitalişti oneroşi - vorbesc despre "degenerarea valorilor". Nimic mai fals. Este ceva din ADN-ul liderilor occidentali.
Nimic nu s-a schimbat în ultimii zeci de ani. Avem de-a face cu aceeaşi democraţie a occidentului care funcţionează doar când unora le este bine. Avem de-a face cu acceaşi lideri care l-au pupat pe bot pe Muammar Gaddafi (Bravo Sarkozy!) câtă vreme dictatorul a deschis drum "pieţelor" spre rezervele de "petrol dulce" ale Libiei.
Da, faptul că Merkel s-a dus în Parlament să consulte poporul german, dacă euro merită salvat sau nu, este democraţie. Da, faptul că grecii trebuie consultaţi în legătură cu destinul lor este prostie.

"Binele" trebuie făcut cu forţa! Iată răspunsul Oracolului, la întrebarea destinului.

LINK
Back to top
Mihais
Fri Nov 04 2011, 05:34PM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
Ce subiect fain si ce abordare de jurnalist roman,pe alocuri.Per ansamblu nu mi se pare rau articolul.
1.Franta si Olanda au fost singurele tari care au facut referendum pt. constitutia europeana.Restul nu au avut curaj.Nu-i bai,constitutia au trecut-o mascata in Tratatul de la Lisabona.Irlanda a votat negativ la ratificare.Nu-i bai au zis domnii de la Dublin si Bruxelles,se va face referendum pana se satura aia si voteaza DA.Intradevar,numai democratie prin UE asta.
2.Nenea asta isi inchipuie ca Bundestagul si membrii sai sunt mai iubiti decat ai nostrii sparlamentari doar pt. ca sunt nemti.Nimic mai fals.Sa confunzi vointa poporului cu vointa reprezentantilor sai e o dovada de prostie ce tinde spre infinit.Chestia asta,cel putin la mine reduce valoarea articolului la jumate.
Era o vorba candva,cum ca cel care nu e in stare sa faca ceva concret,se face profesor.Eu cred ca vorba e partial falsa.Cine nu stie cum functioneaza pietele la ora actuala si nu s-a prin de un an jumate care-i miza in jocul ista lucreaza la un ziar cu profil economic-financiar.

Cuvantul "Pieţele" e bine pus in ghilimele,dar nu chiar din motivele la care se gandeste.El s-ar vrea peiorativ.Dar cata vreme musiu asociaza piata de politicieni,nu se mai poate vorbi de o piata libera.O piata libera ar fi picat de mult timp.Piata asta de acum e manipulata politic de niste domni care se cred cei mai tari si cei mai mari,facatori de bine cu forta.

Referendumul e mijlocul prin care guvernul grec scapa de soarta lui Ceusescu.Literalmente sau aproape.Dar mata a fost trasa de coada atat de mult pt. ca domnii eurocrati sa reuseasca sa mai traga la randul lor mata de coada.Grecii nu au fost miza niciodata.Proiectul utopic numit Statele Unite Europene este miza principala.Miza secundara este salvarea uneltelor politrucilor,respectiv sistemul bancar din principalele tari UE.
Ca sa punem punctul pe I,faptul ca banci private au imprumutat Grecia si au dat chix e treaba lor.Sa-si asume pierderile,daca tot se dau asa mari capitalisti.Sa mearga acesti faliti la o entitate politica cu jalba-n protap e o atitudine care nu are nimic a face cu economia de piata.
Revenind la referendum,e semnalul ca etapa greceasca a crizei s-a cam terminat.EFSF are acum 2000 de miliarde la dispozitie,destul cat sa acopere gaurile provocate de greci,portughezi sau irlandezi.Chiar iesirea Greciei din zona euro nu ar mai fi ceva zguduitor.
In traducere libera,criza asta se aseamana cu spargerea unui cauciuc de masina.In mod firesc,roata s-ar dezumfla.Se scoate,se duce la vulcanizare,se pune apoi la loc.''Solutia eurocratilor e sa pompeze tot timpul aer si sa mearga mai departe.Numai ca gaura se mareste(vezi Italia si Franta,in curand).Pana nu le mai ramane nimic decat aerul.




[ Edited Fri Nov 04 2011, 05:35PM ]
Back to top
Petraeus
Sat Nov 05 2011, 11:00AM
Registered Member #4622
Joined: Mon Oct 31 2011, 04:35PM

Posts: 10
Thanked 0 time in 0 post
Mihais wrote ...



1.Nu sunt 13000 miliarde,sunt vreo 15000 mai nou.
2.Nu reprezinta ''mult'' peste 100% din PIB.
3.Grecia a renuntat de bunavoie sa bata moneda proprie.Americanii pot teoretic sa emita cat vor,grecii nu pot emite un sfant.Romanii la fel, pot sa emita cat trebuie,din fericire pt. noi.
4.Ce legatura au americanii cu grecii si tampeniile facute de eurocrati?
5.De ce pui in acelasi text cuvinte precum istorie si fair play?



1. Cand m-am informat eu erau 13000. Si ce-i 15000, poa' sa fie si 20000, pe ei nu-i sperie....
2. Daca mii de miliarde nu reprezinta mult, atunci nu stiu ce sa mai zic. Oricum este peste 100% si nu plange nimeni asa de tare ca-n Grecia.
3. Care Grecia si ce relevanta are asta ? Grecia unor cercuri politico-economice frauduloase, cam asa cum este si pe la noi ? Asa cum s-a facut la noi intrarea in UE ? M-a intrebat pe mine cineva daca sunt de acord sau nu ? S-a facut vreun referendum pe tema asta ? Un subiect atat de important nu se poate trata practic impotriva natiunii.. Adica cand iti convin interesele faci referendum, vezi tampeniile cu scaderea numarului de parlamentari, o singura camera, etc...iar cand vine vorba de adoptarea euro sau intrarea in UE , NU !
Hai sa fim seriosi, asa cum zice expresia: ''prost sa fi sa nu vezi'', manipularea ordinara la care sunt supuse popoarele astazi
De romani nici nu mai vorbesc, parca-s o turma de orbi si surzi.
4. Mare legatura, in fond si la urma urmei, ''criza'' nu a rasarit in Europa, ca de altfel nicio mare (asa-zis) problema economica mondiala.
5. Ca sa vad cat de ''destepti'' mai sunt fratii nostri romani si daca s-au prins de figura au ba !

Back to top
Radu89
Sat Nov 05 2011, 11:48AM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
Starea istorică de faliment

Ţinând cont de precedentul istoric, vocile celor care spun că recenta decizie a premierului Panadreou poate arunca nu doar Grecia, cât şi Uniunea Europeană, într-o noua criză economică nu pot fi ignorate. Totuşi, grecii par să găsească un simţ al consecvenţei istorice în toată această situaţie. Ţara lor a mai fost în incapacitate de plată, în perioada modernă, în patru rânduri: în 1826, în 1843, în 1860 şi în 1894. Unii analişti au amintit chiar şi de legendarul caz din secolul al IV-lea Î.H., când 13 cetăţi-state s-au împrumutat la Templul din Delos fără să mai poată returna vreodată banii.

Alţi analişti s-au aventurat să calculeze că durata totală în care Grecia s-a aflat în faliment în istora sa modernă însumează 90 de ani, adică aproximativ jumătate din întreaga perioadă de independenţă a statului.
Sursa : R.L. LINK

Lecţia greacă despre cum să începi un război civil


Grecia are visteria goală. Acest lucru este mai periculos decât faptul că ţara nu-şi poate plăti dobânzile la împrumuturile externe luate de-a lungul anilor. De ce? În cazul prăbuşirii statului elen - care în opinia analiştilor a devenit doar o chestiune de timp - Grecia va „îngheţa" pentru că nu mai există resursele necesare pentru a funcţiona. Dacă visteria este goală Grecia se va afla în incapacitatea de a plăti angajaţii companiilor de stat şi pensiile.

Apocalipsa grecească presupune nu numai nişte simple tăieri de pensii şi salarii, ci şi trecerea la o drahmă devalorizată şi la o situaţie în care un salariu de 1500 de euro poate ajunge să valoreze - după convertirea în drahme noi şi reconvertirea în euro - chiar şi 400 de euro. În cazul pensionarilor cu venituri lunare de 900-1000 euro valoare se poate reduce la 300 de euro. Această situaţie, combinată cu o explozie a preţurilor, i-ar putea aduce pe mulţi greci în ipostaza de a nu-şi mai putea asigura traiul zilnic.

Grecia are, încă, următoarele alternative: să accepte planul propus de Uniunea Europeană, care presupune iertarea unor datorii în schimbul unor condiţii draconice de austeritate sau să refuze ajutorul UE şi să falimenteze onorabil. Nici una dintre cele două opţiuni nu pare însă pe placul poporului elen.

Ajutorul UE presupune, pe lângă desfiinţarea a 100.000 de locuri de muncă din sistemul de stat, şi asumarea unor tăieri a salariilor şi a pensiilor, plus o eventuală impunere de noi taxe pentru populaţie. Plus, o creştere a producţiei interne pentru a putea produce bani, bani care nu vor ajunge nicicum în buzunarul grecilor, ci în buzunarele ţărilor care vor participa la „salvarea" ţării.

Asta ar însemna pentru grecii de rând, pe lângă venituri mai mici, renunţarea la anumite privilegii ce au căpătat între timp statulul de „privilegii istorice": programul relaxat de muncă, ore suplimentare plătite, programul scurt (uneori preascurt), zile libere pentru diverse evenimente şi sărbători (pe care alţi europeni nu le au), săptămâni suplimentare de concediu în lunile călduroase (iulie şi august) şi altele. Toate aceste „drepturi” vor fi înlocuite de „impunerea" unui număr de ore suplimentare de muncă (eventual neplătite), bani mult mai puţini, un cost al vieţii mai ridicat... Şi, ghiciţi ce, grecii nu vor să-şi asume toate acestea. Condiţiile impuse pentru „salvare" sunt văzute de unii greci ca o cădere în „sclavie" a întregului popor, iar pentru asta sunt gata să iasă în stradă în orice moment, dar de data asta nu se vor rezuma numai la o serie de demonstraţii.

Cealaltă opţiune, falimentul ţării, nu este nici ea una fericită. Grecia nu va mai putea fi membră a clubului euro şi atunci va trebui să revină la fosta monedă naţională - drahma - care se va numi „drahma nouă" pentru că este moneda unui nou început, un început dureros pentru o ţară care se va afla într-o furtună pentru următorii 10 ani (scenariul optimist) sau 20 de ani (scenariul pesimist). Banca Naţională a Greciei va ordona imprimarea unei anumite sume de bani - în drahme - iar statul va stabili cursul la care se va face conversia euro - drahmă.

Indiferent de acest curs, devalorizarea imediată a noii monede naţionale este iminentă. Acum, totul va depinde de cât de mult se va devaloriza noua monedă. Putem să ne gândim la o conversie făcută ca în 2002, când Grecia a adoptat euro, când un euro însemna 340 de drahme. Însă, o devalorizare a noii monede naţionale cu 50% ar duce la o dublare a preţurilor şi o scădere la jumătate a veniturilor.

Grecia a mai trecut printr-o devalorizare rapidă a drahmei, în 1941 imediat după ocuparea ţării de către Germania nazistă. Preţurile s-au dublat în numai 4 zile, iar inflaţia ajunsese la 13.800%. În 1944 Grecia avea bancnote de 100.000.000,000 (o sută de miliarde) de drahme. După eliberarea ţării, în noiembrie 1944, Banca Naţională a Greciei a făcut o denominare a monedei la un curs de 50.000.000.000 la 1.

Grecia ar putea deveni ce a fost România la câţiva ani după revoluţie, când fabricile se închideau într-un ritm alarmant, când românii se apucaseră de bişniţă şi când unii, mai curajoşi, s-au gândit să emigreze. Grecii însă vor să-şi trăiască viaţa ca şi până acum, să poată avea tot ce au şi acum în aceleaşi condiţii. Unii europeni o văd ca o comoditate absolută, grecii o văd ca pe un drept câştigat, fără să se gândească că mulţi ani au cheltuit banii altora fără a avea o acoperire.

Singurul lucru la care se gândesc mulţi dintre greci este organizarea de alegeri anticipate şi pedepsirea guvernului Papandreou cu alungarea de la putere. Însă, organizarea de alegeri acum nu ar ajuta ţara sub nici o formă, ci ar răspunde doar nevoii elenilor de a-şi alege noi lideri.

Unii ar vrea ca cei care au irosit banii împrumutaţi - în unele cazuri există speculaţii că politicienii aflaţi la putere în urmă cu mai mulţi ani aveau diverse beneficii pentru a lua împrumuturi externe - să ajungă să fie pedepsiţi. Şi dacă nimeni nu va face nimic, grecii vor ieşi cu siguranţă în stradă şi vor încerca să-şi facă singuri dreptate - cu forţa.

Irascibilitatea şi - de ce nu - fanatismul elenilor - care nu vor prididi să iasă în stradă să protesteze împotriva măsurilor de austeritate - nu trebuie subestimată sub nici o formă. La cât de înfierbântaţi sunt grecii acum, lucrurile pot degenera şi există posibilitatea să vedem o Eladă mânjită de sânge.
Sursa : R.L. link
Back to top
chimistul
Sat Nov 05 2011, 02:58PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Dar dacă Grecia este victima unei conspiraţii internaţionale? Dacă tot ce vedem nu este decât o punere în scenă în vederea unui alt scop, care ne scapă la prima privire?
Datoriile acestea pot fi justificate?
Au avut ţările dezvoltate în special Germania tot interesul să finanţeze excesiv această ţară pentru că banii daţi cu împrumut se întorceau în ultimă instanţă înapoi în Germania?
Problema care eu nu o înţeleg: De ce TREBUIE sa te imprumuti încontinuu?
Este criza o etapă în formarea Statelor Unite ale Europei şi a unei uniuni fiscale?

De ce nu şi câte ceva despre conspiraţii

Se spune că a fost aleasă Grecia, pentru că a fost prima ţară în care a triumfat creştinismul. De aici s-a răspândit evangelia în toate colţurile lumii. Aşa că lovirea Greciei ar fi simbolică – nu ştiu dacă această idee este credibilă – dar mai ştii?

"Sunt sigur că euro ne va obliga să introducem un nou set de instrumente de politică economică. Este imposibil politic să propunem aşa ceva acum. Dar cândva va exista o criză şi vor fi create noi instrumente", declara Prodi la momentul respectiv.

LINK
Chiar daca este rolul unei simple plasmuiri literare cu iz apocaliptico-conspirational, ideile textului par a fi uluitor de actuale.
Protocoalele de la Toronto – Planul de inrobire a lumii?

LINK

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.