Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SIE

<< Previous thread | Next thread >>
o zi din viata unui spion
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
This thread is now closed
Author Post
tobeornot
Tue Apr 17 2012, 02:30PM
Registered Member #4607

Salut,
Voi ce parere aveti despre cum este o zi obisnuita din viata unui spion roman? Am inteles, sigur nu e stil James Bond (1 urmarire de masini, o femeie cucerita, ridicat 2 documente secrete, scapat din ghearele unor spioni straini). Dar cum o fi? Pe unde? Se simt oare singuri? Dezorientati? Cati colegi de birou au? Au birou? ...

Back to top
Mihais
Tue Apr 17 2012, 02:44PM

Registered Member #2323

1.Ce varsta ai?
2.Ai citit regulile cu privire la deschiderea de noi topicuri?
3.Ai citit topicurile din sectiunile SRI &SIE?
4.''Spionul'' de aia e el ''spion'' care este ca nu vrea sa apara in Men's Health aratandu-si patratelele.Iar pe tine nu te intereseaza ce face el.Ce pot sa te asigur e ca la masa,in pat si la baie face exact aceleasi lucruri ca restul lumii.
5.Topic propus pt. inchidere,deci nu va obositi sa bagati postari sarcastice,stimati colegi si tovarasi.Oricum,nu avem timp,avem treaba la obiectivul ''vulturul plesuv''.
Back to top
tobeornot
Tue Apr 17 2012, 03:13PM
Registered Member #4607

Salut Mihais,

1. Conteaza? Te-ai simti mai bine daca as fi mai tanar decat tine?

2. Da, le-am citit. Citez "Poti deschide oricite subiecte doresti, cu conditia ca acestea sa se regaseasca in topicul alocat domeniului abordat."

3. Normal. Toti suntem buni la afirmatii evidente. Nu ai inteles scopul: inceperea unui dialog pe subiect. Pe forumul SIE nu a mai fost un mesaj din martie (si atunci a fost o stire). Prin esenta lui un forum inseamna un loc "public" de discutie. In cadrul topicului important (24932 vizualizari) "incadrarea la SIE" s-a deviat de la subiect si l-ati inchis (cu promisiunea sa deschideti altul --- dupa doi ani tot se mai asteapta).

4. Poate gresesc si experienta ta de administrator (dublata poate devarsta) te-au facut mai intelept in aceste lucruri. Sper sa fie si alte reactii sa ma iluminez si eu.

5. Succes la subiectul tau preferat. Pe mine nu ma intereseaza.

Back to top
1 User said Thank to tobeornot for this Post :
 Corsarul (17 May 2019, 11:33)
Mihais
Tue Apr 17 2012, 03:38PM

Registered Member #2323

Eu am vrut sa te scutesc(obiectivul principal era sa scutesc forumul de ridicol).Nu ai citit si ca moderatorii sunt un fel de Simba in savana.
Dar fiindca o ceri cu insistenta,vom mai lasa sa mearga topicul,o vreme(macar pana Ex-Ad se enerveaza,dar oricum se va enerva mai tare pe mine&noi ca ne jucam).Ce pot sa-ti spun este ca avem membri care au vazut birourile din interior(da,au birouri) si ca vei fi luat tare de tot peste picior pentru intrebarile puse.
Back to top
Boribum
Tue Apr 17 2012, 03:47PM
boribum
Registered Member #2395

Mihais wrote ...

Eu am vrut sa te scutesc(obiectivul principal era sa scutesc forumul de ridicol).

Asta se cheama nobletea sufletului

@tobeornot...to be. Raspunsul la întrebarea ta este mai lung si mai complicat decât îti poti imagina deoarece ziua spionului român este diferita de cea a spionului tadjik sau a celui din Insulele Wallis si Futuna (spion wallisian,si nu futunez cum s-ar putea crede). Un lucru sigur,însa,este ca spionul român îsi începe ziua prin a se trezi,dupa care spioneaza în lung si-n lat,de sus si pâna jos. Spionul este dotat cu pistol si diferite gadget-uri care-i permit sa-si îndeplineasca misiunea în secret,dupa care se culca. Uneori,el doarme si dupa-amiaza.

Pentru a nu umple site-ul cu secrete îmi permit sa-ti propun o apropiere de subiect diferita : de ce te intereseaza ziua spionului si nu noaptea ?

[ Edited Tue Apr 17 2012, 03:47PM ]
Back to top
tobeornot
Tue Apr 17 2012, 04:05PM
Registered Member #4607

Multumesc 'simba' Mihais. MRU a inceput o astfel de discutie in cadrul interviurile despre SIE ("nu l-ar angaja pe james bond", ce probleme are serviciul, etc..). De exemplu CIA face lucruri similare prin carti, filmulete, LINK etc..

Da Boribum, multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza si noaptea spionului (mai ales daca este chipes, nu?). Dar mai mult ma intereseaza sa inteleg care este psihologia zilnica: ma trezesc si imi caut "prietenii" noi care lucreaza la statul inamic? citesc presa locala si trimit rezumate acasa? merg in tururi ghidate in cladiri tinta si mai arunc un microfon in stanga/dreapta?

Inteleg ca pare ridicol sa pui astfel de intrebari. Cand vrei sa te angajezi la Tractorul Roman sau la Guban intrebi mai intai lucratorii de acolo cum este atmosfera, este pauza de cafea, seful este dur sau nu, etc...

Altfel ce faci, citesti cartile tradatorilor? sau a altora care spun ca SIE este un cuib de afaceri ilegale? ... poate ca unii se bat sa intre in institutie cu capul inainte si ochii inchisi, inveliti in drapel. nu cred ca serviciul are nevoie de kamikaze teleghidati. sau poate are?

[ Edited Tue Apr 17 2012, 04:07PM ]
Back to top
Mihais
Tue Apr 17 2012, 04:24PM

Registered Member #2323

Presupun ca ai citit ce scriu aia pe site-ul lor.Sa traduc en Roumain ce vor sa transmita cu cerintele lor si cu flul in care sunt formulate.Nu TU te duci la ei,EI te iau pe tine.Daca esti chipes,istet,bun la agatat haina in cui si ce alte trebi mai au ei.Tinand cont ca e o institutie birocratica romana,otara de pile fac mult bine.Ceea ce la francezi(par example) e un criteriu musai.
Si sa-ti mai spun din memorie de ce s-a inchis topicul alalalt.Pt. ca NIMENI nu va spune NIMIC fata de ce se spune in sursele deschise.Iar daca din intamplare se gaseste un idiot sa o faca datoria mea ca cetatean e sa-l dau in gat eins,zwei,drei inca inainte sa afle sefii&colegii lui(asta ar fi maxim 2-3 ore,in functie de cat de des merg la baie cei cu monitorizarea surselor deschise).Asta pt. ca datoria mea e ca institutiile statului sa fie protejate,iar curiosii nu au decat sa caute pe google unde-i Wallis&Futuna,nu procedurile si atmosfera de lucru din cadrul serviciului de informatii.Asta fiind zisa,circul se inchide aici.
Back to top
justme
Tue Apr 17 2012, 04:27PM

Registered Member #2073

Eu imi imaginez asa o zi din viata unui spion:
Ora 10.00 – trezirea (omul are munca grea, deci trebuie sa si doarma, nu?)
Ora 10.30 – micul dejun, dupa dusul de dimineata
Ora 11.00 – culegerea de informatii vitale din presa, inclusiv sectiunea Horoscop.
Ora 11.30 – prezentarea la frizerie, de unde iese aranjat si dat cu un parfum irezistibil
Ora 12.30 – iesirea in oras, la volanul unui Lamborghini de ultimul tip.
Ora 13.00 – Pe drum, cum umbla el nauc, dandu-se mare ca uite ce masina de serviciu are de la SIE, se „intampla” sa intalneasca o tipa care lucreaza intr-un post-cheie la o institutie ce detine informatii super-ultra-mega-clasificate. Tipa ramasese fara mijloc de transport (regia locala de transport era in greva), la mare distanta de serviciu, si singura salvare este omul nostru. Mai mult, laptopul fetei este stricat si el il repara in 5 minute, avand grija sa faca, discret, o copie si pentru SIE, fara ca fata sa bage de seama. Cei doi fac schimb de telefoane si adrese de e-mail (a lui este falsa, ea insa, fermecata de ochii lui, ii ofera adresa personala).
Ora 15.00 – servirea mesei de pranz, dupa care spionul trece la somnul de dupa-amiaza.
Ora 18.00 – din nou fresh si parfumat, este gata de actiune.
Ora 20.00 – participarea, sub identitatea unui atasat cultural, la receptia oferita de o ambasada. Aici, sub pretextul incheierii unui acord de colaborare cultural cu diferite state, reuseste sa culeaga informatii de grad zero de la reprezentantii unor tari de pe trei continente. Isi scrie raportul si se grabeste sa trimita informatiile in tara, bucuros ca a putut contribui la securitatea Romaniei.
Ora 23.00 – convorbire telefonica, la domiciliul personal, cu cineva de care credea ca a scapat: “Sandele, tot in Anglia esti, mama? Ai grija, ca acolo ploua zilnic, vezi sa nu racesti! Nu te imbraca gros, ca transpiri. Ia zi, ai mancare sanatoasa acolo, n-ai slabit in ultimul timp? Daca vrei iti trimit eu niste slanina ardeleneasca, sa crape toti vecinii tai de ciuda. Asta e mancare BIO, nu prostiile pe care le baga aia de acolo in tine! Nu da drumul prea des la aerul conditionat, ca au facut cercetatorii britanici un studiu si cica spionii care au aparate d-astea in birou sunt de doua ori mai expusi la imbolnavire decat cei fara. Daca simti ca ai temperatura du-te la doctor sau mai bine vin eu – te gasesc , n-ai grija – si-ti fac o frectie cu spirt, stii tu, d-aia sanatoasa ca la bunica-ta, sa-ti treaca raceala in 10 minute, ca medicamentele de astazi sunt mai mult reclama si oricum nu-ti folosesc la nimica”. Complet naucit, omul nostru nu apuca sa spuna decat: “Sarut mana!” si “Bine, mama, cum zici tu!”
Ora 23.30 – cand credea ca are o zi iremediabil stricata, vizita-surpriza: o tipa frumoasa, bogata si desteapta, dupa care urla tot cartierul. Atmosfera se relaxeaza, apoi devine incendiara si banuim cu totii ce s-a intamplat (informatiile sunt clasificate).

Acum , vorbind serios:
Oamenii din SIE (ca si cei din serviciile straine de spionaj) sunt selectati cu mare atentie. Te asigur ca sunt culti, ca au minti sclipitoare, capabile sa acumuleze si sa retina o mare cantitate de informatii in scurt timp. De asemenea, sunt capabili, in baza informatiilor pe care le obtin, sa anticipeze ce “miscare” va face cutare sau cutare stat, daca si cum va fi afectata Romania sau o regiune mai mare s.a.m.d. Sunt bine antrenati fizic si psihic, pentru a face fata oricarei situatii care s-ar putea ivi. Sunt supusi la o serie de teste specifice pentru “admitere”, ca sa zicem asa, dupa care urmeaza formarea profesionala si examenele. Inveti, dai alte si alte examene, din ce in ce mai dificile.
Au si o sectiune antitero, unde sunt niste baieti superfaini, care se antreneaza cu colegi de prin strainataturi.

Desigur ca cei de la SIE au birouri, doar n-or umbla cu masuta plianta dupa ei.

Cati colegi de birou are un spion? N-as putea sa zic, n-am avut acces sa-i numar. Raspuns serios: SIE nu a dat niciodata publicitatii numarul angajatilor sai. Nu vei gasi nicaieri aceasta informatie.

Gandeste-te ca oamenii astia sunt facuti pentru viata dubla. Unii lucreaza sub acoperire diplomatica, altii sunt “ilegali” in tarile in care isi desfasoara activitatea. Practic, au viata dubla, in cele mai multe cazuri nici familiile nu stiu unde sunt cu adevarat angajati. Iar ei trebuie sa joace doua roluri, sa se “metamorfozeze”.

Cinste lor si Dumnezeu sa-i ajute in activitatea pe care o desfasoara!

Acestea fiind zise, inchidem topicul, ca nu avem “material” de discutie. Doar pure speculatii sau ceea ce in medicina se cheama diagnostic diferential: ar putea fi x, ar putea fi y…, iar noi nu ne ocupam de asa ceva.
Back to top

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF