Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: De toate pentru toti

<< Previous thread | Next thread >>
Limba noastra, o comoara
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
1\*
Tue Nov 17 2009, 02:05PM
Forta fara ratiune se surpa sub propria greutate Horatiu
Registered Member #1808

target on time(TOT)

buna idee Desteptule
Back to top
ALM
Sun Mar 30 2014, 07:56PM
Registered Member #2039

De câteva zile mă zgândăre la "nervii capului" o reclamă (citez aproximativ): cumpără de la noi un "smartfon" şi vei putea "şerui" şi "uatsapa" fară limite! Cu toate că am fost printre pionierii cu preocupări IT în România, n-am fost nevoit să-mi stâlcesc limba în comunicarea cu colegii şi nici vreunul dintre noi n-a simţit nevoia de a epata folosind cuvinte preţioase. Întotdeauna exista un cuvât sau o expresie românească care să traducă termenii specifici "limbajului IT".

Să nu vă închipuiţi că nu sunt deschis la îmbogăţirea limbii române. Aşa că, presupunând că m-am rupt de fenomenul "înobilării limbii române", m-am repezit la "dexonline", dicţionarul cu cea mai mare dinamică de completare. Răspunsul a fost unic şi invariabil pentru toate întrebările: Niciun rezultat relevant pentru „WhatsApp”

Avem corespondenţe în limba română? Evident! Nu insist cu "Smartphone" care, precis va fi asimilat fiindcă este numele unei clase de telefoane-computer. Dar, de ce ne pute să spunem că împărţim (fişiere) în loc de "şeruim", sau că trimitem mesaje în loc de "uatsapăm"? Trebuie cumva să mă simt învechit, un balast al societăţii care se naşte? Poate! Epoca modernă tinde către obiceiurile spartane (exclusiv cu expiraţii), dar televiziunea este un mijloc mass-media care ar trebui să se adreseze tuturor! Cu toate acestea, 90% din cei care aud respectiva reclamă rămân blocaţi: să întrebe riscând să-şi etaleze "ignoranţa", sau să dea din cap afirmativ mascând ignoranţa?

Mai mult ca sigur că astfel de probleme nu frământă pe cineva aici, dovedind încă o dată că sunt un biet "dinozaur". Am căutat mult acest "topic" (ca să nu mai fiu apostrofat pentru "offtopic") şi l-am găsit sub un "maldăr de praf". Din 2009 nimeni nu să mai lovit de "barbarisme" ...
Back to top
1 User said Thank to ALM for this Post :
 Bendis (30 Mar 2014, 20:15)
Bendis
Sun Mar 30 2014, 08:20PM
Registered Member #5071

Dl. ALM, sub nicio formă nu sunteţi un "biet dinozaur". Cred ca majoritatea e satula de expresii împrumutate din altă limbă, in special engleză. Chiar azi la o masa alăturată era un grup de adolescenti care vorbeau doar cu "Omfg", "fucking shit" s.a. dar sincer sa fiu, mi-a sarit muştarul doar după ce am auzit povestile domnişoarelor de 16 ani vis-a-vis de experienţe sexuale in termeni pur românesti de maidan si cum rulează iarba...
Back to top
criss-cross
Sun Mar 30 2014, 08:45PM
Registered Member #4853

ALM wrote ...

Să nu vă închipuiţi că nu sunt deschis la îmbogăţirea limbii române. Aşa că, presupunând că m-am rupt de fenomenul "înobilării limbii române", m-am repezit la "dexonline", dicţionarul cu cea mai mare dinamică de completare. Răspunsul a fost unic şi invariabil pentru toate întrebările: Niciun rezultat relevant pentru „WhatsApp”

D-le ALM,nimeni nu se mai ocupa de imbogatirea limbii...folosirea,din loc in loc,a termenilor din alte limbi are aceeasi cauza si aceeasi explicatie ca in cazul Cucoanei Chirita a lui Alecsandri....in ceea ce priveste innobilarea,tinem mortis sa avem un limbaj atat de colorat pe cat este de chinuit si incarcat ca o sorcova de sarbatori.Limba romana este, de altfel, darnica in cuvinte si intelesuri asa incat numai nevoia de a impresiona inlocuindu-le nu ajunge.
Back to top
Boribum
Sun Mar 30 2014, 08:50PM
boribum
Registered Member #2395

Sa va spun ceva,în ton cu observatiile de mai sus si în raport cu forumul. Cica România este o tara care are traditie în intelligence. În inteligenta nu are traditie (daca ar fi avut,s-ar fi simtit) iar în intelligence...cum e cu traditia într-o bransa al carei nume nu prea are traducere în limba noastra ? Sau are ?
Back to top
criss-cross
Sun Mar 30 2014, 09:12PM
Registered Member #4853

...la o lectie despre licheni,felurile lor...profesorul scrie pe tabla:,,....licheanul este..." sau ,,sunt licheni de stanci( cenusi )"...asta e imbogatire, innobilare sau inteligenta...?!(am citit cu oichii miei!)
Back to top
ALM
Sun Mar 30 2014, 09:14PM
Registered Member #2039

Boribum wrote ...

Sa va spun ceva,în ton cu observatiile de mai sus si în raport cu forumul. Cica România este o tara care are traditie în intelligence. În inteligenta nu are traditie (daca ar fi avut,s-ar fi simtit) iar în intelligence...cum e cu traditia într-o bransa al carei nume nu prea are traducere în limba noastra ? Sau are ?

Ceva tradiţie în inteligenţă avem, mai rău este că, în prezent, inteligenţa s-a cam atrofiat! Am ajuns să fim precum planta cartofului: partea cea mai bună este sub pământ ...

Sigur că, în conceptul Forumului, există o traducere: serviciu (agenţie) de informaţii. Prelucrarea informaţiilor procurate din diferite surse, asamblarea logică a acestora, criptanaliza când este cazul, solicită un grad ridicat de inteligenţă. Totuşi, vă rog să consideraţi că expunerea de mai sus reprezintă forma canonică a ceea ce înseamnă un serviciu de informaţii. În realitate, cerinţele sunt mult mai simple: cine cu cine, care cu care, astfel încât să existe suficient material pentru compromiterea adversarilor politici.
Back to top
Boribum
Thu Apr 03 2014, 03:28AM
boribum
Registered Member #2395

Domnule ALM,spuneam ca ma mira (vorba vine,nu ma mira deloc) ca unii domni/unele doamne îi tot dau zor cu traditia în intelligence a României,si nu pricep cum poti avea traditie în ceva ce nu are corespondent în limba traditiei respective.

Back to top
Klaus
Fri Apr 18 2014, 05:40PM
Registered Member #3279

Nu ma deranjeaza atat limba romana vorbita de personajele reclamei la o saltea minune (care trebuie sa fie cat mai naturala cand este vorba de pacienti, nu neaparat la nivel academic, chiar daca si textul lor este pregatit de echipa de realizare a reclamei), cat greselile gramaticale facute de prezentator, care se presupune ca citeste un text scris de cineva cu oarece pregatire. Cum este posibil sa pronunti stimulelor (la plural face stimuluri sau stimuli potrivit dexonline.ro) la minutul 3:10 sau capacitati motorice la minutul 4:33?
Reclama vine din Bihor dupa prefixul 0259, accentul este OK, dar cred ca si acolo este valabil DEX-ul cand vine vorba de textul in sine. Ce va fi dupa intrarea pe piata a medicilor scoliti numai in maghiara?

Back to top
Klaus
Sun Nov 15 2015, 09:30PM
Registered Member #3279

Azi prim ministrul desemnat, Ciolos, a declarat ca Am urmărit să avem şi un echilibru de genuri. Cred că este unul din rarele propuneri de Guvern care are cam o treime din membri propuşi femei. LINK

Ma uit in Certificatul de nastere si vad ca la rubrica Sex scrie Barbatesc. In CI la rubrica Sex/Sexe/Sex scrie M.
De ce falsa asta pudibonderie, de a ocoli acest cuvant (care exista si in DEX), si se prefera Gen. Invatatoarea m-a invatat la gramatica despre gen, care este masculin, feminin si neutru, iar profesoara de anatomie m-a invatat ca fiintele sunt de 2 tipuri - de sex barbatesc si de sex femeiesc.
Un/O Ministru/a femeie trebuie abordati ca fiinta, nu ca substantiv, ce atata filosofie?
Si apoi, sper ca transcrierea vorbelor sa fie eronata, pentru ca, dupa parerea mea, trebuia scris ...care are cam o treime dintre membrii propusi femei, asta intr-o romana stalcita.
Normal trebuia sa fi zis Am urmărit să avem şi un echilibru, cred că este unul din rarele propuneri de Guvern in care cam o treime dintre membrii propusi sunt femei, asta ca sa fenteze si capcana cu genul ministreselor

[ Edited Sun Nov 15 2015, 09:39PM ]
Back to top
djebel
Sun Nov 15 2015, 09:40PM
Registered Member #3603

Klaus wrote ...

Azi prim ministrul desemnat, Ciolos, a declarat ca Am urmărit să avem şi un echilibru de genuri. Cred că este unul din rarele propuneri de Guvern care are cam o treime din membri propuşi femei

La echilibrul de genuri eu gandesc usor matematic: o treime barbati, o treime femei si o treime... neutri?
Back to top
Boribum
Sun Nov 15 2015, 09:45PM
boribum
Registered Member #2395

Klaus wrote ...

Si apoi, sper ca transcrierea vorbelor sa fie eronata, pentru ca, dupa parerea mea, trebuia scris ...care are cam o treime dintre membrii propusi femei, asta intr-o romana stalcita.
Normal trebuia sa fi zis Am urmărit să avem şi un echilibru, cred că este unul din rarele propuneri de Guvern in care cam o treime dintre membrii propusi sunt femei, asta ca sa fenteze si capcana cu genul ministreselor

Pluralul lui membru e membri (membru/membri). Membrii e pluralul pentru forma articulata (membrul/membrii). Ca la scafandru.

Mie îmi place "unul din rarele propuneri". Cu cât mai rari,cu atât mai bune. Pi buni
Back to top
Klaus
Sun Nov 15 2015, 09:55PM
Registered Member #3279

@Boribum - pai membri nu trebuie articulat? Ca asa cere dintre...
Back to top
Boribum
Sun Nov 15 2015, 10:04PM
boribum
Registered Member #2395

Guvernul are 50 de membri. Dintre ei,25 sunt membri,25 sunt membre

Comisia are doi membri. / Comisia are două membre. – plural simplu, nearticulat.

Cei doi membri ai comisiei. / Cele două membre ale comisiei. – plural simplu, nearticulat.

Membrii comisiei. / Membrele comisiei. – plural articulat.

Nu spunem (şi nu scriem) cei doi membrii ai comisiei, după cum nu spunem cele două membrele ale comisiei.

La fel pentru ministru. Sa zicem c-ar avea limba română feminin pentru ministru – să-i zicem ministră. Sau doamnă, mă rog.

Miniştrii se scrie miniştrii doar dacă ar putea fi înlocuit, la o adică, cu ministrele sau, să zicem, cu doamnele.

Guvernul are ţî miniştri. / Guvernul are ţî ministre. – plural simplu, nearticulat.

Cei X miniştri din guvern. / Cele X ministre din guvern. – plural simplu, nearticulat.

Miniştrii din guvernul X. / Ministrele (doamnele) din guvernul X. – plural articulat.

Back to top
criss-cross
Sun Nov 15 2015, 10:10PM
Registered Member #4853

Am urmărit să avem şi un echilibru de genuri. Cred că este unul din rarele propuneri de Guvern care are cam o treime din membri propuşi femei.

Este cea mai prost organizata exprimare pe care am citit-o.
Klaus, ai dreptate cu sexul!( :"> )
Asta cu propunerea,este unul dintre cele mai misto!
Membrii propusi este corect!

[ Edited Sun Nov 15 2015, 10:11PM ]
Back to top
1 User said Thank to criss-cross for this Post :
 Klaus (15 Nov 2015, 22:33)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF