Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SRI

<< Previous thread | Next thread >>
SRI-şti defecţi!
Go to page
  <<      
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Hannibal
Tue Nov 20 2012, 08:40PM
.
Registered Member #1460

Ce parere aveti de cazu` asta?

GUANTANAMO ROMÂNESC. Crimă în SEDIUL SRI: „Am primit ordin să-l omorâm și să-l îngropăm în curte”. PATRU SRI-iști conduși de-o femeie au comis o CRIMĂ SADICĂ
Autor: Georgeta Petrovici
Trei caporali de la SRI Timișoara au surprins în curte trei boschetari veniți la furat fier vechi. Superioara lor, locotonenet-colonel Camelia Maria Toman, le-a dat ordin să-i bată până îi omoară. „Dacă mor, nu-i nicio problemă, îi îngropăm în spate și n-o să știe nimeni de ei”, le-ar fi ordonat. Femeia are doi copii acasă, nimeni nu-i înțelege cruzimea.
Sursa: Adrian Pîclișan
Patru foşti angajaţi ai Serviciul Român de Informaţii Timiş sunt judecați și riscă pușcăria pentru că au omorât în bătaie un om. Trei dintre aceștia, toți caporali în rezervă acum, susțin că au acționat la ordinul superiorului lor, o femeie locotenent-colonel, care plănuia chiar să îngroape victima în curtea instituției.
Trei boschetari au sărit gardul

Procesul lt.col. Camelia Maria Toman, cap. Lucian Gurlui, cap. Bogdan Ioan Ghiță și cap. Deian Giurgiev a început luni la Tribunalul Militar Timiș. Ei sunt acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatorare de moarte și riscă 15 ani de detenție. Au fost dați afară din SRI anul trecut, la o lună după comiterea faptei.

Crima ar fi avut loc anul trecut, pe 27 octombrie, chiar în curtea noului sediul al SRI Timiş, la ieșirea din Timișoara spre Lipova.
Evenimentul s-a petrecut în perioada de mutare a ofițerilor de informații în spațiul special construit. La ora 7.30, trei boschetari au intrat în curtea SRI ca să fure fier vechi.
Vasile Nechilciuc, Daniel Ungureanu și Dănuț Bejenariu trăiau de pe urma vinderii fierului vechi. Așa cum au declarat cei rămași în viață, credeau că imobilul este abandonat și s-au gândit că vor găsi materiale pe care le puteau ulterior valorifica. Ei au fost însă surprinși de caporalii SRI, care, la ordinul superiorului lor, lt.col. (rez) Camelia Maria Toman, au început să îi agreseze.

„Loviți-i, omorâți-i, că nu-i găsește nimeni”

Bătaia, așa cum e descrisă în rechizitoriu, a fost de o violență atroce. Femeia lt. col. a dat tonul. Mai întâi l-a agresat pe unul din boschetari cu un baston telescopic de luptă, apoi le-a ordonat subalternilor să îi bată și chiar să îi omoare, urmând să îi îngroape în curtea SRI.
Cap. Lucian Gurlui l-a îngenunchiat pe unul din boschetari, în timp ce șefa lui striga că, dacă acesta nu încetează să plângă, îl omoară și îl îngroapă în spatele curții. Lt.col Toman le-a cerut subalternilor să folosească și pistoalele din dotare dacă altfel nu se calmează spiritele.
Boschetarul Bejenariu s-a salvat mimând un atact de epilepsie, astfel femeia-ofițer a dispus să fie scos afară din obiectiv. Cercetând incinta, lt.col. Toman și un alt subaltern au dat peste ceilalți doi boschetari, chiar aproape de ușa de intrare.

La ordinul femeii, și acești boschetari au fost luați la bătaie de caporalii SRI. Cel mai ascultător a fost Lucian Gurlui, care i-a culcat la pământ pe bărbați și i-a lovit cu piciorul. „Doamna lt.col. spunea în acest timp: o să-i pun pe băieții ăstia să vă omoare de nu o să mai știe nimeni de voi”, a relatat în fața anchetatorilor unul din SRI-iștii judecați acum pentru crimă, Bogdan Ioan Ghiță.
Alt coleg, trimis de asemenea în judecată, Deian Giurgiev, relatează și el aceleași ordine incredibile din partea femeii ofițer: „Loviți-i, omorâți-i, că-i îngropăm în spate și nu îi găsește nimeni”.

Unul a făcut hemoragie internă. Femeia comandant a șters raportul

Primul care a cedat a fost Vasile Nechilciuc. Loviturile de bocanc încasate au fost așa puternice încât și-a pierdut cunoștința. În acel moment, lt.col Toman l-a obligat pe celălalt boschetar, care încă se mai ținea pe picioare, să îl urce pe leșinat în căruciorul cu care plănuiau să transporte fierul vechi furat, și să iasă din curtea SRI.
Caporalul Ghiță a vrut să cheme o ambulanță, însă șefa lui s-a opus: „Nu chemăm nimic și le dăm drumul să iasă afară”. La scurt timp după ce a fost scos în cărucior din incita SRI, Vasile Nechilciuc a decedat în urma heoragiei interne suferite ca urmare a loviturilor, așa cum a stabilit raportul medico legal.

„După plecarea celor doi hoți de fier vechi, lt. col (rez) Toman i-a chemat pe cei patru militari din subordine și le-a cerut să nu consemneze nimic despre eveniment în carnetul postului și să nu raporteze nimic din cele întâmplate”, se mai arată în rechizitoriul cauzei.
Un boschetar a spus în instanță: „Femeia era sadică, a amenințat că mă împușcă”

După ce dosarul s-a plimbat de la Tribunalul Timiș la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca să ajungă să fie instrumentat în cele din urmă de Tribunalul Militar Timiș, în fața anchetatorilor, cei trei caporali în rezervă au susținut că toată vina lor este că au îndeplinit ordinele date de colonel, aceasta fiind mai mare în grad decât ei și șeful lor direct. Întâi i-au interogat pe bărbații prinși la furat fier vechi, apoi i-au bătut crunt, până i-au lăsat fără suflare, după cum le-a cerut lt. col. (rez) Toman.
Despre purtarea sadică a ofițeresei relatează deopotrivă foștii angajați ai SRI Timiș și cei doi boschetari care au supraviețuit tradegediei. „Femeia m-a amenințat că acolo unde îmi stau picioarele îmi va sta și capul și că o să îi pună pe subalternii ei să mă împuște”, arată Dănuț Bejenariu.
Celălalt boshetar care a scăpat cu viață își amintește că femeia le-a cerut subalternilor „să sape o groapă ca să ne îngroape acolo, că și așa nu știe nimeni de noi”.
Avocatul caporalilor: „Ea a dat ordinele, ei doar le-au executat”

Avocatul caporalilor susține că aceștia nu au o vină așa de mare, deoarece au respectat niște ordine venite de la superior. „Clienții mei au acționat în conformitate cu ordinele primite de la superiorul lor, lt.col. (rez) Toman, ei nu puteau să ignore aceste ordine, putând fi acuzați atunci de insubordonare. Ei spun că nu au urmărit nicio secundă deznodământul tragic. Autorul moral al acestei crime este cea care a dat comanda”, a declarat avocatul Călin Stăiculescu.
Doamna colonel e măritată, are doi copii și invocă o „depresie majoră”

Lt. col (rez) Camelia Maria Toman era șefa Compartimentului Protecție Corespondență Clasificată și Obiective în cadrul SRI Timiș. Este căsătorită, are doi copii majori și nu e cunoscută cu antecedente penale. În rechizitoriu se arată că „învinuita a refuzat să coopereze cu organele judiciare pentru a-și dovedi nevinovăția, exercitându-și dreptul la tăcere în tot cursul urmăririi penale”.
Ca să iasă basma curată, femeia a depus la dosar dovezi medicale potrivit cărora ar fi suferit ”o tulburare depresiv majoră” chiar cu o lună și jumătate înaintea incidentului.

SURSA: LINK

Back to top
apkah
Tue Nov 20 2012, 09:36PM
arcan
Registered Member #566

Bai, eu nu inteleg...exista ,,caporali,, in SRI?
Back to top
Boribum
Tue Nov 20 2012, 09:42PM
boribum
Registered Member #2395

În unele ziare apar caporali,în altele capitani...tot un drac' : securisti ! Oricum,asta cu îngropatul în gradina da un aer enkavedist,ceva de speriat

Aici e vorba de "capitani" : LINK Bine ca nu erau locotenent-colonei sa general-maiori.
Back to top
nadgob
Tue Nov 20 2012, 09:59PM
Registered Member #733

exista. multi din cei care fac paza sunt gradati voluntari sau cum s-or mai numi ei acum. nu ma refer la cei de la BAT.
Back to top
ALM
Tue Nov 20 2012, 10:58PM
Registered Member #2039

Dacă în 1990 exista o justificare pentru păstrarea unor cadre din fosta Securitate, după 22 de ani şi cu o Academie specializată era suficient timp pentru curăţenie. De sus până jos! Din păcate, cei care puteau să o facă aveau dosare bine puse la păstrare ...
Back to top
Panait
Wed Nov 21 2012, 01:01AM
panait
Registered Member #5015

Pentru ei nu conteaza gradele. Caporali, lt. col. = toti ofiteri SRI conform articolului, care parca ar fi fost scris de Dan Diaconescu si Dan Capatos.
Cine stie ce vb au fost scoase pe gura, iar idiotii astia de ...jurnalisti cred ca se numesc... le-au inflorit, ca doar trebuie sa fii cretin sa crezi ca duduia ofiter chiar avea de gand sa-i omoare si sa-i ingroape in curtea SRI-ului Auzi si tu. Eu zic sa fi pus victimele pe un bat. Poate treceau drept sperietoare de ciori si nu-i obserava nimeni.
Paradoxal este ca aceeasi "jurnalisti" scriu ca de fapt a vrut sa-i scoata pe poarta, cu propriul carucior, ceea ce s-a si intamplat. Ce sa vezi. In schimb ideea generala si titlul pompos raman - ingroparea in curte.
Apararea caporalilor, care vrand sa se spele pe maini arunca gaina moarta in curtea altuia (foarte ostasesc si demn de onoarea militara, de altfel, pe care unii una-doua o tot invoca atunci le convine) e de toata jena, ei neputand invoca executarea unui ordin pt a se exonera de vina, cel putin in cazul de fata. N-ai cum sa fii cercetat disciplinar de superiori pt nerespectarea unui ordin, daca acela incalca norme de convietuire sociala sau legile tarii, in cazul de fata Codul Penal. Mai ales Codul Penal. Parca era si un text la depunerea juramantului militar - " jur sa respect legile tarii si regulamentele militare", daca nu ma insel.
Articol jenant, penibil la modul cum este redactat, dar ce sa te astepti de la o fituica precum evz?
Back to top
djebel
Wed Nov 21 2012, 11:05AM
Registered Member #3603

Panait wrote ...

Apararea caporalilor, care vrand sa se spele pe maini arunca gaina moarta in curtea altuia (foarte ostasesc si demn de onoarea militara, de altfel, pe care unii una-doua o tot invoca atunci le convine) e de toata jena, ei neputand invoca executarea unui ordin pt a se exonera de vina, cel putin in cazul de fata.

Da, invocarea executarii unui ordin nu-i exonereaza de vina, dar macar de instigare tot putem sa vorbim. Dincolo de forma articolului, fondul ramane acelasi: curmarea vietii unui om.
Back to top
ALM
Wed Nov 21 2012, 12:51PM
Registered Member #2039

Hannibal wrote ...

...
Lt. col (rez) Camelia Maria Toman era șefa Compartimentului Protecție Corespondență Clasificată și Obiective în cadrul SRI Timiș. Este căsătorită, are doi copii majori și nu e cunoscută cu antecedente penale. În rechizitoriu se arată că „învinuita a refuzat să coopereze cu organele judiciare pentru a-și dovedi nevinovăția, exercitându-și dreptul la tăcere în tot cursul urmăririi penale”.
Ca să iasă basma curată, femeia a depus la dosar dovezi medicale potrivit cărora ar fi suferit ”o tulburare depresiv majoră” chiar cu o lună și jumătate înaintea incidentului.

"Ziariştii" ăştia au câteva probleme de logică (normal, România Liberă). "Femeia" putea să depună sau să invoce orice ca să "iasă basma curată". Chestie de drept elementar. La fel şi refuzul de a "coopera" cu organele judiciare. Bomboana de pe colivă a constituie sintagma "pentru a-şi dovedi nevinovăţia". Păi bine băi, copii ai ploii, văd că v-aţi însuşit învăţăturile preşedintelui currrţii! Dovada nevinovăţiei se aduce în faţa instanţei de judecată de către apărare! În cursul urmăririi penale, procurorii trebuie să încerce să dovedească vinovăţia!

Despre caz în sine, prefer să comentez după încetarea urmăririi penale şi elaborarea unui verdict definitiv. Oricum, ceva urât s-a întâmplat, dar n-aş pune prea multă bază pe declaraţiile unor infractori (Ex. Loviți-i, omorâți-i, că nu-i găsește nimeni!).
Back to top
Mihais
Wed Nov 21 2012, 05:53PM

Registered Member #2323

Oameni fara experienta practica.Se pot bate hotii cu destula arta incat sa nu se vada urme si fara sa dea coltu'.Nu prea cred eu mare lucru din ce au zis niste tigani si nici din ce au zis niste morcoviti precum fostii caprari,pana la proba contrarie.Mult mai grav imi pare ce zice la final,cum observa si ALM.De cand e treaba anchetatorilor sa determine vinovatia? Abia astia sunt enkavedisti,daca-i adevarat ce scrie acolo,of corz.

p.s Guantanamo

[ Edited Wed Nov 21 2012, 05:54PM ]
Back to top
Panait
Fri Nov 23 2012, 07:51PM
panait
Registered Member #5015

Mmmmm...da si nu. Sigur, organele de urmarire penala sunt obligate sa stranga probe de-o parte si de alta si sa nu fie partinitoare, dar mai degraba in sensul (si aici este strict o interpretare personala) de a verifica veridicitatea celor reclamate sau sesizate si de admite cererea pt administrarea unei probe solicitata de oricare dintre parti in procesul penal, dar cam atat, cam aici se limiteaza aceasta impartialitate, pt ca pana la urma menirea organelor de urmarire penala este de a strange probe in vederea probarii activitatii ilicite, pt ca nu pot stea pasive si sa daca pica ceva bine, daca nu, nu. Chiar este consacrat in dr procesual penal principiul rolului activ al organului judiciar prin care acesta este obligat sa stranga probe atat in favoarea, cat si in defavoarea invinuitului/inculpatului, dar avand in vedere ca in cazul de fata avem de-a face un omor deosebit de grav(sau cum l-au incadrat) care cu siguranta exista, e normal sa se indrepte spre dovedirea vinovatiei, atata timp cat au si autorii, care au recunoscut fapta.

Obiectul urmaririi penale
Art. 200. CPP - Urmarirea penala are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea faptuitorilor si la stabilirea raspunderii acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata.

De aici, tendinta spre a se merge spre dovedirea activitatii infractionale si a vinovatiei, in sarcina cui se retine, etc, etc.

Procurorul acuza, avocatul apara, judecatorul este neutru - exprimat in termeni cat se poate de rudimentari.

Ce este intr-adevar o porcarie in articolul de mai sus, pe langa modul in care este pusa problema, este acea particica unde spune ca cei in cauza trebuie sa-si demonstreze nevinovatia. Nimic "mai" fals. Un cliseu al prompteristelor. Esti nevinovat pana la proba contrara. Prezumtia de nevinovatie exista, se prezuma ca esti nevinovat. Procurorii si organele de CP sunt cei care trebuie sa probeze faptele "imputate". Din nou, de aici rezida si acel caracter "nkvd-ist" catalogat: faptul ca...ca organ de urmarire penala te indrepti spre a-i dovedi vinovatia.

Sper ca am reusit sa ma exprim cat de cat lucid

[ Edited Fri Nov 23 2012, 07:55PM ]
Back to top
trainz
Fri Nov 23 2012, 08:28PM
Registered Member #5037

Ciudat cum era cu somatia cu identificarea cu santinele ?
Eu am trecut prin zona de doua ori si poarta de la sediul SRI era larg deschisa atunci cum sa nu intre oricine.
Back to top
J.A.B.C.
Fri Nov 23 2012, 08:55PM
Registered Member #2445

nadgob wrote ...

exista. multi din cei care fac paza sunt gradati voluntari sau cum s-or mai numi ei acum. nu ma refer la cei de la BAT.

S.G.V. in alte cazuri S.G.P.
LINK
LINK

Back to top
trainz
Wed Dec 05 2012, 10:50PM
Registered Member #5037

Dosarul crimei de la SRI: „Domnul comandant a ordonat să îl scuturăm bine, să-i dăm două picioare în cur şi să-l scoatem afară”

Cei patru foşti angajaţi ai SRI Timiş, judecaţi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă, vor fi prezentaţi joi, 29 noiembrie, la Tribunalul Militar din Timişoara.
Lt. col. (rez) Camelia Maria Toman, caporal (rez) Lucian Gurlui, caporal (rez) Bogdan Ioan Ghiţă şi caporal (rez) Deian Giurgiev sunt acuzaţi că au omorât un om al străzii, pe care l-au surprins la furat chiar din curtea unui imobil al Serviciului Român de Informaţii (SRI), din Calea Lipovei.

O mărturie din dosar arată că prezenţa intrusului ar fi fost anunţată şi la conducerea SRI Timiş, comandantul unităţii ordonând ca hoţul să fie „speriat putin” şi să i se dea drumul.

Din declaraţiile lui Lucian Gurlui reiese că lt. col. Camelia Maria Toman l-a informat pe comandantul structurii despre faptul că un om al străzii a fost prins în incinta SRI.

„După aproximativ 3-4 de minute, doamna colonel s-a întors şi când m-am dus să-i deschid poarta aceasta mi-a spus: Domnul comandant a ordonat să îl scuturăm bine, să-i dăm două picioare în cur şi să-l scoatem afară”, a declarat Lucian Gurlui, citat de LINK.
Se pare că şeful SRI Timiş va fi propus ca martor în acest dosar extrem de controversat.
Spre exemplu, declaraţia olografă a unuia dintre cei audiaţi de procuror arată că unul dintre foştii caporali angajaţi de SRI pentru paza obiectivelor stucturii are cunoştinţe minime de limba română, scriind foarte dezordonat, cu multe greşeli gramaticale.

Fostul caporal nu ştie că se scrie „l-a chemat" şi nu „la chemat", iar declaraţa fostului caporal conţine greşeli de care ar râde şi un elev de clasa a treia.

Caporalul Bogdan Ioan Ghiţă, a declarat că a vrut să cheme o salvare pentru boschetarul care se simţea rău din cauza bătăilor, dar lt. col. Camelia Maria Toman nu i-a dat voie.

„Cel în vârstă se afla într-o stare de moleşeală spre leşin. Am pus întrebarea dacă nu ar fi bine să chemăm o salvare, doamna colonel spunând că nu chemăm nimic şi le dăm drumul să iasă afară. Gurlui cu cel tânăr l-au pus pe cel în vârstă în cărucior, iar cel tânăr a împins căruciorul spre poarta din Lipovei şi au ieşit din obiectiv, eu închizând poarta după aceştia, după ce am văzut că s-au îndepărtat în partea stângă pe trotuar”, a declarat fostul angajat al SRI.
LINK
Back to top
Go to page
  <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF