Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: De toate pentru toti

<< Previous thread | Next thread >>
TEHNICI DE SUPRAVIETUIRE
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Roxana I
Thu Mar 04 2010, 11:10PM
Registered Member #238

Se deschide perfect,da un refresh si gata!Nu mai face din orice chichita mica...o teorie a conspiratiei!
Scuze,ex-ad pt off*topic!

[ Edited Thu Mar 04 2010, 11:12PM ]
Back to top
ovi_cc
Sun Sep 19 2010, 12:40AM
Registered Member #3311

Un subiect super OK, pacat ca cei care stiu ce vorbesc s-au oprit din a impartasii informatii utile si celor care nu au notiuni in domeniu. Din punctul meu de vedere doar informatia nu ne ajuta, trebuie sa si stim cum sa o aplicam dar este un inceput.
Back to top
Boribum
Sun Sep 19 2010, 02:46AM
boribum
Registered Member #2395

Daca citesti cu atentie posturile lui Moro,ai tot ce îti trebuie sa stii. Fiind vorba de supravietuirea în România,în afara de niste scule/echipament îti trebuie mai ales un mental relativ puternic si vointa de a iesi din rahat,caci în RO nu ai unde sa te pierzi zile întregi. Daca o sa te pierzi în Delta îti va trebui mai degraba o punga etansa de pastrat amnarul ,daca te pierzi în munti o sa ai nevoie mai degraba de o folie termoizolanta sa nu mori de frig o ora...dar nu ai unde sa te pierzi zile în sir. Mentalul,dincolo de dotare,te scoate din situatie. Si câteva cunostiinte de baza : cum afli Nordul,cum întretii si transporti focul,cum sa faci niste noduri.. . Lucruri bazice. Sa stii sa te semnalizezi,sa îti dozezi efortul,sa mentii un azimut. Ca idee,cu cât "te dai" mai mult dupa natura,cu atât ea te ajuta mai mult.

Un fizic pregatit (plamâni si picioare bune,nu sala de fitness) îti va da un creier care sa-ti comande sa ramâi în viata si sa te scoata din dificultate.

Pentru restul,exista Bear Grylls si pregatirea 3 luni pentru o saptamâna de supravietuire ...cu cazare la 5 stele.

[ Edited Sun Sep 19 2010, 02:48AM ]
Back to top
Mihais
Sun Sep 19 2010, 09:18AM

Registered Member #2323

Apropos de Bear Grylls,ma gandesc cu groaza cati ar da coltul daca ar urma indicatiile sale pretioase.Ma refer la cei fara discernamant,care au vazut un arbore in filmele cu Vietnam.Daca credeti ca nu exista oameni ATAT de prosti,ei bine,vad papitoi incaltati cu slapi cam o data la 3 catarari pe munte.
Back to top
ovi_cc
Sun Sep 19 2010, 10:12AM
Registered Member #3311

ACH Boribum wrote ...

Pentru restul,exista Bear Grylls si pregatirea 3 luni pentru o saptamâna de supravietuire ...cu cazare la 5 stele.

Banuiesc ca daca nu ai avea pregatirea LS in spate tot ai avea doza necesara de bun simt sa aplici 1,2,n filtre informatiilor prezentate de distinsul domn la care faceai referire.
Mihais wrote ...

ei bine,vad papitoi incaltati cu slapi cam o data la 3 catarari pe munte.

Acesti oameni trebuiesc informati de cei care stiu cu ce se "mananca" muntelele, nu de alta dar sa nu poata spune ca nu au stiut. Mai ales in situatia in care ii vezi ca se pregatesc de traseu.
Back to top
Boribum
Sun Sep 19 2010, 10:36AM
boribum
Registered Member #2395

Nu-i prea vezi. Te trezesti ca suna la 112 din cine stie ce vagauna,uneori deja raniti si aproape disperati.

"Pregatirea din LS" în materie vine târziu,si numai cu ocazia anumitor stagii,care pe deasupra sunt facute pe alte continente.În plus,e mai mult vorba de prevenirea infectarii cu paludism sau tratamentul insolatiei decât altceva. Primul lucru pe care l-am învatat e ca în Franta,muschiul de pe copaci nu indica Nordul...asa cum stiam eu de la clubul de orientare turistica din copilarie

Back to top
truepride
Sun Sep 19 2010, 10:36AM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Mai nou dupa popularizarea sporturilor de iarana tot mai multi habarnisti de oras vin la munte crezand ca unica necesitate pe munte este jeepanul.Iarna este chiar dezastru pe munte...
Back to top
J.A.B.C.
Sun Sep 19 2010, 12:03PM
Registered Member #2445

Vieţuitoarele moştenesc ereditar instinctul luptei pentru supravieţuire.
În lumea animalelor mari sau mici găsim nenumărate exemple din cele mai variate: ca să scape, unele se zbat şi luptă, fug, înoată, ucid în jurul lor, se înmulţesc extraordinar, altele fac pe mortul, lansează mirosuri respingătoare, mimează o înfăţişare fioroasă ş.a.m.d. Se adaptează la mediul inconjurator !
Mulţi oameni fac la fel ca animalele: unii supravieţuiesc călcând peste cadavre, alţii ascunzându-se în grămada de fecale. Unii fac mulţi copii (ca să-şi salveze familia), alţii suprimă gurile de prisos. Cate bordeie - atâtea obiceie. Unii emigrează, fug, fură, cerşesc milă, ajutor, hrană, bani, alţii stau şi luptă, se salvează singuri din necaz.
Sau, aflăm că pentru a supravieţui în trecutul recent, unii au devenit informatori la Securitate, în timp ce alţi oameni s-au refugiat în munţi, să lupte cu arma în mână contra ciumei roşii. Există metode de supravieţuire pentru orice fel de om. Te poţi salva şi poţi trăi sau muri - fie cu capul sus, fie ruşinos. Problema supravieţuirii se împleteşte şi cu enigma existenţială a vieţii şi a morţii, a rostului fiecăruia pe pământ. Preocuparea conştientă în acest sens ne apropie de Dumnezeu.
Supravieţuirea înseamnă: prevedere, pregătire, sânge rece, voinţă, hotărâre, întrajutorare, dezinteres material. A fi prevăzător şi a te gândi la accidentele posibile nu înseamnă să fii un pesimist fricos, descurajat sau nevricos, ci să-ţi uşurezi viaţa. Nu înseamnă sa te temi de orice, ci să controlezi evenimentele, înseamnă să poţi distinge între păreri şi dovezi, între zvonuri şi fapte; între gândirea (şi acţiunea) emoţională, subiectivă, ilogică (bazată pe sentimente, instincte) şi cea logică (bazată pe raţiune).
Suntem de acord că atitudinea mentală adecvată, optimistă -adică o gândire clară şi voinţa de a scăpa - este cel mai important factor (cam 90% din total!) pentru salvare. Din cauza atitudinii mentale diferite - unii scapă şi alţii nu. La unii oameni voinţa de a trăi este mai puternică decât la alţii, dar ea poate fi întărită prin şcolarizare . Norocul îl ajută pe cel pregătit. Atitudinea este mai importantă decât trecutul, educaţia sau banii, decât nereuşitele sau succesele vechi, decât împrejurările, opiniile sau faptele altora. În fiecare moment al vieţii putem decide şi alege o nouă atitudine. Nu putem schimba nici trecutul, nici inevitabilul, dar putem să ne schimbăm atitudinea.

O condiţie importantă pentru supravieţuire este să-ţi dai seama de pericol. Adeseori oamenii nu înţeleg, nu sesizează că „în aer" pluteşte o ameninţare -iminentă sau nu încă: îngheţ, viitură, secetă, escrocherie, tâlhărie, criză financiară, război, invazie etc. Fii mereu atent la ce se întâmplă înjur, la ce faci sau vei face, fii conştient de interacţiunea celor cu care vii în contact, a mediului. Sau de alte pericole: de exemplu, după o călătorie lungă cu avionul se poate muri pe loc, din cauza înrăutăţirii circulaţiei sângelui provocată de imobilitatea forţată.
Informează-te, învaţă - şi judecă cu mintea ta (nu lua de bune judecăţile altora). Nu te baza pe minuni şi nu te speria de umbre. Dacă lucrurile merg bine prea multă vreme - necazul e iminent! Aşa e lumea, viaţa: nu poate exista nici o fericire perpetuă, nici o stare de nenorocire permanentă. De aceea chinezii spun: când îţi merge bine - fii atent; când îţi merge rău - fii demn. Căci la ananghie unii oameni sunt dispuşi să-şi vândă sufletul sau corpul (chiar şi numai pentru câţiva dolari), să facă orice compromis ca să supravieţuiască: cerşesc, mint, fură, toarnă, se prostituează, îi chinuie pe alţii lumea iar care traim este o jungla ....
Blocajul mental: la apariţia unui pericol, relaxează-te! Pentru supravieţuire este decisiv să respiri adânc şi să te hotărăşti să faci absolut totul pentru a învinge condiţiile potrivnice, indiferent de preţ sau de efort. În primul rând să gândeşti coerent. Disperarea totală care urmează după şocul iniţial poate fi depăşită cu ajutorul instinctului de conservare, chiar dacă rămâi încă total dezorientat şi speriat.
Când ajungi să alegi între renunţare şi sinucidere, mai bine roagă-te lui Dumnezeu. Rugăciunea este o metodă eficientă de auto-capacitare, de întărire mentală, îndelung verificată de mulţi oameni. Orice text este bun, de la Tatăl nostru până la simplul Doamne, ajută-mă să scap din iadul ăsta.
NICIODATĂ nu renunţa la o nouă încercare.
Acceptă cât mai curând situaţia în care te afli. De multe ori, dacă refuzi să accepţi, îţi poţi grăbi moartea.
Controlează-ţi panica! Concentrează-te asupra ritmului respiraţiei. Respiră profund şi rar - pulsul tău se va linişti şi vei putea să faci ceea ce trebuie.
Cântă, numără, recită o mantră. Ritmul te va ajuta să mergi înainte.
Găseşte un adăpost de orice fel. Trebuie să fii apărat de forţele naturii.
Scoate-ţi hainele ude! Dă-ţi hainele jos şi stai aproape de cei din jurul tău ca să vă folosiţi căldura corpului.
În mod obişnuit, un om poate să supravieţuiască aproximativ o lună fără mâncare, dar numai câteva zile sau chiar mai puţin fără apă. Trebuie neapărat să găseşti apă - chiar şi umezeala de pe rădăcinile plantelor te va ajuta să te hidratezi. La 32°C, te poţi aştepta să supravieţuieşti cinci până la şapte zile, iar la 15,5°C, opt până la zece zile.
Nu bea niciodată apă de mare, pentru că acesta îţi va accelera procesul de deshidratare şi te va ucide.Conservă-ţi energia. Nu îţi epuiza resursele organismului obosindu-te cu mişcări inutile.
Recunoaşte primele semne de degerături. Dacă începi să simţi nişte înţepături ca de ac, menţine-ţi extremităţile în mişcare şi acoperite.
Dacă adormi, mori. Acceptă ideea că hipotermia induce somn. Împotriveşte-te dorinţei de a dormi!
Când este frig, respiră întotdeauna pe nas, nu pe gură. Nasul tău încălzeşte aerul care îţi intră în plămâni. De asemenea, pierzi apă prin respiraţie dacă aerul pe care îl inspiri este rece.
Nu mânca zăpadă. Ţi se va face şi mai frig. Topeşte zăpada şi încălzeşte apa înainte să o bei.
Nu renunţa niciodată! Întotdeauna mai există încă un lucru pe care l-ai putea face.
........................................................................................
Back to top
mihai
Sun Sep 19 2010, 11:55PM
Registered Member #153

primul poligon de supravietuire din Armata a fost realizat de unul dintre cei mai extraordinari (daca pot spune asa) cercetasi, colonelul (r.) Costica Gavrila.mare parte din tipurile de focuri, adaposturile, capcanele, procedeele de filtrare a apei pe care le-am invatat multi dintre noi, de la Domnia Sa vin.
apoi au mai inovat si vanatorii de munte.
si dupa 1989 si salvamontistii.
Back to top
ovi_cc
Mon Sep 20 2010, 12:56AM
Registered Member #3311

@mihai
pentru unii ar prezenta interes cateva din cele invatate de tine de la acel om de isprava. daca timpul si dispozitia iti permite ...
Back to top
mihai
Mon Sep 20 2010, 01:17AM
Registered Member #153

ovi_cc wrote ...

@mihai
pentru unii ar prezenta interes cateva din cele invatate de tine de la acel om de isprava. daca timpul si dispozitia iti permite ...

nu am avut norocul sa-l cunosc pe Domnul colonel Costica Gavrila. Domnia Sa a fost profesor la Academia de la Sibiu, la cercetare, prin anii '70 (pe atunci Scoala de Ofiteri). Daca te intereseaza subiectul, cauta cartea "Muntele, spatiu de viata si lupta" col Gheorghe Suman.
si citeste tot ce a scris Moro, a cam epuizat subiectul.
in masura in care pot oferi detalii suplimentare, intreaba si daca stiu, raspund cu placere.
Back to top
Boribum
Mon Sep 20 2010, 01:55AM
boribum
Registered Member #2395

Suna aici LINK si daca vorbesti frumos or sa îti dea relatii despre col.(r)C.G. Si poate,cu putin noroc,chiar o sa-l si întâlnesti.
Back to top
mihai
Mon Sep 20 2010, 04:49PM
Registered Member #153

ACH Boribum wrote ...

Suna aici LINK si daca vorbesti frumos or sa îti dea relatii despre col.(r)C.G. Si poate,cu putin noroc,chiar o sa-l si întâlnesti.

nu stiu ce ma faceam daca nu-mi spuneai tu asta. thank you, Google Ranger!
Back to top
Boribum
Mon Sep 20 2010, 05:03PM
boribum
Registered Member #2395

Aici chiar m-ai jignit ! E Yahoo SEAL,nu Google Ranger ! Pfff... .

Nu era pentru tine,Mihai. Banuiesc ca ai depasit vârsta de a mai fi cercetas (d-asta mic si civil),dar probail ca te-ai simtit vizat pentru remarca cu vorbitul frumos. Era pentru ovi_cc. Pe care,între noi fie vorba,ai putea sa-l îndrumi mai îndeaproape,caci pare interesat.Pupici.
Back to top
mihai
Mon Sep 20 2010, 05:12PM
Registered Member #153

ACH Boribum wrote ...

Aici chiar m-ai jignit ! E Yahoo SEAL,nu Google Ranger ! Pfff... .

Nu era pentru tine,Mihai. Banuiesc ca ai depasit vârsta de a mai fi cercetas (d-asta mic si civil),dar probail ca te-ai simtit vizat pentru remarca cu vorbitul frumos. Era pentru ovi_cc. Pe care,între noi fie vorba,ai putea sa-l îndrumi mai îndeaproape,caci pare interesat.Pupici.

aici cu vorbitul frumos,da ai dreptate. ca sa zic asa, nu e tocmai punctul meu forte
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF