Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: De toate pentru toti
 
<< Previous thread | Next thread >>
TEHNICI DE SUPRAVIETUIRE
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
SAS
Thu Feb 11 2010, 01:04AM
Registered Member #2168
Joined: Thu Oct 08 2009, 12:16AM

Posts: 1158
Thanked 8 time in 8 post
Invit pe acest topic pe toti membrii care au experienta in supravietuire sa posteze si sa explice! Consider ca acest nou topic ne-ar putea fi necesar oricaruia dintre noi indiferent ca suntem militar sau nu, ca ne aflam sau nu in misiune!
Back to top
1 User said Thank to SAS for this Post :
 Radu89 (02 Jan 2014, 16:23)
SAS
Thu Feb 11 2010, 01:06AM
Registered Member #2168
Joined: Thu Oct 08 2009, 12:16AM

Posts: 1158
Thanked 8 time in 8 post
Back to top
Moro
Thu Feb 11 2010, 09:01AM
Registered Member #1509
Joined: Sun Mar 15 2009, 12:15PM

Posts: 77
Thanked 2 time in 2 post
Cred ca acets topic si-ar avea rostul daca s-ar axa doar pe supravietuirea in Ro.Internetul este deja plin de tehnici si de emisiuni.
Supravietuirea (ca domeniu de studiu) are doua mari capitole - adaposturile (a nu se confunda cu acele locuri de "ramanere" contruite in trecut de unele forte de cercetare pentru ca inamicul sa-i depaseasca si sa ramana astfel in teritoriul lor - pentru ca acestea sunt mai elaborate,sunt pregatite din timp si de mai multi oameni) si procurarea hranei (gasirea apei , focuri si capcane pentru animale).
Din aceste lucruri cred ca interesanta pentru noi ar fi o "colectie" de plante comestibile si otravitoare din tara noastra.
Back to top
Contele
Thu Feb 11 2010, 11:14AM
"ATUM" - RA.
Registered Member #2201
Joined: Sun Oct 18 2009, 09:08PM

Posts: 200
Thanked 0 time in 0 post
Ca modalitate de supravetuire pornind de la unu la infinit, raportat la eventuale situatii exceptionale cunoscute si necunoscute persoanei pana in momentul aparitiei starii de necesitate:
- In toate cazurile rolul esential si fundamental il are persoana aflata in situatii exceptionale care cauta sa supravetuiasca in situatii exceptionanle, create de ea insusi, de altii, de elemente, foarte cunoscute si/sau necunoscute de el, sau de fortele naturii.
- Orice persoana are instinct de supravetuire in conditii speciale dar nu toate reusesc sa si supravetuiasca.
- Pentru ca o persoana sa incerce sa supravetuiasca in conditii speciale trebuie sa indeplineasca cumulativ patru functii fundamentale, asa cum urmeaza:
1. Sa evalueze cu discernamant cat se poate de real situatia in care se afla in acel moment, si sa se adapteze de indata conditiilor, sa fie multumit cu situatia fundamentala: ca traieste!
2. Sa culeaga toate informatiile posibile in acel moment, in acele conditii exceptionale si speciale!
3. Sa prelucreze si sa analizeze toate infarmatiile si cele culese in acel moment special cu discernamant si "intuitie"!
4. Sa transmita informatii imediat "dupa caz", pentru a-i incunostinta pe altii care ar putea sa caute si sa ajute, si/sau sa transmite informatii false cu care sa-i deruteze pe altii care ar putea sa caute si sa nu o ajute sa supravetuiasca.

- In aceste conditii speciale rolul esential il are functia de intuitie a persoanei, o functie care se dobandeste prin nastere, demonstrat si stiintific.
Serviciile secrete de mare renume, ca baza fundamentala de pornire, la recrutarea persoanelor ca agenti speciali, spioni, se asigura ca acestia au functia de intuitie, o functie naturala care nu se poate dobandi sau invata in niciun mod decat prin nastere.
- Orice persoana care se precalifica la testele privind "intuitia", in proportie de 99% vor fi promovati ca agenti speciali, spioni, restul se poate invata prin mijloace specifice folosite de serviciile secrete in institutiile de specialitate.
- Tinand cont de aceste functii fundamentale aratate mai sus putem creiona situatii ipotetice, "de la unu la infinit" si putem dezbate punctual oricare dintre situatii cu rezerva acceptarii ca fiecare situatie este unica, exceptionala, speciala, si trebuie tratata cu maxima responsabilitate, in mod unic si individual cu multiple necunoscute care apar si dispar in momente si intr-un mod inexplicabil stiintific.
Back to top
msimula
Thu Feb 11 2010, 11:18AM
Registered Member #2287
Joined: Mon Nov 16 2009, 01:53PM

Posts: 1037
Thanked 84 time in 61 post
@Moro
Cu toata popularizarea tehnicilor de supravietuire, la emisiunile tv. Suntem informati ca foarte multi “temerari” ai muntelui au de suferit, de asemenea si foarte multi soferi de care iarna ii ia prin “surprindere”. Cred ca la mijloc este si multa indolenta si superficialitate. De aceea mi se pare ca e bine sa mai discutam si despre asa ceva.
Back to top
hidenAnalytical
Thu Feb 11 2010, 01:06PM
Registered Member #2592
Joined: Thu Feb 11 2010, 11:48AM

Posts: 58
Thanked 0 time in 0 post
domeniul este unul extrem de vast, as recomanda sa fie structurat pe specificul misiunilor intalnite de fiecare in operatiunile externe; mai putin cred ca vom avea nevoie prin Ro...si daca ar fi sa avem nevoie pe aici, ar fi un ghid de supravituire cotidiana in scumpa si frumoasa noastra tara.

sustin deci ideea lui Moro
Back to top
Boribum
Thu Feb 11 2010, 01:29PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Va dau si eu opinia personala : când e vorba de supravietuire,cel mai bine e sa consumi numai si numai ce cunosti si ai mai consumat. Chestiile cu muguri de brad si crengute facute supa...risca sa îti trimita grupa/plutonul la toaleta din padure. Pentru o perioada de una sau doua zile,presupunând ca supravietuirea se face în conditii reale,adrenalina o sa va tina loc de papa. Dupa,normal ar fi sa apara C-SAR -ul.Daca nu apare (ccea ce e grav ),putem vorbi despre cum se manânca ariciul.

Cu adaposturile,ideea e sa deranjezi natura cât mai putin posibil. Nu de alta,dar urmele sunt mai greu de înlaturat decât construirea adapostului în sine.


Nu pot sa ma împiedic de la a face o gluma : Cum sa supravietuiesti în România ? Simplu,întrebati orice cetatean pensionar,va va da niste idei unice.
Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 Marcella (09 Jun 2013, 09:58)
SAS
Sat Feb 13 2010, 02:09AM
Registered Member #2168
Joined: Thu Oct 08 2009, 12:16AM

Posts: 1158
Thanked 8 time in 8 post
Propun sa o luam metodic!
Astfel, haideti pentru inceput sa ne spunem fiecare parerile, din experienta sau din carti referitor la ce ar trebui sa contina orice "bagaj" in cazul unei calatorii sau ca sa facem referire la militari, in cazul unei misiuni, sa zice,. de 3 zile!
Back to top
Contele
Sat Feb 13 2010, 10:21AM
"ATUM" - RA.
Registered Member #2201
Joined: Sun Oct 18 2009, 09:08PM

Posts: 200
Thanked 0 time in 0 post
@ SAS
Iti dau dreptate, mai adaug o singura remarca "grupa mica" cand s-a deplasat in tabara "taticu" le-a pregatit cu grija rucsacul dar l-a si transportat in portbagaj pana la tabara si inapoi mimand in fata profesorului grija deosebita pentru copil, iar copilul nici macar nu a deschis rucsacul in timpul taberei.
- Grav este ca munca lui "taticu" a fost degeaba ca nu l-a invatat si comportamentul civilizat, bunele maniere, si faptul ca, calitatea de “internaut” nu-l scuteste de un comportament civilizat.

- Hai sa trecem la prima faza de pregatire de supravetuire ! Ce punem in rucsac pentru a supravetuii sa zicem 3 zile, dat fiind faptul ca, ipotetic vorbind, va trebui sa supravietuim 3 zile.
-Solutia este urmatoarea:
1. Ai nevoie de un telefon mobil mai ieftin de 10 Lei gen Nokia 1110.
2. Ai nevoie de un incarcator.
3. Ai nevoie de cel putin 3 baterii de tel. incarcate, de rezerva.
4. Ai nevoie de 3000 Euro.

-Trebuie sa te asiguri ca hanoracul sa aiba in interior buzunare adanci asigurate cu fermoar ca sa nu pierzi echiamentul, pentru ca cu siguranta te intalnesti cu Micky-Mouse la munte si la mare!!!

-In caz de necesitate sa-l suni pe taticu sau sa suni 955, 956, sau 112, care il vor contacta pe taticu, care va trimite deindata elicopterul MAI, al lui Blaga sau elicopterul MApN al lui Oprea pentru salvarea celor aflati in pericol, cu indicatii speciale sa nu sufle nimeni vreo vorba despre Micky-Mouse.
-Inainte de plecarea pentru cele 3 zile sa va asigurati ca aveti un hanorac de culoare stridenta si cu inscriptie particulara de genul "50 Cent", in aceste conditii cu siguranta veti supravetui, ca o sa va gaseasca pilotul, si ajungeti vedete pe toate posturile TV si canalele de stiri chiar si internationale.

-Hai sa amintim din mare cam ce inseamna:
- SOS, SOS, SOS...
Pentru cei care au auzit ca o stare de necesitate apare pur si simplu din motive de la unu la infinit si trebuie sa fim pregatiti in orice moment pentru o situatie exceptionala, iar Semper Fidelis ne sugereaza faptul ca pe acest forum avem de-a face in mare parte cu persoane cu pregatire militara, sau militarizata, ar trebui pur si simplu sa alegem cate o situatie ipotetica de exemplu: militari pe front care sunt luati prizonieri, atentate, catastrofe naturala etc.
-Eu totusi propun ceva mult mai simplu care ar trebui chiar reglementat prin lege.
Obligarea tuturor persoanelor sa poarte la ei un dispozitiv cum ar fii: un card cu cip, un ecuson din material rezistent la spalat, care sa contina toate datele importante ale persoanei in primul ranrd date medicale si in al doilea rand date de identificare, care sunt indispensabile in situatii de urgente pentru a supravietui.

- Facem abstractie de pregatirea mea profesionala dar in lumea civilizata, de unde vin eu, fiecare cetatean este pregatit pentru supravetuire in situatii speciale si exceptionale, iar in cele mai multe cazuri persoana este salvata tot de persoane care sunt preocupate sa-i salveze pe altii aflati in stare de necesitate.
- Tin minte cand am fost elev in clasa a-1-a cum faceam la scoala exercitii de evacuarea a scolii si ne adunam departe de cladire pe terenul de baseball unde toti copii eram preocupati sa avem ecusoanele cusute in haine in locuri stabilite de scoala, pe atunci primeam de la scoala niste ecusoane din carpa rezistente la spalat, pe care erau scrise datele de identificare, social security number, grupa sanguina, persoana de contact cu numar de telefon etc.
- Mai tarziu prin anii 80 cand copii mei mergeau la scoala primeau de la scoala niste etichete rezistente la spalat pe care erau aplicate informatiile personale de salvare in coduri de bare.
- Suntem in 2010 in Romania, copiii sunt indoctrinati cu teoria Damboviteana, fite de Dorobanti, ridicate la rang de lege si folosite ca reper de educatie, telefoane mobile Vertu de mii de euro, fiecare al doilea cuvant ce-l rostesc sunt numai fite, extravaganta, sex etc. iar daca aceasta generatie ajunge intr-o situatie de necesitate brusc realizeaza ca numai taticu ii poate salva, pentru ca a facut-o mereu in toate situatiile, care pentru ei pareau situatii exceptionale.
Back to top
ex-ad
Sat Feb 13 2010, 10:39AM
nosce te ipsum

Registered Member #1
Joined: Tue Feb 28 2006, 11:26AM

Posts: 4678
Thanked 67 time in 37 post
conte, daca ai chef de misto-uri, muta-te pe chatbox, rogu-te, inainte de a ne supara iara.
rog ceilati membri sa faca abstractie de astfel de postari, fiindca topicul poate fi extrem de util multora.
Back to top
msimula
Sat Feb 13 2010, 06:52PM
Registered Member #2287
Joined: Mon Nov 16 2009, 01:53PM

Posts: 1037
Thanked 84 time in 61 post
@ex-ad
Fara suparare, dar mai in gluma mai in serios, de data asta Contele are dreptate. Tinerii de azi cu o infima exceptie, doar cei pasionati, habar nu au nici macar de ce insemna “tehnica supravietuirii” in cazuri extreme, speciale, etc. Salut propunerea lui SAS.
Back to top
ex-ad
Sat Feb 13 2010, 07:48PM
nosce te ipsum

Registered Member #1
Joined: Tue Feb 28 2006, 11:26AM

Posts: 4678
Thanked 67 time in 37 post
poate tie ti se pare postare serioasa sa-ti iei cu tine 3000 de euroi ca sa supravietuiesti si sa-l suni pe taticu... mie nu.... replica ar fi fost super ok fara prima parte si la asta ma refeream - contele a inteles foarte bine.
Back to top
Moro
Sat Feb 13 2010, 10:51PM
Registered Member #1509
Joined: Sun Mar 15 2009, 12:15PM

Posts: 77
Thanked 2 time in 2 post
SAS wrote ...

Propun sa o luam metodic!
Astfel, haideti pentru inceput sa ne spunem fiecare parerile, din experienta sau din carti referitor la ce ar trebui sa contina orice "bagaj" in cazul unei calatorii sau ca sa facem referire la militari, in cazul unei misiuni, sa zice,. de 3 zile!

Tinand cont ca am fost cativa ani buni cercetas indraznesc sa incep cu o varianta a unui mic "pachet" de supravietuire.Fac asta nu cu un aer de "stie tot" ci ca rezultat a ce am invatat si eu de la altii.
Sa nu uitam ca si aici exista mai multe pareri sau mai multe "scoli" si , ca si in cazurile cand umblam in trecut cu portbagajul Daciei plin de carburatoare si planetare si intodeauna se strica altceva , si la supravietuire s-ar putea sa te afli intr-o situatie in care nu vei avea la tine exact ce-ti trebuie insa exista niste obiecte elementare.
Deci:
Sacul in care vei avea toate sculele va trebui sa fie cat mai mic, compact si cel mai important sa fie rezistent la apa.

Cel mai important ca si continut e sa ai minimum de materiale medicale necesare pentru dezinfectarea si curatarea ranilor - supravietuirea va fi foarte dificila cand vei avea o rana oricat de mica predispusa la infectare.Deci va trebui sa ai o solutie dezinfectanta -antiseptica , bandaje si un antibiotic local si general, un ac chirurgical si ata (pentru coaserea ranilor deschise).(nu strica niste fiole de andrenalina atunci cand esti pregatit sa-ti faci o injectie).Este foarte utila si o atela gonflabila care ocupa foarte putin loc.

Briceagul tip "multitools" nu trebuie sa lipseasca din pachet impreuna cu cel putin doua modalitati de a aprinde un foc (adica niste chibrituri izolate in folie impermeabila si "amnarul si cremenea" cel mai utile in conditii de umiditate).

Orice scoala de supravietuire te va invata ca aceste materiale trebuie in asa fel alese incat sa poata fi intrebuintate in mai multe scopuri - adica de exemplu bandajele si bumbacul folosit pentru oprirea sangerarii unei plagi poat fi folosite si pentru aprinderea focului (la fel unele substante combinate care se gasesc in farmacii utile si din punct de vedere medical , in combinatie degaja multa caldura si uneori si fum - cum ar fi permanganatul de potasiu si glicerina boraxata - utile deci la aprinderea focului si inchise intr-o foaie de hartie sau infasurate in iarba deasa vor genera mult fum in cazul unei semnalizari - mai era o solutie ORL care nu-mi mai aduc aminte cum se numeste) sau confectionarea unui filtru de purificare a apei , spirtul dezinfectant la fel ,acul si ata chirurgicala pot fi folosite si pentru prinderea pestilor sau confectionarea unor capcane pentru prinderea pasarilor si a micilor rozatoare - pana la iepuri.

Tot la fel echipamentul propriu trebuie sa fi constient ca poate fi folosit intodeauna si la altceva si trebuie sa ai in minte tot timpul elementele de care dispui.De exemplu elementar poti sa-ti faci bandaje din tricou sau lenjerie , din impermeabil daca ai vei putea sa-ti faci umplandu-l cu celelalte materiale si legandu-l bine un "flotor" care sa te ajute sa treci cursuri de apa.

Fiind si parasutist am invatat ca intr-o trusa de supravietuire va prinde foarte bine intodeauna o legatura de suspante ("ata" parasutei pentru cei ce nu stiu), care se poate desface in toroane foarte sbtiri si rezistente pentru unele chestii enumerate mai sus, sau intreaga pentru capcane mai mari chiar si antipersonal sau animale de talie mare.De la parasuta se pot lua bucati de materiale strident colorate foarte utile atunci cand va trebui sa-ti marchezi prezenta pe sol pentru o eventuala echipa de salvare aeriana (care la fel poate indeplini si alte roluri ca pachetul sa ramana cat mai mic in final).

Am vorbit mai sus de filtru de purificare a apei - mult mai utile sunt in aceasta trusa niste pastile speciale pentru ca ne vor scuti de multa munca in cazul unei ape infectate sau murdare.

O mica oglinda este iar foarte necesara atat pentru semnalizari , situatii tactice sau pur si simplu pentru inspectarea propriului corp in detectarea unor rani in situatii dificile.

Tehnologia actuala ne permite sa introducem in trusa o mica lanterna care va ocupa foarte putin loc insa va fi foarte utila. (la fel aici acele brichete cu "led" pot fi folosite ca dublu scop).

In final toate aceste elemente trebuie introduse in acel saculet cat mai compact in asa fel incat sa ocupe cat mai putin loc , sa fie cat mai usoare si impreuna cu ce am putea gasi in natura (combustibili naturali ca rasina , coaja de mesteacan ,iasca etc ; dezinfectanti naturali - carbunele si unele plante ; lemnul putrezit care poate fi folosit ca semnalizator ptr ca are un fel de stralucire ca a fosforului ; nuielele tinere care pot fi folosite la adaposturi etc etc etc. ) sa ne asigure iesiri din situatii cat mai diverse in functie binenteles de specificul misiunii si zona in care vom merge care este de fapt cel mai important lucru in stabilirea prioritatilor din trusa de supravietuire.

Cand vorbim de militari, echipamentele de comunicatii nu intra in cadrul trusei de supravietuire ci in echipamentul de baza specific misiunii (la fel nici ciorapi si tricouri de schimb).
Deci pica celularul
Si inca o chestie foarte importanta - un militar (gen misiuni speciale - cercetas ,diversionist etc ) nu va pleca niciodata cu ideea ca misunea dureaza trei zile ci ca s-ar putea sa dureze si trei ani....

[ Edited Sat Feb 13 2010, 10:53PM ]
Back to top
SAS
Sun Feb 14 2010, 12:17AM
Registered Member #2168
Joined: Thu Oct 08 2009, 12:16AM

Posts: 1158
Thanked 8 time in 8 post
@ MORO
Cu tot respectul! In sfarsit avem parte si de ceva profi! E adevarat ca pe langa cele zise de tine, in acel mic pachetel este bine sa avem totusi si un cutit si cateva prezervative! Probabil ca toata lumea va rade de ce prezervative! Prezervativele au mai multe scopuri! Si nu trebuie sa ne gandim la sexul in padure pt petrecerea frumoasa a timpului! Ele sunt folosite pt a fi puse pe teava armei, pt rezerve de apa sau ca parte a sitemului de vidare in cazul unei rani prin impuscare!
Back to top
Moro
Sun Feb 14 2010, 10:24AM
Registered Member #1509
Joined: Sun Mar 15 2009, 12:15PM

Posts: 77
Thanked 2 time in 2 post
Asa este - prezervativele pot fi foarte utile.
Despre cutit insa am specificat ca la militari tot ce intra in compunerea echipamentului nu are rost "dublat" in trusa de supravietuire - tocmai de aceea pachetul trebuie sa fie cat mai mic si compact pentru a nu "fura" din greutatea pentru materialele necesare misiunii.Cutitul trebuie sa-l aiba deci luptatorul din misiuni speciale in compunerea echipamentului (inclusiv scafandri etc)- in trusa va fi nevoie de briceagul multitools care la fel unii il au deja in dotare "agatat" undeva de ei.
Chiar si prezervativele in unele armate sunt cuprinse in normele de echipare - sa nu uitam ca au gasit unii prezervative si la luptatorii Acvila!
EDIT:
Mi-am adus aminte si de combinarea de solutii:
-Hipermanganatul de potasiu se gaseste in farmacii in pliculete mici , este un foarte bun dezinfectant (antiseptic).
-Glicerina boraxata - la fel un dezinfectant (mai ales al cavitatii bucale) care se gaseste in farmacii
-Boramid - se gaseste in farmacii in sticlute mici este foarte indicat in inflamatiile urechii (otita etc) si calmeaza durerile foarte puternice ale urechii in mediul umed si rece (specific unor misiuni).
Combinatii:
Hipermanganatul de potasiu in combinatie cu zaharul arde la temperaturi foarte foarte mari (din seria a nu se incerca acasa ) insa trebuie initiat - adica aprins si dupa aceasta va arde orice lemn ud (acest amestec este un pic mai complex in sensul ca amestecat cu pulbere de Al de ex sau Mg poate arde chiar metalul-foarte util in misuni speciale ; sau ca daca vrem sa reducem temperatura si sa crestem durata de ardere se amesteca cu un "inhibitor" cum ar fi praful de copt de ex si adaugand un colorant alimentar va iesi cu numai cateva mici pliculete un fum de semnalizare de toata frumusetea intretinut cu ceva combustibil solid din natura).Acest amestec poate fi utlilizat si la confectionarea unui fitil rudimentar atunci cand iti cere misiunea si nu dispui (se foloseste si la rachetomodelism pentru motoarele racheta rudimentare)

Hipermanganatul de potasiu cu Boramid-ul va declansa arderea fara initiator (deci vei putea aprinde focul daca amestecul este pus pe bumbacul din trusa "sanitara")

Acelasi hipermanganat in combinatie cu glicerina are doua efecte cum am aratat mai sus.

Repet toate aceste substante pot fi gasite in farmacii , ocupa foarte putin loc si pot fi FOARTE utile intr-o trusa de supravietuire si mai ales respecta unul dintre principiile de baza - au mai multe roluri.


[ Edited Sun Feb 14 2010, 11:09AM ]
Back to top
1 User said Thank to Moro for this Post :
 Wittmann (22 Apr 2016, 22:43)
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.