Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Noua viziune de GEOPOLITICA ACTUALA
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
paul_X
Fri Dec 04 2009, 06:52PM
Registered Member #2332

Geopolitica la care fac referinta este un termen mult mai complex decat termenul uzitat in manualele de specialitate.
Invit la o analizam si la un studiu pronuntat al acestei materii, deoarece actual suntem intr-un razboi al ideilor si mai putin al armelor de foc.
Geopolitica, ca termen uzitat in manualele de specialitate, este o stiintã politicã ce studiazã impactul asezãrii si pozitionãrii geografice a unui stat
asupra politicii sale externe si interne, precum si impactul factorului spatial asupra politicii internationale în ansamblu. Notiunea de geopoliticã a fost
întrodusã în uz de politologul suedez Rudolf Kjellen in 1899, desi fundamentele noii stiinþe au fost puse de geograful german Friedrich Ratzel cu doi ani
înainte, în lucrarea Geografia politicã.

Insa in sensul largit pe care vreau sa-l tratam, GEOPOLITICA este ansamblul actiunilor mondiale interprinse de tari, grupuri etnice, corporatii sau alte
entitati ce au putere de decizie si influenta la nivel international, care INFLUENTEAZA viata internationala. Astfel termenul nostru transcede natiunile ca
enititati teritoriale, referindu-se de data aceasta la entitati de DECIZIE si INFLUENTA, deoarece la ora actuala ACTORII pe SCENA MONDIALA includ si categorii
de entitati neluate in calcul pana acum : corporatiile, thing-tank-urile, societatiile secrete, grupuri paralimitare (teroriste, mafiote, etc.), grupuri
religioase...

Trebuie sa intelegem GEOPOLITICA ca o Intelegere de Ansamblu asupra evenimentelor mondiale actuale, guvernate intotdeauna de o Ideologie de lucru.

In urma cu ceva ani, aceasta ideologie era "strategia RAZBOIULUI RECE"... Acum ea s-a transformat in "Razboiul Contra Terorismului"...

Haide sa intelegem asadar evenimentele si nu numai intr-o intelegere statica si istorica, ci din contra, sa intelegem pentru a previziona "viitorul" mondial...un viitor in care vom fi si noi sau nu...
Nu trebuie sa luam in calcul ca actual exista si alti factori de influenta care se manifesta ca niste trenduri si mai putin ca niste entitati distincte : incalzirea planetara(poluarea), curentele religioase, mai ales cele extremiste, suprapopularea planetei, criza energetica si actual criza economiei de piata/criza financiara.

Va invit sa DISCUTAM CONSTRUCTIV. Astept sa va citesc comentariile si aporturile constructive la subiect!

PAUL

Vezi si :
LINK

Back to top
1 User said Thank to paul_X for this Post :
 Radu89 (02 Jan 2014, 15:53)
paul_X
Mon Dec 14 2009, 07:10PM
Registered Member #2332

Vad ca nu se inghesuie nimeni sa posteze aici, sa inteleg ca subiectul este neatragator?!
Back to top
ronin
Wed Dec 16 2009, 09:31AM
Registered Member #70

Cred ca unul din motive ar fi si acela despre care spuneam si eu.
Militarul, cel care vrea sa devina unul profesionist, ar trebui sa treaca dincolo de capacitatea sa de a folosi diferitele tipuri de arme pentru a deveni, sa zicem, un "vizionar", cu o intelegere larga a conflictelor actuale, a cauzelor si solutiilor necesare.
O armata mica (de pro) are nevoie de servicii de informatii puternice chiar daca este parte dintr-o alianta sau alta. Ori "informativul" asta, pregatirea in acest sens, ar trebui sa preocupe si ultimul militar din apararea Romaniei.
Probabil ca daca geopolitica actuala ar fi studiata si analizata am putea ajunge la niste raspunsuri destul de interesante fata de situatia actuala la nivel global.

Raspunsurile odata avute ar mai avea nevoie de oameni de caracter si buni negociatori in relatiile cu ceilalti dar si o reorganizare a sistemului de aparare al tarii noastre.
Putem invata din istorie. Am avut inaintasi care s-au situat "singuri impotriva Europei".
Intelligence-ul joaca rolul cheie, zic eu.
Back to top
ronin
Sat Dec 26 2009, 07:57PM
Registered Member #70

Cum vi se pare "pretextul" Austro-Ungariei, astazi, dupa un secol aproape...?!

IZBUCNIREA RAZBOIULUI:
Pretextul izbucnirii razboiului a fost asasinatul de la Sarajevo; arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar a fost omorat de membrii unei organizatii nationaliste bosniace sustinute de Serbia...

Guvernul austriac, sprijinit de Germania, care voia sa declanseze razboiul, trimise Serbiei un ultimatum cu astfel de conditii, pe care nici un stat independent, nu le-ar fi putut primi.

Serbia primi aproape toate cererile Austro-Ungariei, dar aceasta a considerat raspunsul nesatisfacator. La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.
Back to top
ronin
Thu Feb 25 2010, 03:15PM
Registered Member #70

The Soviet Story. Povestea sovietelor. Incredibil

“The Soviet Story” este un documentar de prima mana, al regizorului Edvins Snore. Filmul spune povestea regimului sovietic si cum URSS au ajutat Germania nazista la instigarea Holocaustului. Filmul arata documente recent descoperite care atesta acest lucru. Interviurile cu fosti ofiteri de informatii, evidentiaza detalii socante. “The Soviet Story” s-a filmat in mai mult de 2 ani in Rusia, Ucraina, Letonia, Germania, Franta, Regatul Unit si Belgia, iar materialele pentru documentar au fost adunate de autor timp de mai bine de 10 ani.

LINK

[ Edited Thu Feb 25 2010, 03:17PM ]
Back to top
chimistul
Sun Apr 11 2010, 01:28PM
Registered Member #1234

Pentru ca moartea presedintelui Republicii Polone este un eveniment de o importanta colosala - din punctul meu de vedere multe lucruri urmeaza a se schimba in special in Europa de acum incolo - sau poate ma insel.
Atasez mai jos o scurta analiza ce poate fi pertinenta si de ce nu se poate imbunatati.

analiza.doc
UPDATE:
LINK
LINK

[ Edited Sun Apr 11 2010, 04:27PM ]
Back to top
ronin
Sun Apr 11 2010, 02:04PM
Registered Member #70

Buna analiza "chimistule".
Ma intreb cine i-a convins pe toti sa ia acelasi avion spre Katyn...?!
Practic au ramas fara elitele care, banuiesc eu, erau pro USA.
Se poate lua in calcul un sabotaj ?

Va readuc aminte un episod de prin anii "90 unde au murit cateva personalitati romane intr-un mod asemanator. Cu unul dintre ei am fost oarecum legat.
Varianta oficiala a fost "greseala de pilotaj". Unii martori spun ca inregistrarile din cutiile negre descopereau voci care tipau: "de ce trag in noi...?!".
Back to top
Mihais
Sun Apr 11 2010, 02:09PM

Registered Member #2323

Intrebarea la care e dificil de dat un raspuns inca,este cine castiga si cine pierde din toata drama polona.E greu de prevazut care factiune va castiga alegerile si care va fi directia viitoare a politicii externe poloneze.Desi toata lumea se uita oarecum chioras la rusi,politica verticala a clanului Kaczynski in UE a creat animozitati si pe directia aceasta,evident,mult mai putin vizibile decat cele cu Rusia.La aceasta se adauga si ferma(pana acum) alianta a Poloniei cu SUA.Vezi si cine va exploata zacamintele amintite in analiza Chimistului.Asa incat Rusia si Vestul Europei au ambele ceva de obtinut dandu-si mana peste Polonia(desigur nu se pune problema repetarii lui 1939,dar nu e nevoie de tancuri pt. cuceriri).Din aceste pdv. e chiar prea putin important daca moartea conducatorilor Poloniei a fost accident sau crima.Faptul e consumat.
Back to top
msimula
Sun Apr 11 2010, 02:14PM
Registered Member #2287

@chimistul
S-ar putea sa supar pe foarte multi cu ceea ce va voi spune acum. Nici eu nu simpatizez cu marele vecin de la rasarit, dar de fiecare data cand ma gandesc la ei, sunt cu picioarele in apa … foarte rece ca sa pot gandi “ascutit”. Sa nu uitam niciodata ca sunt vecinii nostri (chiar si indirect). Sigur, cu aceasta tragedie se vor schimba multe, dar cred ca nici cei care au orchestrat totul, daca a existat un dirijor si aici imi permit sa spun ca mergeti foarte departe cu imaginatia, cobor din nou cu picioarele pe pamant si va reamintesc tuturor ca traim pe continentul Europa. Am mai reamintit in postarile mele ca americanii sunt un pod mult prea indepartat pentru noi, chiar daca consideram ca sunt aici, cu tot curentul acesta proamerican. Nimeni nu s-a gandit si nu se gandeste la filozofia de a fi a americanilor. Am avut privilegiul sa particip la cateva training-uri, cu formatori americani. Dupa absolvirea acestor cursuri si incercarea de a aplica in practica toate cunostiintele acumulate, ne-am lovit de un zid. Marea majoritate a romanilor nu sunt pregatiti (nu vor fi niciodata) pentru modul pragmatic de viata si de lucru in stil american. Raman la convingerea ca noua romanilor ne plac doar filmele americane si nu citim printre randuri mesajul transmis de acestea (care au mesaj). Aici se termina interventia mea pe acest topic si voi urmari cu mare interes dezbaterea. Cu toata simpatia pentru cei care au mai postat (Mihais, Ronin) no comment.
Back to top
Stel
Sun Apr 11 2010, 05:28PM
Registered Member #2461

Eu sunt civil dar resping varianta erorii de pilotaj fara cea mai vaga urma de ezitare. Voi sunteti, in imensa majoritate, militari. Crede vreunul dintre voi ca soarta atator personalitati politice si militare ale unei tari europene a fost lasata in mainile unui pilot nepriceput, neexperimentat, labil psihic sau iresponsabil? Bine, pentru ca nici eu nu cred nici o clipa ca pilotul a nesocotit indicatiile primite de la turnul de control riscand astfel vietile pasagerilor sai.

Si varianta defectarii in zbor a aparaturii de bord mi se pare la fel de improbabila. Spun "in zbor" pentru ca exclud categoric varianta decolarii unui avion cu probleme.

Mai ramane varianta sabotajului. Cine si de ce? In nici un caz nu cred ca ar fi rusesc, pentru ca niciun stat, oricat de perfid ar fi, nu-si lichideaza oaspetii pe teritoriul national.
Back to top
ronin
Thu May 20 2010, 11:45AM
Registered Member #70

Categoric "tragedia polona" are de-a face cu geopolitica actuala. Se pare ca daca descoperi "actorii", am putea unii toate topicurile noastre intr-unul singur dar destul de stufos.

Ceea ce spune Paul mi se pare extrem de provocator.
Atata timp cat lumea a ramas fixata pe "setul" de amenintari trambitate prin mass media aservita deverselor interese, nu-i de mirare ca noile amenintari (la care face referire Paul) nu sunt (prea) luate in seama.

"Insa in sensul largit pe care vreau sa-l tratam, GEOPOLITICA este ansamblul actiunilor mondiale interprinse de tari, grupuri etnice, corporatii sau alte entitati ce au putere de decizie si influenta la nivel international, care INFLUENTEAZA viata internationala. Astfel termenul nostru transcede natiunile ca enititati teritoriale, referindu-se de data aceasta la entitati de DECIZIE si INFLUENTA, deoarece la ora actuala ACTORII pe SCENA MONDIALA includ si categorii de entitati neluate in calcul pana acum : corporatiile, thing-tank-urile, societatiile secrete, grupuri paralimitare (teroriste, mafiote, etc.), grupuri religioase..."

Ce parere aveti ?
Poate ca acea "functie de cercetare, dezvoltare si perfectionare" din cadrul structurilor de informatii ar trebui sa tina cont si de aceste noi "categorii de entitati"...

[ Edited Thu May 20 2010, 11:46AM ]
Back to top
Mihais
Thu May 20 2010, 11:52AM

Registered Member #2323

Pai dupa 90 aceste noi entitati au constituit principalele directii pt. analisti,ganditori,servicii.Doctrinele militare si de strategiile de securitate le iau in calcul.Nu as zice ca nu s-a facut nimic,din contra.Sau te referi la altceva si daca da,atunci la ce?
Back to top
domino
Thu May 20 2010, 12:34PM
Registered Member #2954

Hai continuam topicul asta si sa analizam practic ceea ce ne intereseaza pe majoritatea: "situatia geopolitica a tarii noastre
Având ieşire la Marea Neagră şi controlând o parte din cursul Dunării, ţara noastră reprezintă un spaţiu favorabil circulaţiei în toate direcţiile între Europa de Est şi de Vest, între Europa de Nord şi Balcani, între Europa şi Orientul Mijlociu.
În ceea ce o priveşte, rolul României pe scena internaţională trebuie abordat deocamdată din perspectiva poziţionării ei geografice sensibile; ţara noastră îndeplineşte o misiune defensivă – de apărare a Europei de ameninţări, dar şi o misiune ofensivă în sens pozitiv – de aport la stabilitate.
România a fost cuprinsă în procesul european integrator. Finalizarea acestuia sperăm să ne plaseze într-o zonă care din punctul de vedere al stabilităţii şi al promovării şi respectării valorilor occidentale să corespundă idealurilor noastre de popor european. sper ca am fost pe subiect...o zi buna
Back to top
Surry
Fri May 21 2010, 11:59AM
Cogito
Registered Member #1945

@domino..pozitionare geografica sensibila? In contextul actual nu as numii asta tocmai sensibilitate , misiune ofensiva in sens pozitiv...prea multe citate din carti .
Sa lasam manualele.Romania anului 2010, sustii ca suntem intr-o situatie sensibila? Perspectivele tactice si de aparare ale tarii noastre au capatat contur prin aliante si participari in teatre de aparare si sustinere a echilibrului in tari instabile.
Este adevarat ca plaiul mioric a devenit un stup mustind de miere pentru spionii fostului stat sovietic dupa anuntul conform caruia vom gazdui scutul antiracheta american.Daca la asta te refereai poate ai dreptate insa..sa nu uitam ca nu doar ei sunt cei ce "survoleaza" teritoriul romanesc avand in vedere ca deseori au interese divergente si mai ales ca trebuie sa tinem cont de amenintarile nucleare ale Iranului. Sa fii doar pe subiect cu notiuni din carte nu inseamna intotdeauna sa raspunzi cerintelor ...
Cum vezi acum situatia Romaniei?

[ Edited Fri May 21 2010, 12:01PM ]
Back to top
domino
Fri May 21 2010, 12:24PM
Registered Member #2954

Situatia este critica si in cazul izbugnirii unui conflict, datorita pozitiei geografice si contextului actual de securitate(scutul anti racheta), e posibil sa fim anihilati primi.Cand vorbesc de anihilare nu ma refer doar la sensul propriu al cuvantului ci si la o anihilare politico-economica ce ar permite reintaurarea pseudo-controlului Kremlinului la Bucuresti(vezi vizita lui Geoana in Rusia).
Deoarece nu am datele necesare pentru o analiza precisa actuala, as putea sa fiu utopic in cele spuse mai sus:), stiti vorba aia care circula:Parerea mea este...Parerea voastra care este?
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF